ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ»
Ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου

Το έδαφος για τις «ελκυστικές διατάξεις» υπέρ του κεφαλαίου, που θα προωθήσει στο σχετικό νομοσχέδιο, καλλιεργεί η συγκυβέρνηση

Στη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.ά.), σχεδιάζει να προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας, επαναφέρουν τον πυρήνα των διατάξεων σχετικού νομοσχεδίου που είχε δοθεί σε «δημόσια διαβούλευση» από την προηγούμενη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χωρίς ωστόσο να κατατεθεί στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, τόνισε τη Δευτέρα 2/11 ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα. Επιχειρώντας, βέβαια, να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την κυβερνητική επιχείρηση νομιμοποίησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της πλουτοκρατίας με ευνοϊκούς όρους, την ίδια ώρα που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση, ο Τρ. Αλεξιάδης ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα πρέπει παράλληλα να μην είναι χαριστικές, ώστε να προσλάβουν το χαρακτήρα ξεπλύματος ή μιας ευνοϊκής περαίωσης. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.ά. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν», σημείωσε, όταν είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν υπάρχουν χρήματα από τέτοιες δραστηριότητες, δεν υπάρχει περίπτωση να δηλωθούν ως τέτοια...

Το ποιο είναι το περιεχόμενο των «ελκυστικών διατάξεων» που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση για την ενίσχυση του κεφαλαίου γίνεται κατανοητό και από τις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου που είχε δώσει σε «δημόσια διαβούλευση», η «πρώτη φορά αριστερά»: Σε αυτό σχεδίαζε την επιβολή συμβολικού φόρου επί των αδήλωτων εισοδημάτων, πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς επίσης και φορολογική ασυλία ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, όπως, για παράδειγμα, οι περιβόητες «λίστες Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με τον Τρ. Αλεξιάδη, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός δύο μηνών και θα δίνει μια «τελευταία ευκαιρία» σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

«Ελκυστικοί όροι» και για τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στο «Mega», και αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι «δουλειά μας είναι να προσελκύσουμε ένα σύνολο ξένων επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα», συμπληρώνοντας πως το εύκολο κομμάτι είναι η προσέλκυση των επενδύσεων αλλά το δύσκολο είναι ο τρόπος απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης. Οπως είπε, η διαδικασία αυτή διαρκεί δύο και τρία χρόνια, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει αυτούς τους χρόνους στους τρεις έως έξι μήνες...

Σχετικά δε με την πορεία ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα στρέμματα του Ελληνικού πρέπει να παράγουν πλούτο σε αυτήν τη χώρα»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΩΗΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ζητούμενό της να περάσει ευκολότερα τη συνολική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

«Σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στη συνολική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα «Λιπάσματα» και μάλιστα... με «ουρές»
«Σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στη συνολική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα «Λιπάσματα» και μάλιστα... με «ουρές»
Πίσω από τους κομπασμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι παραχωρεί στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, επιχειρείται να κρυφτεί η βασική της επιδίωξη που είναι να περάσουν ευκολότερα οι σχεδιασμοί των μονοπωλίων σε βάρος συνολικά του λιμανιού του Πειραιά, όπως αυτοί προωθούνται με τη διαδικασία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, η οποία είναι στην τελική ευθεία.

Η κυβέρνηση μάλιστα, «χοντραίνοντας» την κοροϊδία, δεν διστάζει να προβεί και σε λαθροχειρία. Εμφανίζει ότι παραδίνει στους κατοίκους ολόκληρη την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων, δηλαδή και τα 640 στρέμματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ήδη ιδιωτικοποιημένο και ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και στην εταιρία «Lafarge» του ομίλου Μελισσανίδη, ο οποίος έχει κάνει εκεί εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, με την κυβέρνηση να μη διασφαλίζει την απαλλοτρίωση από τους ιδιώτες και την ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Στο πολυνομοσχέδιο με τη νέα δέσμη «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει συμπεριλάβει διάταξη (άρθρο 28) σύμφωνα με την οποία η περιοχή 640 στρεμμάτων, όπως αναφέρεται, των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ. Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, προκειμένου να γνωρίζουν οι επίδοξοι αγοραστές τι θα παραλάβουν.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χτες η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παραχώρηση της έκτασης των "Λιπασμάτων" στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μια ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα»...

ΚΚΕ: Εκατομμύρια στρέμματα παραλίας και ακτογραμμής δίνονται βορά στα δόντια του κεφαλαίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, επί του πολυνομοσχεδίου, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, τη Δευτέρα 2/11, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όσον αφορά την έκταση αυτή επισήμανε: «Η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, που την παρουσιάζει σαν επιχειρηματική πρωτοβουλία που θα δώσει ανάπτυξη και απασχόληση. Βεβαίως, το άρθρο 28 είναι για να ενσωματώσει εργάτες, άνεργους από τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, παρουσιάζει, μέσα από αυτό το άρθρο, την περιοχή Λιπασμάτων ότι δίνεται στο δήμο Κερατσινίου, σαν ένα επίτευγμα, ενώ είναι "σταγόνα στον ωκεανό" στην κυριολεξία, όταν 24.000 στρέμματα ακτογραμμής και εκατομμύρια στρέμματα παραλίας δίνονται βορά στα δόντια των επιχειρηματικών ομίλων και καταδικάζονται τα εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου να στερηθούν το δικαίωμα στην πρόσβαση στη θάλασσα, παρά μόνο αν έχουν να πληρώσουν».

Πρόσθεσε πως ακόμα και αν δει κανείς το άρθρο αυτό με «άλλο μάτι», ότι δεν είναι δηλαδή «αρνητική εξέλιξη», δεν έχει πρακτική αξία. Οπως εξήγησε, «αν και αποχαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή από βιομηχανική σε βιοτεχνική - και εμείς δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό - όμως ο μεγαλοϊδιώτης επιχειρηματίας, την ολοκλήρωσε εκεί τη δουλειά του και η ΑΓΕΤ ετοιμάζει νέα μονάδα παραγωγής. Δηλαδή, τα 610 στρέμματα δεν ανήκουν σε χρήσεις του Δήμου Κερατσινίου, αφού το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και στη Lafarge». Οπως έκανε καθαρό «δεν εξασφαλίζεται αυτό που πραγματικά ζητούν οι κάτοικοι, δηλαδή απαλλοτρίωση από τους ιδιώτες και ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα και να είναι σε όφελος της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι ακόμα και αυτό να γίνει «σε καμία περίπτωση δεν εξιλεώνεται έτσι, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά που προωθείται από την κυβέρνηση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δεύτερη δόση δανείου και.. σόου σε επανάληψη

Η εκταμίευση της δεύτερης δανειακής δόσης από ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 285 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση τεσσάρων ενεργειακών έργων στη χώρα υπογράφηκε χτες, σε επίσημη τελετή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, υπό την παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη. Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ, είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, το Δεκέμβρη του 2014 και πάλι ο επικεφαλής της ΕΤΕπ είχε βρεθεί στην Αθήνα, όπου υπέγραψε, σε μια ανάλογη «πανηγυρική» τελετή, την αρχική σύμβαση δανειοδότησης με την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη...

Οι συμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, τη διασύνδεση της Αττικής με την Εύβοια, την ενίσχυση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλόπολης, αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα. Μέρος των πόρων θα κατευθυνθούν, επίσης, στην κατασκευή σύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, σε νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων ο νέος σταθμός στη νότια Ρόδο, καθαρής ισχύος 115 MW, αλλά και δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων η Σαντορίνη, η Κάλυμνος, η Κως και η Κάρπαθος.

Κατά τον Ευ. Τσακαλώτο, η συμμετοχή της ΕΤΕπ στα παραπάνω επενδυτικά έργα αποτελεί θετικό «σήμα» προς την αγορά και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα επιστρέψει η «αισιοδοξία» στην οικονομία. Κάλεσε, τέλος, την ΕΤΕπ να συμμετάσχει σε επενδύσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σε ανάλογο ύφος και ευχολόγια για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας κινήθηκε ο Γ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως οι επενδυτικοί πόροι της Τράπεζας κατευθύνονται σε τομείς της οικονομίας υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην ενέργεια, αλλά και την καινοτομία και την έρευνα.

Στον κρίσιμο ρόλο της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας στάθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, παρουσιάζοντας εν συντομία και τα «φιλόδοξα πλάνα» που υπάρχουν για τη διασύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος με την Κρήτη και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία.

Πιάνοντας, μάλιστα, δύο ζητήματα που τέμνονται χαρακτηριστικά οι στρατηγικές ιεραρχήσεις του εγχώριου κεφαλαίου με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη «δρομολόγηση επιλογών» σε σχέση με τη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ «αποκάλυψε» πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με την κοινοπραξία διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP και ότι πολύ σύντομα «θα ξεπεραστούν τα όποια μικρά εμπόδια υπήρχαν» για την έναρξη του έργου, που χαρακτήρισε «τεράστιας στρατηγικής σημασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ