ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθητικές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη

Από τις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις
Από τις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις
Με κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, 7 Νοέμβρη, οι μαθητές δηλώνουν «αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα για καταλήψεις και πορείες εκείνη τη μέρα με αγωνιστικό ραντεβού για τους μαθητές της Αθήνας στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Τη δική τους παρουσία προγραμματίζουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας στην Αθήνα μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σε συνάντηση εκλεγμένων στα Μαθητικά Συμβούλια των Μουσικών Σχολείων Πειραιά, Ιλίου, Παλλήνης και του καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα, όπου συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιήσουν συναυλία και δρώμενα στο χώρο των Προπυλαίων πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, από τις 10 το πρωί.

Της κινητοποίησης θα προηγηθεί σύσκεψη μαθητών αύριο Σάββατο, στις 5.30 το απόγευμα στην Γκράβα. Σε αυτήν καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας (που αποτελείται από εκλεγμένους μαθητές - μέλη της περσινής Επιτροπής) μαθητές που εκλέχτηκαν από τις φετινές εκλογές σε 5μελή και 15μελή Συμβούλια, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους, να ανταλλάξουν πείρα από πρωτοβουλίες που παίρνουν στα σχολεία τους και να φτιάξουν και φέτος τη νέα Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, η Συντονιστική Επιτροπή έκανε προχτές το βράδυ διαδικτυακή εκπομπή, εξηγώντας τους λόγους που βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους και καλώντας σε οργάνωση και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Στην εκπομπή πήραν το λόγο μαθητές από την Καλαμάτα, τη Λαμία, όπου τις προηγούμενες μέρες εξελίχτηκε σκηνικό τρομοκράτησής τους με κλούβες της αστυνομίας και συλλήψεις, από το Πέραμα, τη Ν. Σμύρνη, από Γκράβα, αλλά και Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές αναφέρθηκαν σε αγωνιστικές διεργασίες που γίνονται στα σχολεία από τις αρχές της χρονιάς, με κινητοποιήσεις ειδικά ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ και άλλες κατά τόπους δράσεις κ.λπ., σημειώνοντας πως η κινητοποίηση της 7ης Νοέμβρη είναι η αρχή.

Μήνυμα στήριξης από Ιταλούς μαθητές

Τη στήριξή τους στον αγώνα των μαθητών της χώρας μας εκφράζουν με μήνυμά τους 110 εκλεγμένοι εκπρόσωποι μαθητών από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Το κείμενο εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις 20 Μαθητικών Συμβουλίων σε σχολεία των Ρώμης, Μιλάνου, Μόντσα, Περούτζια, Παλέρμο, Πάντοβα, Κοζέντσα και, όπως ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στην κινητοποίηση στην Αθήνα θα παρευρεθεί ο Alessandro Fiorucci, πρόεδρος του Συμβουλίου Επαρχίας μαθητών του Μιλάνου, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές και θα απευθύνει χαιρετισμό.

«Τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, εμείς οι μαθητές έχουμε αγωνιστεί κατά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ρέντσι, που ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στα σχολεία. Για χρόνια παλεύουμε ενάντια σε μια επίθεση που διεξάγεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ιταλία», σημειώνεται στο μήνυμα των Ιταλών μαθητών, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων: «Εχουμε εμπειρία από πρώτο χέρι για το τι κρύβεται πίσω από τα ωραία λόγια που γεμίζουν τα συνθήματα των κυβερνήσεων (...) Ενάντια σε αυτήν την επίθεση, εμείς οι μαθητές απαντάμε ενωμένοι, αγωνιζόμαστε για δωρεάν εκπαίδευση, προσβάσιμη σε όλους, για ένα σχολείο που να είναι φτιαγμένο για τους μαθητές και όχι για τα αφεντικά».

Τα μαθητικά ραντεβού της Δευτέρας

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι μαθητές έχουν ήδη δώσει αγωνιστικά ραντεβού για τη Δευτέρα, πέρα από την Αθήνα, σε μια σειρά από πόλεις, ως εξής:

Θεσσαλονίκη, στις 12.00, στο άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30, πλατεία Αγ. Γεωργίου

Λάρισα, 10.30, έξω από το 1ο Λύκειο Λάρισας

Ηράκλειο Κρήτης, 11.00, πλατεία Ελευθερίας

Αγρίνιο, 10.00, κεντρική πλατεία

Αμαλιάδα, 11.00, 1ο Γυμνάσιο

Αργοστόλι, 12.00, δικαστήρια

Αρτα, 11.00, πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 12.00, πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 11.00, πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 11.30, Ακαδημία

Εδεσσα, 12.00, μικροί καταρράκτες

Ζάκυνθος, 12.00, γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ηγουμενίτσα, 12.00, πλατεία Δημαρχείου

Καλαμάτα, 12.00, πλατεία 23ης Μαρτίου

Κατερίνη, 12.00, κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 12.00, πλατεία Ειρήνης

Λαμία, 11.00, πλατεία Πάρκου

Μουδανιά, 12.00, κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 12.00, στο Ηρώον

Πρέβεζα, 11.00, πάρκο Πυροβολικού

Πύργος, 11.00, κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 11.30, Δημαρχείο

Σέρρες, 12.00, πλατεία Ελευθερίας

Χαλκίδα, 10.30, Στρογγυλό - παραλία

Χανιά, 11.00, πεζόδρομος Κοραή

Στην ταινία «Ολγα»

Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου - Χαροποκείου της ΚΝΕ, πάει σινεμά! Συγκεκριμένα, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στην προβολή της ταινίας «OLGA», σήμερα, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Στούντιο» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φερνάντο Μορέ και διηγείται τη συγκλονιστική Ιστορία της κομμουνίστριας Ολγας Γκούτμαν - Πρέστες.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥΠ
Διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής

Επιστολή των προέδρων του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας» και των επιμέρους συμβουλίων του (ΣΑΠΕ, ΣΑΤΕ, ΣΠΔΕ) προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία γίνεται λόγος για «έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούν σε παραίτηση» ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας.

Αναφέρονται στη μη ενεργοποίηση μέχρι σήμερα των οργάνων με ευθύνη του υπουργείου, στην ανάθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να καταλήξει σε συμπεράσματα για μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε άρνηση του υπουργείου να συγκληθεί η ολομέλεια του ΕΣΥΠ για συζήτηση των πορισμάτων του «Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία», των προτάσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Δεν γίνεται βέβαια καμιά αναφορά στο περιεχόμενο των προτάσεων της Επιτροπής Διαλόγου, της οποίας ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ είναι μέλος και τα πορίσματά της τα έχει συνυπογράψει, αλλά οι ενστάσεις εκφράζονται σε επίπεδο... «θεσμικό» με τους προέδρους να διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής και να μην είναι «διακοσμητικοί».

Στην επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Εφ' όσον οι επιλογές που προκρίνετε δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τον ορισμό εκπροσώπων του Υπουργείου σε αυτό, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας από τις θέσεις των Προέδρων...».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας:

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Νέων Επιβατών, με ομιλήτρια την Μπετίνα Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου στη Χαλάστρα, με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ