ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αναζητούν συναινετικό απεγκλωβισμό από την υπόθεση του ΕΣΡ

Οι υψηλοί τόνοι στη χτεσινή συζήτηση των τροπολογιών για το νόμο Παππά συνοδεύτηκαν από εκατέρωθεν αναφορές στην ανάγκη για συναίνεση

Συναινετική απαγκίστρωση από τον καβγά για τη συγκρότηση του ΕΣΡ φαίνεται πως αναζητούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά και τις ανοιχτές παρεμβάσεις μερίδων της αστικής τάξης που ζητούν στοχοπροσήλωση στα μεγάλα και σοβαρά ζητούμενα του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη διάθεσης να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα του ΕΣΡ και της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτά τα δυο στοιχεία κυριάρχησαν στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις νέες τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και οι οποίες υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Η πρώτη τροπολογία αφορούσε την «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο προέβλεπε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Η δεύτερη προβλέπει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ σε αυτή, μετά από πολύωρο παζάρι με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), προστέθηκε μία ακόμα διάταξη, που προβλέπει ότι η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ χρειάζεται και για την τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης των αδειών κ.ά.

Η ΝΔ καταψήφισε τις τροπολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε «κουτοπονηριές», εμμένοντας στη θέση της για κατάργηση και όχι αναστολή του άρθρου 2Α. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Δένδιας, επισήμανε για το ΕΣΡ ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό, καίτοι εξαιρετικά σημαντικό, δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα», «δεν μπορούμε να απασχολούμε την ελληνική κοινή γνώμη δεκαέξι μήνες με αυτό το θέμα». «Υπό αυτήν την έννοια (...) πρέπει να βγούμε από την κρίση. Να βρούμε μια διατύπωση, η οποία να είναι συμβατή με το πνεύμα του Συντάγματος και να τελειώνουμε και με αυτήν την ιστορία, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο».

Το Ποτάμι καταψήφισε τις τροπολογίες, αν και ο βουλευτής Σπ. Λυκούδης χαιρέτισε ως θετική τη συμπληρωματική διάταξη για το ΕΣΡ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπ. Δανέλης απηύθυνε έκκληση για «μία λύση συναινετική». Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ οι βουλευτές που μίλησαν ζήτησαν την απόσυρση ολόκληρου του νόμου Παππα και να αποδεχτεί η κυβέρνηση το πρόσωπο που υποδεικνύει για πρόεδρο του ΕΣΡ η ΝΔ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε διαμαρτυρόμενη που δεν συμμετέχει εκπρόσωπός της στο ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας, «πιάνοντας» το γενικότερο κλίμα, σημείωσε ότι «διαφαίνεται η διάθεση από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας ότι «η Δευτέρα (σ.σ. νέα διάσκεψη των Προέδρων) είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν».

Πολιτικά παιχνίδια και αναδιανομή της πίτας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», επισήμανε ότι οι καβγάδες δεν μπορούν να κρύψουν από το λαό ότι τα ΜΜΕ οι επιχειρηματίες θα τα έχουν πάλι. Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα «βολικό καβγά», γιατί κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα «έχετε συμφωνήσει στρατηγικά», «έχετε ψηφίσει το μνημόνιο», «συμφωνείτε σε αυτά που έρχονται στη δεύτερη αξιολόγηση».

Οσο για τους υψηλούς τόνους και τις κοκορομαχίες που κυριάρχησαν στη συζήτηση, σχολίασε ότι «εμείς θέλουμε να πούμε το εξής, κάνοντας ίσως μια ριψοκίνδυνη πρόβλεψη. Οι σκληρότερες φραστικές - γιατί τέτοιες είναι - μάχες γίνονται πριν από τη σύναψη ειρήνης. Δηλαδή, διαφαίνεται πλέον ότι αυτοί που κρύβονται πίσω και από όλα αυτά, θα σας υποχρεώσουν όλους να καταλήξετε σε κάποια συμφωνία. Ετσι φαίνεται. Δεν το λέμε με απόλυτο τρόπο».

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ για τις τροπολογίες, επισήμανε ότι από την αρχή, από την ψήφιση ακόμα του νόμου Παππά, «λέγαμε ότι η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο επιχειρεί αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ, ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια", προσπαθώντας να φτιάξει πιο φιλικό περιβάλλον τηλεοπτικό» προς αυτήν «και φυσικά εκεί έγινε και η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, η οποία υπερασπιζόταν ένα άλλο μέρος αυτών των συμφερόντων».

Αυτή τη διαπάλη ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, επισήμανε, προσπάθησαν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να συγκαλύψουν περί συνταγματικότητας ή όχι, ή περί δημοκρατίας, αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, το περιβάλλον στο οποίο τρέφεται η διαπλοκή.

«Ποια δημοκρατία; Οταν ελέγχουν τα ΜΜΕ οι επιχειρηματίες, δηλαδή εφοπλιστές, βιομήχανοι, εργολάβοι, αυτοί που κατέχουν τον πλούτο της χώρας, τι πολιτική θα κάνουν; Τι ενημέρωση θα κάνουν; Θα υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και είναι λογικό. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης τους», επισήμανε, ενώ ειδικά για το ΕΣΡ και γενικά τις «ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε:

«Για ποιες ανεξάρτητες αρχές μάς λέτε; Ποιος τις διορίζει; Ποιος αποφασίζει; Η εκάστοτε κυβέρνηση. Τι εφαρμόζουν οι ανεξάρτητες αρχές; Την κυρίαρχη πολιτική αυτού του συστήματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ας πούμε στην Ενέργεια. Τι θα εφαρμόσει η ανεξάρτητη αρχή στην Ενέργεια; Την απελευθέρωση της Ενέργειας, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ναι ή όχι; Αρα, δεν είναι ανεξάρτητη. Δεύτερον, δεν είναι ανεξάρτητη γιατί σε τελευταία ανάλυση τη διορίζει η κυβέρνηση».

«Τόσα χρόνια υπήρχε ΕΣΡ. Υπήρχε αντικειμενική ενημέρωση; Οχι. Τι προωθούταν και μάλιστα με τρόπο χυδαίο πολλές φορές; Η κυρίαρχη ιδεολογία. Το εμπόδισε το ΕΣΡ; Οχι», πρόσθεσε και τόνισε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό «και του λέμε πολύ απλά, οργάνωσε την πάλη σου, μην τους ακούς. Και οι δύο υπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης που κυριαρχεί. Απλώς τσακώνονται και εκφράζουν διαφορετικά μερίδια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Μοιράζονται το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Το οικονομικό περιβάλλον «έχει ήδη σταθεροποιηθεί», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος, προβλέποντας ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα οδηγήσουν πράγματι τις επενδύσεις σε ανάκαμψη».

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική, ώστε «η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (για την απομείωση του χρέους) να γίνει τώρα (...) όχι μόνο για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για να δώσουμε από τώρα το σήμα τόσο στις αγορές, όσο και στην ιδιωτική οικονομία ότι σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» για τη λήψη μιας σειράς ευνοϊκών μέτρων για το κεφάλαιο, όπως είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και αντίστοιχα και οι συντελεστές Κοινωνικής Ασφάλισης»!

Αναφορά έκανε και στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να τίθενται «ρεαλιστικοί» στόχοι, χωρίς όμως να αμφισβητεί αυτούς που ήδη υπάρχουν. Οπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι με τη δέσμη μέτρων που έχει ήδη νομοθετηθεί, ο στόχος του 1,75% το 2017 και ο στόχος του 3,5% του 2018 θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι αυτοί που προβλέπονται».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Χρ. Σταϊκούρας έδειξε ότι το κόμμα του έχει λάβει το μήνυμα που έστειλαν κυρίαρχα τμήματα της αστικής τάξης για συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου και σημείωσε: «Εμείς, σε κάθε περίπτωση, την αντιπολίτευση που άσκησαν κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, του "όχι σε όλα", δεν θα την ακολουθήσουμε». Οπως είπε, «συμφωνώ μαζί σας ότι κομβικό σημείο είναι να βελτιώσουμε τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας», και σ' αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε «εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου».

Ελληνοκυπριακή συμφωνία για έρευνα και διάσωση

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης. Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών Ερευνας και Διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς να θίγονται οι θέσεις των δύο χωρών σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η περιοχή συμπίπτει με εκείνη της παροχής πληροφόρησης πτήσεων, το λεγόμενο FIR Αθηνών από τη μια και το FIR Λευκωσίας από την άλλη. Η περιοχή ορίζεται με γεωγραφικές συντεταγμένες όπως αυτές καθορίστηκαν στις περιφερειακές συμφωνίες αεροναυτιλίας της Διεθνούς Οργάνωσης της Πολιτικής Αεροπορίας 1950, 1952 και 1958.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος είχε τονίσει μιλώντας την Επιτροπή για τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στα ζητήματα έρευνας και διάσωσης, ώστε να διασφαλίζεται η οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη και έγκυρη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση κάθε είδους ναυτικού ατυχήματος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για το λόγο αυτό «κρίνει ως αναγκαίο τον συντονισμό γειτονικών κρατών και τη διάθεση μέσων διάσωσης με τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα». Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ υπερψήφισε τη συμφωνία.

Σεναριολογία για τον ανασχηματισμό

Εντείνεται τις τελευταίες ώρες η σεναριολογία για τον ανασχηματισμό, ενώ από διάφορες πλευρές αυξάνεται η πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου να αναδιατάξει το κυβερνητικό σχήμα κατά τρόπον που να υπηρετεί καλύτερα την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ορόσημο την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Από τους γενικότερους σχεδιασμούς των αστικών επιτελείων, δεν λείπει και ο στόχος της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα που θα εμπεδώνουν καλύτερα στο λαό τη λογική της συναίνεσης που επιδιώκει το κεφάλαιο, για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κορυφώνεται και η ονοματολόγια, με χαρακτηριστικότερη τη φήμη που κυκλοφόρησε περί βολιδοσκόπησης του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Κυβερνητική πηγή διέψευσε τη φήμη και δήλωσε ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του». Πάντως, πληροφορίες που διοχετεύονταν αργά χτες βράδυ, έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός ήταν «θέμα 24ωρου», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμα και σήμερα.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, με ιστορικό αφιέρωμα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οργανώνει τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., το «Σπίτι του Αγωνιστή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ