ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάσταση συνακρόασης με άγνωστες επεκτάσεις διαπιστώθηκε τη βδομάδα που πέρασε, με επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το γεγονός καταγγέλθηκε με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία αναφερόταν:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο "κέντρο".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Το ΚΚΕ ενημέρωσε ήδη για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παππά, και τους υπεύθυνους των υπολοίπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα».

Οπως αποκαλύφθηκε, τις τελευταίες μέρες σημειώνονταν κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από απόρρητο τηλέφωνο, οι οποίες κλήσεις όταν απαντιούνταν, ακουγόταν ταυτόχρονα και η απάντηση από τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού.

Επρόκειτο, δηλαδή, για μία κλήση που πήγαινε ταυτόχρονα σε δύο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερους αποδέκτες.

Αυτό συνέβαινε με μια συχνότητα, ήταν επαναλαμβανόμενο, που σημαίνει πως κάποιο τρίτο κέντρο έχει φροντίσει να υπάρξει συνακρόαση στα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων. Από τα γεγονότα αυτά, προκύπτει παρακολούθηση των τηλεφώνων. Αυτό το άγνωστο κέντρο, το οποίο προκαλεί αυτές τις κλήσεις, προφανώς διαθέτει πολύπλοκη τεχνολογία, έχοντας ίσως τη δυνατότητα να διαφεύγει και από τον έλεγχο του ΟΤΕ.

Σε μια πρώτη ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε πως «από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία. Ο τεχνικός έλεγχος συνεχίζεται».

Η δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε αρμόδιος εισαγγελέας, μετά από σχετική εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου, προς τον οποίο και απευθύνθηκε η άμεση παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης, που ανέλαβε τη διενέργεια έρευνας έδωσε εντολή στην Κρατική Ασφάλεια να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση μαρτύρων. Παράλληλα ο Γ. Νούλης διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις τηλεφωνικές γραμμές που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ, η οποία ζήτησε να διενεργηθεί από ειδικούς του ΟΤΕ και της ΑΔΑΕ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές» τις καταγγελίες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει κάθε επιχειρησιακό, θεσμικό και νομικό περιθώριο για τη διερεύνησή τους». Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει κι αυτή «σοβαρή» την καταγγελία του ΚΚΕ και σημειώνει την ανάγκη «να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης». Από το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, σημείωσε: «Η εντολή διερεύνησης των σοβαρών καταγγελιών του ΚΚΕ για τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών κομμάτων είναι αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρμοδίων εντεταλμένων οργάνων του κράτους δικαίου». Το Ποτάμι, από την πλευρά του, αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την οποία «επισημάνθηκε η σοβαρότητα του ζητήματος και η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις». Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο γραμματέας του, Π. Ρήγας, «επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρα, καθώς και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ώστε να διερευνηθούν οι σοβαρές αυτές καταγγελίες και να μην υπάρχει καμία υπόνοια ως προς την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών».

Η καταγγελία θα απασχολήσει και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, όπου ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ζαμπίρας, με βάση την ατζέντα της συνεδρίασης, θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «για τυχόν εξελίξεις σχετικά με το θέμα των πρόσφατων καταγγελιών του ΚΚΕ για συνακροάσεις με τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων και τρίτων».

Σε δηλώσεις του στον «ΑΝΤ1», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «δεν ξέρουμε ποιοι κρύβονται πίσω απ' όλο αυτό και ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, αν και η εμπειρία μέχρι τώρα λέει ότι δε θα βγάλεις άκρη (...) Δεν είναι ο οποιοσδήποτε που μπορεί να κάνει τέτοιες παρακολουθήσεις. Και ο νοών νοείτω».

Σε ανάλογες δηλώσεις του στον «Αlpha», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν το κέντρο είναι εγχώριο ή ξένο, απάντησε ότι «δεν μπορούμε ν' αποκλείσουμε οτιδήποτε, μπορεί να είναι και εγχώριο μπορεί να είναι όμως και αλλοδαπό κέντρο, άλλωστε τα περιστατικά είναι πάρα πολλά που έχουν καταγραφεί, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με τηλεφωνικές υποκλοπές και διαφόρων άλλων μέσων σύγχρονων της νέας τεχνολογίας επικοινωνίας που υπάρχει».


ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στα σωματεία για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Να πάρουν ενεργά μέρος στην έκφραση αλληλεγγύης του λαού απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που υποφέρουν, καλεί τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (με σημείο συνάντησης την πλατεία Κλαυθμώνος). Ηδη, τις προηγούμενε μέρες, το ΠΑΜΕ παρέδωσε μια πρώτη παρτίδα βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

«Καλούμε τα συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα να οργανώσουν και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υλική, πολιτιστική και κάθε άλλου είδους. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, σε μία περίοδο όπου εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που καλούνται να ξεπεράσουν οι πρόσφυγες είναι και το κρύο, στην πλειοψηφία των - κατά τ' άλλα - Κέντρων Φιλοξενίας.

Ηδη, στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας, μικρά παιδιά βρέθηκαν εκτεθειμένα στη βροχή, στο χιόνι και στο πολικό ψύχος, στους καταυλισμούς της Μακεδονίας, της Χίου αλλά και της Αττικής. Μικροί και μεγάλοι, «φιλοξενούμενοι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπάθησαν να μείνουν ζωντανοί στις σκηνές όπου μένουν καθώς το κράτος δε μερίμνησε για την έγκαιρη μεταφορά τους σε προστατευμένα μέρη. Κι έτσι, έφτασαν σε σημείο να διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα στη ζωή και σε αυτονόητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είτε με αποκλεισμούς δρόμων (όπως στο Ωραιόκαστρο) είτε βρισκόμενοι εκτός καταυλισμών, αρνούμενοι να γυρίσουν στις σκηνές τους (Μαλακάσα).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδίου για τους πρόσφυγες και μετανάστες ενόψει χειμώνα είναι η παραμονή περίπου 280 προσφύγων σε σκηνές στα Οινόφυτα και η «ενδεχόμενη» μεταφορά τους σε κλειστό χώρο εντός του καταυλισμού, στα μέσα Δεκέμβρη. Ενός Κέντρου Φιλοξενίας που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του την περασμένη άνοιξη με τους ανθρώπους να έχουν περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι και να είναι μπροστά σε έναν σκληρότερο χειμώνα.

Αποδεικνύεται έτσι πως οι παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, δεν είναι - όπως σημειώνει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή - ούτε απρόσμενες ούτε αιφνιδιαστικές. Μάλιστα, στην Ερώτηση εκφράζεται και η ανησυχία για ενδεχόμενες τραγωδίες, όπως της Μόριας, καθώς οι πρόσφυγες «προσπαθούν να βρουν ατομικές λύσεις θέρμανσης» αλλά και «άλλα συχνά περιστατικά πυρκαγιάς σε χώρους διαμονής προσφύγων, που οφείλονται στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ή να συμπληρώσουν το ανεπαρκές συσσίτιο μαγειρεύοντας μέσα στις σκηνές». Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ ζητούσε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, «να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς, στεγασμένους, θερμαινόμενους και προφυλαγμένους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, ειδικά για οικογένειες με παιδιά, ώστε κανένας πρόσφυγας να μη μένει σε σκηνές. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα, παπούτσια και ειδικά κλινοσκεπάσματα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, επαρκούς σίτισης και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ