ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη μέρα της απεργίας έστησαν τα πρώτα μπλόκα

Ενθαρρυντική για τη συνέχεια η ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμα για παράταξη των τρακτέρ στο Δέλτα της Καρδίτσας

Η μαζική συγκέντρωση στα Φάρσαλα
Η μαζική συγκέντρωση στα Φάρσαλα
Μπλόκα με τρακτέρ σε κομβικά οδικά σημεία των νομών έστησαν χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις αρχές Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, συντονίζοντας την πάλη τους με τους εργαζόμενους, πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία εκπροσώπων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, όπου θα θέσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα συζητηθούν σε συνελεύσεις που θα γίνουν αύριο το πρωί στα μπλόκα και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του αγώνα.

Μεθαύριο Κυριακή κι ενώ τα τρακτέρ θα παραμένουν στα μπλόκα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με αναβαθμισμένες μορφές πάλης και συντονισμό σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Στην Καρδίτσα

Πάνω από 300 τρακτέρ από δεκάδες χωριά του νομού βρίσκονται από τις 12 το μεσημέρι χτες στο Δέλτα, όπου στήθηκε ένα δυνατό μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας. Τα αγροτικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί από τη μια και από την άλλη πλευρά, κατά μήκος του εθνικού δρόμου από το Δέλτα προς την Καρδίτσα, αναμένεται να αυξηθούν αύριο και τις επόμενες μέρες, καθώς στα χωριά παραμένουν «εφεδρείες», έτοιμες να κινηθούν.

Το πρώτο μπλόκο στο Δέλτα της Καρδίτσας
Το πρώτο μπλόκο στο Δέλτα της Καρδίτσας
Μόλις ολοκληρώθηκε η άφιξη των τρακτέρ, οργανώθηκε συγκέντρωση των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο. Μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Στήνουμε σήμερα μπλόκα, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας που ξεκίνησε με το συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη, για να διατρανώσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους που σήμερα απεργούν, την αγωνιστική αντίθεσή μας στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Εντείνουμε την πάλη μας για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα νέα, εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και στο τρίτο μνημόνιο».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κ. Τζέλλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας. Επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κλιμάκωση της πάλης ξεκινάει με μαζικότητα κι αποφασιστικότητα και υπογράμμισε την ανάγκη ο αγώνας να δοθεί με επιμονή, αλλά και με υπομονή, με πίστη και αισιοδοξία για την τελική δικαίωση.

Το απόγευμα συγκροτήθηκε επιτροπή του μπλόκου από εκπροσώπους όλων των χωριών, που θα συνεδριάζει και θα συζητάει προτάσεις για την καθημερινή πορεία του αγώνα. Οι αποφάσεις αυτές θα παρουσιάζονται στις συνελεύσεις των αγροτών που θα γίνονται στο χώρο του μπλόκου.

Στα Φάρσαλα

Ενα δεύτερο, εξίσου ισχυρό μπλόκο, με πάνω από 200 τρακτέρ, έχει στηθεί στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων, από αγρότες των χωριών της περιοχής, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν προχτές στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για τα συμφέροντα και τα δίκια της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κι όσο πιο μαζικό και ενισχυμένο είναι, τόσο πιο αποτελεσματικό θ' αποδειχτεί στη μάχη. Μια μάχη, ένας αγώνας, που για να κερδηθεί και να έχει προοπτική, χρειάζεται να στηρίζεται στη συμμαχία της αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Νικολόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας, καλώντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να συσπειρωθεί στον αγώνα. Τρακτέρ έχουν βγει ακόμα στην είσοδο της Αγιάς, στο Μεγαλοχώρι και στη Φαρκαδόνα του νομού Τρικάλων, ενώ σήμερα αναμένεται να βγουν στον Τύρναβο και άλλα κομβικά σημεία της Θεσσαλίας.

Σε άλλες πόλεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) στην Ορεστιάδα, οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει πίσω από τους αγρότες τις ενισχύσεις που απέσπασαν το 2009, καταγγέλλει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Τέλος, μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες το πρωί οι αγρότες της Καβάλας, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννοχωρίων, αντιδρώντας στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν μέχρι το διοικητήριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ