ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
Στην κατάλληλη θέση

Σε προχτεσινή του συνεδρίαση, το νεοεκλεγέν Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε καταμερισμό χρεώσεων. Και ποια καλύτερη επιλογή θα μπορούσε να υπάρξει για να σηματοδοτηθεί η πλήρης και αμετάκλητη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, απ' το να ανατεθεί ο πολιτικός σχεδιασμός του κόμματος στον Αντώνη Κοτσακά, πρώην εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς καμία. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και μάλιστα, μετά από ένα συνέδριο όπου παρέλασαν διάφοροι ανέστιοι πρώην συγκάτοικοί του στο ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους πολλά λέγονται και ακούγονται για την εφεξής συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους σε διάφορες θέσεις. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, θα λέγαμε εμείς, ή κανείς δεν χάνεται, ιδίως όταν έχει σοσιαλδημοκρατικές περγαμηνές.

Ποντάρουν σε όλα τα άλογα

Σε εφημερίδα συγκροτήματος του Τύπου που στηρίζει ένθερμα τις θέσεις και την αντιπολίτευση της ΝΔ, γραφόταν χτες στο κύριο άρθρο ότι «η καθυστέρηση του ανασχηματισμού λειτουργεί διαλυτικά για το κυβερνητικό έργο, το οποίο χωλαίνει σε πολλούς τομείς» και ζητιόταν «να φύγουν από την κυβέρνηση τα πρόσωπα που αποδεδειγμένα και συνειδητά υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους». Το μήνυμα που εκπέμπει η συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία με βεβαιότητα αντανακλά ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου, είναι να φύγουν από τη μέση τα βαρίδια που για διάφορους λόγους καθυστερούν το αντιλαϊκό έργο και αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στον κρατικό μηχανισμό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει. Χτες, επίσης, αναπαράχθηκε σε πολλές εφημερίδες η συνέντευξη γνωστού επιχειρηματία, με δραστηριότητα στο Μέταλλο, στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς, ο οποίος έθετε τρεις προϋποθέσεις για ανάκαμψη (ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», διευθέτηση του χρέους, αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) και έσταζε μέλι για το «ρεαλισμό» της κυβέρνησης. Οπως έλεγε, η κυβέρνηση «έκανε στροφή στο ρεαλισμό», «προσπαθεί να τηρήσει τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας», «μετά το δημοψήφισμα είχαμε μια καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σημαντικών τμημάτων της αστικής τάξης, που την παροτρύνουν να επιταχύνει το έργο της, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα απ' όλους, όσο κι αν από την άλλη, οι ίδιοι «κύκλοι» εμφανίζουν τη ΝΔ έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της κυβερνητικής εναλλαγής...

Κηρύγματα μίσους

Σε δέηση υπέρ του Μιχαλολιάκου προσωπικά, με αναθέματα για όσους «καλλιεργούν μίσος ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τα ιερά και όσια της φυλής μας», εξελίχτηκε το τρισάγιο στη μνήμη των δύο μελών της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν στο Νέο Ηράκλειο το 2013. Από τον ιερέα που έκανε το τρισάγιο ακούστηκαν (σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο) πραγματικά απίστευτα πράγματα, που είναι όμως ενδεικτικά του πραγματικού χαρακτήρα των φασιστοειδών και των υποστηρικτών τους. Είπε λοιπόν: «...δεόμεθα υπέρ της φιλτάτης ημών πατρίδος και πάντων των αγωνιζομένων δια την διατήρηση των θρησκευτικών και πατριωτικών παραδόσεων του λαού της. Ετι δεόμεθα υπέρ του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των συνεργατών αυτού, όπως Κύριος ο Θεός συνεργήσαι και κατευοδώσει τον θεάρεστον αγώναν τους που δίνουν υπέρ της πίστεως και της πατρίδος», είναι τα ακριβή λόγια του ιερέα. Στη συνέχεια, αφού διευκρινίζει πως είναι δική του η ευθύνη για όσα θα πει, εξαπολύει «ανάθεμα σε όσους, εντός και εκτός της πατρίδας μας, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, καλλιεργούν μίσος ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τα ιερά και όσια της φυλής μας»... Αυτοί είναι οι χρυσαυγίτες, είτε κρατάνε το ρόπαλο του τραμπούκου, είτε την αγιαστούρα του παπά, είτε μιλάνε στα σαλόνια της Βουλής, είτε στις φτωχοσυνοικίες των πόλεων. Ο λαός να επαγρυπνεί, να τους απομονώνει, να τους πετάξει έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Προκαταλήψεις...

Ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στο χτεσινό «Εθνος»: «Δεν θα δηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα (...) Σήμερα δεν ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους άλλοτε χαρακτηρίζαμε persona non grata όποιον Αμερικάνο Πρόεδρο επισκέπτονταν την Ελλάδα (...) Κριτήριο η εξυπηρέτηση των εθνικών μας θεμάτων (...) Να απαλλαγούμε από παλιές προκαταλήψεις έναντι των ΗΠΑ, διότι πολλά καλά έχουν προκύψει για τον κόσμο από τη μεγάλη αυτή δύναμη, το λαό της και το εργατικό κίνημα». Πάλι καλά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλεί τον κόσμο να βγει στους δόμους και να υποδεχτεί με σημαιάκια και «ταρατατζούμ» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος, σαν αξίωμα, συμβολίζει διαχρονικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα, τους ανταγωνισμούς, την εκμετάλλευση και τους πολέμους του ανά τον κόσμο. Και μια και το έφερε η συζήτηση, μάλλον εδώ κολλάει η ατάκα της «Αυγής», που έγραφε τις προάλλες ότι «εν αναμονή της επίσκεψης Ομπάμα μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο έντονος αντιαμερικανισμός του παρελθόντος έχει υποχωρήσει και τη θέση του φαίνεται πως έχει πάρει ο αντιγερμανισμός σε μία πιο σοφτ εκδοχή». Η «Αυγή» διαπιστώνει με χαρά ότι έπιασε τόπο ο κόπος του ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει τις ΗΠΑ, συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα και το ΝΑΤΟ, καμαρώνοντας για τις συμμαχίες του και την αντιμετώπιση της Ελλάδας σαν «πολύφερνη νύφη», αλλά για το «πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης» που έχει ο Αλ. Τσίπρας με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τους άλλους της λυκοσυμμαχίας. Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην άμβλυνση της λαϊκής εγρήγορσης απέναντι στη δράση του ιμπεριαλισμού παγκόσμια, είναι από τα επιτεύγματα που με περηφάνια μπορεί να του πιστώσει το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...».

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1918 Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, το Εσσεν, την Κολωνία, το Μόναχο, το Κουξχάφεν, τη Λυβέκη, τη Λειψία κ.ά. εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Εκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (SA).

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1932 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των Ταγματασφαλιτών στο Κιλκίς και απελευθερώνει την πόλη.

1946 Ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1956 Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα») που μετείχαν τα κόμματα: ΚΚ Χιλής, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ριζοσπαστικό Κόμμα, Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Ανατράπηκε στις 11/9/1973 με στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ήταν θύματα άγριου διωγμού. Η περίοδος ανέδειξε τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν και το ΚΚ Χιλής.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ