ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να «πάρει πόδι» το αμερικανικό πλοίο από το Πλατυγιάλι

«Πρόκληση για το λαό της περιοχής» χαρακτηρίζει η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ την παρουσία, από την περασμένη Κυριακή, του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Hershel "Woody" Williams» (το οποίο έχει πλέον ως μόνιμη βάση του τη Σούδα) στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας απαιτεί «να φύγει τώρα και να μην ξαναδέσει στο λιμάνι κανένα τέτοιο πλοίο, να μην αξιοποιούνται οι υποδομές του νομού για διευκολύνσεις σε αυτούς που όπως και χτες, έτσι και αύριο θα δολοφονούν παιδιά και αμάχους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους!».

Και τονίζει πως «με τις διευκολύνσεις, τις βάσεις, τις συνεκπαιδεύσεις - ασκήσεις, όπως και με τις πάνω από 10 αποστολές εκτός συνόρων κ.ά., επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ (η μία υπέγραψε την αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, που είχε προετοιμάσει η άλλη), συμμετέχουμε καθημερινά όλο και πιο βαθιά στις αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, της ελληνικής αστικής τάξης, την αναβάθμιση των συμφερόντων τους.

Αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, που ξεκινούν από τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, περνούν από τη Μέση Ανατολή και φτάνουν μέχρι τον Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις αυτές υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα, προετοιμάζουν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, για να παραμείνει η Τουρκία στο "δυτικό στρατόπεδο".

Η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, η νεολαία, όλος ο λαός του νομού δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές τις αντιπαραθέσεις, από τον ελλιμενισμό αμερικανοΝΑΤΟικών πλοίων.

Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η ενίσχυση της άμυνάς μας, όπως υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, αλλά στοχοποιούνται η χώρα και οι υποδομές της, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια επιθέσεων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες».

ΚΟ ΛΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής για παραχώρηση της ναυτικής βάσης στη Γαλλία

«Απαράδεκτη» και «επικίνδυνη» χαρακτηρίζει η ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ την τοποθέτηση του δημάρχου, Μ. Κόλια, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου δήλωσε «διατεθειμένος» να παραχωρηθεί η ναυτική βάση του νησιού στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «σημαντική» σχετική πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε σημειώσει ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την περίοδο 2012 - 2013, επί υπουργίας του στην κυβέρνηση ΝΔ.

Η ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ τονίζει: «1. Οτι η δημιουργία της ναυτικής βάσης στο νησί θα το μετατρέψει σε πιθανό στόχο σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.

2. Οτι κάθε καινούργια βάση που δημιουργείται στην Ελλάδα τη συνδέει περισσότερο με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποδεδειγμένα και διαχρονικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα παραδείγματα της στάσης τους σχετικά με τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, αλλά ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα.

3. Οτι το ενδιαφέρον της Γαλλίας για παρουσία στην περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα και να βγει κερδισμένη από το ματωμένο παζάρι των ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκίας, Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - αιτία των πολέμων στην περιοχή και των προσφυγικών ροών που προκύπτουν από αυτούς».

Παράλληλα η Οργάνωση σχολιάζει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παζαρέψει το κονδύλι, ύψους 25 εκατομμυρίων, που θα δοθεί για την κατασκευή του κλειστού ΚΥΤ και τις αποζημιώσεις των κατοίκων του νησιού που έχουν υποστεί ζημιές από την ύπαρξη του ΚΥΤ. Οπως αναφέρει, «διευκολύνει αντί να πιέζει την κυβέρνηση, αφενός γιατί τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούν να συνδέσουν τη δημιουργία των ΚΥΤ με "ανταποδοτικά οφέλη" για τους δήμους στους οποίους δημιουργήθηκαν (επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ μόνο στα νησιά όπου υπάρχουν πρόσφυγες, αιτήσεις που μοιράστηκαν στους δήμους για ανταποδοτικά οφέλη στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών), και αφετέρου γιατί με αυτόν τον τρόπο συσκοτίζει το ότι το κράτος έχει ευθύνη, έτσι κι αλλιώς, να αποζημιώσει τους κατοίκους που έπαθαν ζημιές λόγω της ύπαρξης του ΚΥΤ».

Τέλος, καλεί το λαό του νησιού να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να διεκδικήσει μεταξύ άλλων: Καμία αλλαγή συνόρων! Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να μη δημιουργηθούν νέες. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά. Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Αποζημίωση από το κράτος, στο 100%, όλων των κατοίκων των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της ύπαρξης των ΚΥΤ.

Α/ΓΕΕΘΑ
«Φρούριο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών η Κρήτη

Τις υπηρεσίες που παρέχουν στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «διαφημίζει» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά όσα έλεγε τη Δευτέρα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην τελετή έναρξης «Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (Common Security and Defence Policy High Level Course - CSDP), υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, σε συνεργασία με το ευρωενωσιακό «Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Αμυνας» (European Security and Defense College - ESDC), στην ομιλία του με θέμα: «Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως Παράγοντας Σταθερότητας και Ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σε «τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας» σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, κατονομάζοντας «υβριδικές απειλές, τρομοκρατικές ενέργειες, βίαιο εξτρεμισμό, ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική αλλαγή, οικονομική κρίση, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, με κορυφαία την παράνομη μετανάστευση σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο δυσκολίας αντιμετώπισής τους».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε «τη σημασία του συνόλου των διεξαγόμενων επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή» από τους Ευρωατλαντικούς και τόνισε ότι σε αυτές τις δράσεις «η συμμετοχή της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σημαντική είτε σε επίπεδο συνεργασίας, είτε συνδρομής με δυνάμεις, είτε παροχής διευκολύνσεων και υποστήριξης».

Στον αντίποδα κατηγόρησε την Τουρκία για «αποσταθεροποιητικό ρόλο», «προβολή παράλογων απαιτήσεων εις βάρος γειτόνων της», «σύναψη συμφωνιών που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας» και «ανάμειξη σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές, υποδαυλίζοντας έτσι περαιτέρω την αποσταθεροποίησή τους».

Επέμεινε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «αποτελούν πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης». Εταξε, εξάλλου, ότι η σχεδιασμένη αναδιοργάνωσή τους «θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίησή τους, στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητάς τους με συμμάχους και εταίρους».

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της Κρήτης «και της μετατροπής της σε "φρούριο" για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας βασικά το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε, με βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις βάσεις, οι υποδομές που διατηρούν οι Αμερικανοί στη Σούδα ενισχύονται ακόμα περισσότερο, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την εκταμίευση 47,85 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση των εκεί αμερικανικών εγκαταστάσεων. Επίσης, πλέον ελλιμενίζονται εκεί περισσότερα και μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία, σταθμεύουν και ασκούνται περισσότεροι Αμερικανοί πεζοναύτες. Επιπρόσθετα, από ελληνικής πλευράς καταρτίζονται σχέδια και αναζητείται χρηματοδότηση για την πλήρη επανενεργοποίηση του Ναυστάθμου Κρήτης. Παράλληλα, πάνω στην όξυνση της κόντρας με την τουρκική αστική τάξη για τα μερίδια στη λεία της Ανατολικής Μεσογείου, εντατικοποιήθηκε η χρήση της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου στο ανατολικό άκρο της νήσου, που όλο αυτό το διάστημα, από Ιούλη και μετά, ανεφοδιάζει πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, με καύσιμα, λιπαντικά και πυρομαχικά, παρέχοντας ταυτόχρονα «λιμενικές ευκολίες» σε ελλιμενιζόμενα πλοία και υποβρύχια.

Μέτρα στο στράτευμα

«Η άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων θα χορηγηθεί τον τελευταίο μήνα της θητείας τους», ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Επίσης αναστέλλεται εντός στρατιωτικών χώρων και στις λέσχες η λειτουργία της εστίασης. Αντ' αυτού, θα παρέχονται για κατανάλωση μόνο προϊόντα σε συσκευασία. Επιπλέον, στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι στην επόμενη σειρά κατάταξης οπλιτών θητείας (παρουσιάζονται στα στρατόπεδα το πρώτο 10ήμερο αυτού του μήνα) θα γίνουν σε όλους διαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ζητούν να γίνουν τα λεγόμενα rapid tests, καθώς τα «κλασικά», που έγιναν και στην προηγούμενη ΕΣΣΟ, αργούν 2 με 3 μέρες να δώσουν αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε Σημείο Υποδοχής, όπου κατά μέσο όρο παρουσιάζονται πάνω από 200 νέοι οπλίτες, κάποιοι ασυμπτωματικοί μπορεί να κυκλοφορούν για 48 ή και παραπάνω ώρες διασπείροντας τον ιό σε όλο το στρατόπεδο και στις οικογένειες των στελεχών όταν αυτοί επιστρέφουν σπίτι.

Εμπλοκές στο Αιγαίο

Τρεις εμπλοκές καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, σε κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση 9 τουρκικών αεροσκαφών (έξι «F-16», δύο «CN-235» και ενός «UAV») που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Βορειοανατολικό και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ