ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Οργανώνουν την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα

Πληθαίνουν παράλληλα οι αποφάσεις συμμετοχής στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα συζητούν και θέτουν στόχο, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες, την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, με μαζική, πανελλαδική απεργιακή απάντηση, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για νέο πλήγμα στα εναπομείναντα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, διεκδικώντας παράλληλα ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιτελείων του συστήματος να επιβάλουν κλίμα «εθνικής συναίνεσης», προσπάθεια στην οποία σπεύδουν να συνδράμουν οι εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία με τέτοιο περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για απεργιακή κινητοποίηση, το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις δύο συσκέψεις που οργανώνει, την Τετάρτη 9/11, στις 6 μ.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και την Πέμπτη 10/11, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του στο Καρλόβασι.

Νέες αποφάσεις για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Μαζί με τις αποφάσεις για την οργάνωση και την προετοιμασία της απεργίας, πληθαίνουν και τα σωματεία που συζητούν και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19 - 20 Νοέμβρη), με σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό - ταξικό συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής».

Μέχρι στιγμής 246 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ορίσει τους αντιπροσώπους τους, ενώ οι πιο πρόσφατες αποφάσεις είναι από τα εξής Σωματεία: Ναυπηγοξυλουργών, ΔΕΥΑ Λαμίας, ΕΕΤΕΠ ΕΜΠ Αθήνας, Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Φλώρινας, Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες Θεσσαλονίκης, Γραφικών Τεχνών Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στα «Notos» Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στα «Praktiker» Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Ν. Θεσσαλονίκης και Δ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας, Καθαριστριών Θεσσαλονίκης, Ενέργειας Θεσσαλονίκης, Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Β. Ελλάδος, Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας Β. Ελλάδας, Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών, Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, Φορτοεκφορτωτών Ν. Ημαθίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πέλλας, Ιδιωτικών Κλινικών Θεσσαλονίκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Αρκαδίας.

Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής πήραν οι συμβασιούχοι ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων ΕΘΕΛ στο Ελληνικό, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κ. Μακεδονίας, το παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, οι Γενικές Συνελεύσεις Εργαζομένων σε «Παπουτσάνη», «Μινέρβα», «Λέβερ» και «Ελαΐς», καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα Σερρών της ΑΔΕΔΥ.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι παρακάτω.

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», στις 4.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Αύριο, Σάββατο:

-- Η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (σύσκεψη).

Την Κυριακή 6/11:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας, Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας Καστοριάς, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα 7/11:

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Σωματείο Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, στις 8 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Σιάτιστας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Συγκεκριμένος σχεδιασμός για να μην υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση

Την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδιασμού για να μην υπάρξει ενιαία πανεργατική απάντηση στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ήρθε να επιβεβαιώσει η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, μία μέρα μετά την εξίσου υπονομευτική στάση που κράτησαν οι ίδιες δυνάμεις στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες δυνάμεις που προχτές στη ΓΣΕΕ αποφάσισαν απεργία στις 8 Δεκέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση για απεργία στις 24 Νοέμβρη, χτες στην ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν η απεργία στο Δημόσιο να γίνει στις 24/11...

Στην αντίπερα όχθη, οι εκπρόσωποι της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Αλ. Αρβανιτίδης και Β. Πανουτσάκου, έκαναν την εξής δήλωση στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής:

«Εμείς δεν εστιάζουμε στην ημερομηνία της απεργίας. Βάζουμε ζήτημα η απεργιακή απάντηση να είναι ενιαία, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να είναι γενική πανεργατική απεργία. Ας είναι στις 24 Νοέμβρη - που προτείναμε και ψηφίσαμε στη ΓΣΕΕ - ας είναι στις 8 Δεκέμβρη. Να είναι όμως ενιαία πανεργατική απεργία.

Εδώ, από τις ηγεσίες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) και ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχει ένας σχεδιασμός διάσπασης και ακύρωσης του ενιαίου πανεργατικού αγώνα. Αυτό προκύπτει και από τη διαμετρικά αντίθετη στάση που κρατούν αυτές οι παρατάξεις σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στο θέμα της απεργίας. Με καταμερισμένους ρόλους, ό,τι ψηφίζουν στην ΑΔΕΔΥ το καταψηφίζουν στη ΓΣΕΕ και το αντίστροφο. Δε θέλουν ενιαία, παλλαϊκή αντίσταση και απάντηση.

Επί της ουσίας, δε θέλουν τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με την οποία εξάλλου συμφωνούν. Αυτή η γραμμή πάλης, σε κλίμα εθνικής συναίνεσης, αυτός ο σχεδιασμός δεν εκπονείται από τους εργαζόμενους, εκπονείται στα γραφεία υπουργών σαν αυτό του Κατρούγκαλου.

Σε ό,τι μας αφορά, ως ΔΑΣ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρει σάρκα και οστά η αγωνιστική πρωτοβουλία των 530 συνδικάτων, για να καταδικαστεί από τους εργαζόμενους ένας τέτοιος διασπαστικός, υπονομευτικός σχεδιασμός.

Ηδη, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα συνεδριάζουν με θέμα "οργάνωση Γενικής Απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα" και αυτό θα υπηρετήσουμε. Γενική Απεργία με αιτήματα και στόχους πάλης που θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, ως βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ασκούν οι αγώνες τη μέγιστη δυνατή πίεση, για να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικοί.

Μια τέτοια απεργία θα στηρίξουμε. Ακριβώς αυτή δηλαδή που υπονομεύει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Με όλα αυτά και άλλα είναι τυχαίο ότι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση των εργαζομένων;».

Βίντεο του ΠΑΜΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Πλάνα και στιγμιότυπα από απεργιακές συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις περιλαμβάνει το σποτ που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για την 4η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη. Στο φόντο πλάνων από διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, προβάλλει το σύνθημα της Συνδιάσκεψης: «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής», όπως και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ: «Η εργατική τάξη της χώρας συζητά, οργανώνεται, διεκδικεί, αντεπιτίθεται!».

Δείτε το βίντεο στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/nFSP2Ohu0eo

Ο

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο (είναι μία από τις Κυριακές για τις οποίες ο ν. 4177/2013 προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στη 24ωρη πανελλαδική απεργία με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β) και στη συνέχεια σε εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»: Στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ (Καλλιρρόης 5 και Περραιβού 20) συγκεντρώνονται σήμερα, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης ΑΕ», που απασχολούνται στις εργολαβίες στην Αττική. Οι εργαζόμενοι διανύουν την τρίτη συνεχόμενη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Στο πλευρό τους βρίσκεται το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια. Οι απεργοί διεκδικούν άμεση καταβολή των οφειλόμενων, πληρωμή χωρίς καθυστέρηση κάθε μήνα, χορήγηση καταστάσεων μισθοδοσίας. Αγωνίζονται ενάντια στην εντατικοποίηση, για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και να χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας από την εταιρεία, αντί να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Δίωρη στάση εργασίας (11.00 - 13.00) πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Στο πλαίσιο της στάσης, θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στην κεντρική είσοδο της ΔΕΥΑΚ. Το Σωματείο απαιτεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση που έχει πάρει, ύστερα από παρέμβασή του, για διεκδίκηση της παράτασης των 8μηνων συμβάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Απέναντι στην απληρωσιά και τις εργοδοτικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει σήμερα, στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ