ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Οι επιθέσεις και η δομή των ταγμάτων εφόδου των ναζί ήταν ακριβώς ίδια με αυτό που βιώσαμε το βράδυ της επίθεσης»

Συνεχίστηκε και χτες η κατάθεση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου, Σ. Πουλικόγιαννη

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες στη δίκη η αποκαλυπτική κατάθεση του Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου, Σ. Πουλικόγιαννη, για το ρόλο και το χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και στη δολοφονική επίθεση σε βάρος κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα. Ο μάρτυρας κατέθεσε στοιχεία, απαντώντας στην Πολιτική Αγωγή, που αποδεικνύουν τη σαφή γνώση του «αρχηγού» Ν. Μιχαλολιάκου, για τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. Χαρακτηριστική ήταν και η στάση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών που παρεμπόδιζαν την εξέλιξη της δίκης, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένταση, με συνεχείς διακοπές, δείχνοντας την ενόχλησή τους στα όσα κατέθετε ο μάρτυρας για τη γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για την επίθεση, για το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, τη συσχέτιση των ταγμάτων εφόδου της με εκείνα των ναζί κ.ο.κ.

Απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε σε τρία μηνύματα, που έχουν σταλεί προς τον «αρχηγό» της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης από τα τάγματα εφόδου: «Στέλνεται μήνυμα προς τον Μιχαλολιάκο στις 13/9, μετά το χτύπημα σε εμάς, "να αγιάσουν τα χεράκια τους" και "Freikorps"». Το δεύτερο στις 16/9 με τα επεισόδια στον Μελιγαλά, το τρίτο στις 19/9, 40 λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την έκφραση γουστάρω - γουστάρω - γουστάρω - ΧΑ. Ελληνικός Σεπτέμβρης».

Πολ. Αγωγή: Σε ποιου τα χεράκια νομίζετε ότι αναφέρεται;

Μάρτυρας: Οπως το εκλαμβάνω, είναι συγχαρητήριο μήνυμα - τηλεγράφημα για την επίθεση που δεχτήκαμε εκείνο το βράδυ. Ομως το μήνυμα δεν πάει σε αυτούς που το έκαναν, πάει κατευθείαν στον «αρχηγό» και αυτό λέει κάτι.

Για το μήνυμα προς τον «αρχηγό» μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα απάντησε ότι «αυτό που καταλαβαίνω είναι έπαινος προς τον Μιχαλολιάκο».

Πολ. Αγωγή: Τι θεωρείτε ότι σημαίνει η αναφορά στον «Ελληνικό Σεπτέμβρη»;

Μάρτυρας: Την περίοδο εκείνη φαινόταν κλιμάκωση της έντασης και της επιθετικότητας από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. Η επίθεση σε εμάς το βράδυ 12 προς 13, μετά τα επεισόδια στον Μελιγαλά και αποκορύφωμα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο «Ελληνικός Σεπτέμβρης» ήταν αυτό που έλεγαν οι ηγέτες τους και στα κανάλια ότι «μετά τη σφαλιάρα στην Κανέλλη, μην ανησυχείτε όσο βαράμε παίρνουμε 2 μονάδες πάνω» (σ.σ. στις δημοσκοπήσεις).

Ο Σ. Πουλικόγιαννης είπε χαρακτηριστικά και για τη λέξη Freikorps που υπάρχει σε μήνυμα: «Από ό,τι γνωρίζω, τα Freikorps ήταν η προπομπή των ταγμάτων εφόδου των ναζί μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από αυτούς φτιάχτηκαν και τα Eς - Eς και στέλεχός τους ήταν ο ίδιος ο Ρούντολφ Ες. Οι επιθέσεις που πραγματοποιούσαν σε μετανάστες, Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και η δομή τους ήταν ακριβώς ίδια με αυτό που βιώσαμε το βράδυ της επίθεσης». Μάλιστα, στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου επιδείχθηκε από την Πολιτική Αγωγή σειρά πρόσφατων φωτογραφιών, που αναγνώρισε τον «υπαρχηγό» Χρ. Παππά στον τάφο του Μουσολίνι να χαιρετά ναζιστικά. Τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη με μια μεγάλη σημαία με τη σβάστικα. Είδε τα τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται, με μπλούζες της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά. Σύμβολα των SS, με ρούχα παραλλαγής, κέλτικους σταυρούς, με σακίδια, αγκυλωτούς σταυρούς, τον πυρήνα της Νίκαιας να κρατάει όπλα και αποκορύφωμα την ελληνική σημαία δίπλα στη σημαία των SS!

Ακόμα, εντόπισε ομοιότητες, κοινά χαρακτηριστικά, στις πάρα πολλές επιθέσεις των χρυσαυγιτών (μεσάνυχτα, πλειοψηφία επιτιθέμενων, όμοια ρούχα, δήλωση ταυτότητας με μπλούζες της Χρυσής Αυγής, σύντομη διάρκεια με έναρξη και λήξη, φονικά όπλα, μέσο προσέλευσης - διαφυγής). Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα μηνύματα που υπήρξαν για να μαζευτεί το τάγμα εφόδου στην τοπική της Νίκαιας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Ολοι μαζί συντεταγμένα αιφνιδιάζουν και όλοι μαζί φεύγουν συντεταγμένα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, επίσης, και στα βίντεο με τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ι. Λαγό που προαναγγέλλει επί της ουσίας επιθέσεις για ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες. Ο κομμουνιστής συνδικαλιστής μίλησε για τα «δουλεμπορικά γραφεία» που έστηνε η ναζιστική οργάνωση και με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας χαμήλωνε μεροκάματα και συνδικαλιστικά δικαιώματα προς όφελος των εργοδοτών. Αλλά και για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους χρυσαυγίτες και για την επίθεση στο Πέραμα, είπε ότι δεν υπήρχε καμιά διάθεση παρέμβασης, «υπήρχε κάλυψη» και έκανε λόγο για αίσθημα ατιμωρησίας των δραστών: «Αυτή είναι γενική αίσθηση δεν είναι μόνο δική μου πεποίθηση».

Συνεχίζεται η κατάληψη χώρου από φασιστοειδή στο Βοτανικό

Συνεχίζεται η κατάληψη του χώρου όπου έχει αποφασιστεί να ανεγερθεί το τέμενος στο Βοτανικό, μια κίνηση που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλη με πρωταγωνιστές ομάδα ακροδεξιών στοιχείων. Οπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, διαμορφώνουν το χώρο που βρίσκεται στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού, προκειμένου να λειτουργήσει σαν «Στέγη Αστέγων» ή «Hot spot για Ελληνες». Ωστόσο, το σκηνικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες, συνθέτουν άνδρες με στολές παραλλαγής, συρματοπλέγματα, φυλάκια και ενδοεπικοινωνία, παρουσία «διοικητή», δείχνοντας πως τα περί φιλοξενίας αστέγων είναι το πρόσχημα. Η ενέργεια στην οποία φέρεται να έχουν προχωρήσει η «Αναγέννηση Ελλήνων», το κίνημα Ελλήνων Εφέδρων «Πολίτες - Οπλίτες» και «Πολιτιστικός Σύλλογος» της περιοχής, έχει τύχει το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερης προβολής σε μια σειρά μέσα ακροδεξιού προσανατολισμού. Εχει, δε, αγκαλιαστεί πολύμορφα από τη Χρυσή Αυγή, το ΛΕΠΕΝ και άλλα μορφώματα ανάλογου προσανατολισμού που έχουν παρελάσει από το χώρο και έχουν στηρίξει την κατάληψη.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Πολιτείας, μόλις την περασμένη Τρίτη ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο», ενώ αντίστοιχη στάση ανοχής ουσιαστικά επέδειξε και ο Δήμος Αθήνας, παρά το ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανειλημμένα έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ, η κατάληψη έχει εξελιχτεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε «φιέστα» φασιστικών στοιχείων, που προκλητικά χρησιμοποιούν το πρόσχημα της φιλανθρωπίας, παίζοντας το παιχνίδι τους σε βάρος ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την αντιλαϊκή πολιτική.

Να πράξει τα δέοντα καλεί την κεντρική διοίκηση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, στο ζήτημα της κατάληψης χώρου στο Βοτανικού από φασιστικά, ακροδεξιά στοιχεία. «Το μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει και προσθέτει: «Οι περίπου 200 άτυποι χώροι λατρείας που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας. Σχετικά με την κατάληψη ακροδεξιών στοιχείων, παραστρατιωτικού χαρακτήρα, στο χώρο που θα κατασκευαστεί το τέμενος, η κεντρική διοίκηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, πράττοντας τα δέοντα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξυπηρετούν επικίνδυνες και άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την κατάληψη από φασιστοειδή του χώρου για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό:

«Η κατάληψη του χώρου, που προορίζεται για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, από ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες με την ανοχή της κυβέρνησης και του δήμου της Αθήνας, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ταμπέλα τής δήθεν αλληλεγγύης σε άστεγους Ελληνες και ο ψευτοπατριωτισμός που πουλάνε τα φασιστοειδή, γνωστά τσιράκια του συστήματος, δεν μπορεί να κρύψει ότι εξυπηρετούν επικίνδυνες και άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού, ο οποίος μπορεί να τους απομονώσει, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης των αστέγων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Βολική και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Να αξιοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και τις - σε αντιδραστική κατεύθυνση - τοποθετήσεις της για σειρά ζητημάτων, σπεύδει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της αφενός να στήσει νέες αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις, αφετέρου να φιλοτεχνήσει για λογαριασμό της «προοδευτικό» προφίλ και να υποστηρίξει κάλπικα διλήμματα του τύπου «πρόοδος - συντήρηση», σε μια περίοδο όπου γίνεται ολοφάνερη η στρατηγική της σύμπλευσή με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Χαρακτηριστικοί είναι οι χτεσινοί πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως «Μισαλλόδοξο κήρυγμα», «Το βαθύ κράτος της ιεραρχίας» κ.ά.

Αφορμή η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προχτές το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», όπου επανέλαβε τη γνωστή αρνητική του τοποθέτηση στο ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους, υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα οι πολίτες δημιουργούν το κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες» και πως «για εμάς, δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός», ενώ αίσθηση δημιούργησαν οι τοποθετήσεις του - σε κλίμα ισλαμοφοβίας και εθνικισμού - ότι η Ελλάδα «προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό» και ότι υπάρχει «κίνδυνος ισλαμοποίησης», καθώς και η αντίθεσή του στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

Βεβαίως, από την όλη συζήτηση κρύβεται το γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, αλλά και το ότι ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου αποτελεί την «άλλη όψη του νομίσματος» του εθνικισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ