ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητάνε και τα «ρέστα» από τους πλημμυροπαθείς

Μόνο τα «ρέστα» από τους πληγέντες των τελευταίων φονικών πλημμυρών στην Αττική δε ζήτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, την περασμένη Δευτέρα, από το βήμα της Βουλής, όταν στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το συνολικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία των λαϊκών συνοικιών, για να σταματήσουν να θρηνούν θύματα με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή.

Ο υφυπουργός, για να κουκουλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τη βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει δεκάρα τσακιστή για την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που έχουν ανάγκη οι λαϊκές γειτονιές, είπε κυνικά επί λέξη: «Γιατί στην Αττική είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα; Πρώτον, οι πυρκαγιές στα ανάντη, στους ορεινούς όγκους γύρω από το Λεκανοπέδιό μας, μήπως οι πυρκαγιές αυτές - που δεν είναι τυχαίες πολλές φορές - οφείλονται σε διάφορα ζητήματα ή και αμέλειες; Δεύτερον, εκεί όπου υπάρχει ευρύτατη ευθύνη - θα έλεγα - κύριε Κατσώτη, είναι όσον αφορά τα ρέματα. (....) Πώς μπαζώθηκαν τα ρέματα; Γιατί έκλεισαν τα ρέματα; Μόνο το μεγάλο κεφάλαιο ήρθε και τα έκλεισε; `Η μήπως και διάφορα άλλα τμήματα του πληθυσμού;». Πριν πει αυτά, είχε παρουσιάσει ως μέγα επίτευγμα ότι «έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, Αχαρνών, Φυλής και Υδρας», χωρίς όμως να είναι σε θέση να πει συγκεκριμένα πότε θα δοθούν έστω και αυτές οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις, ενώ είχε κάνει λόγο για ...κάποιες μελέτες που προγραμματίζει η κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα.

Η ευθεία και τεράστια πρόκληση του υφυπουργού, που έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, επειδή δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους κατασκευαστικούς ομίλους, δεν επιλέγονται από την ΕΕ για χρηματοδότηση, ούτε βέβαια από την κυβέρνηση, πρόσθεσε:

«Δεν εμπορευματοποιεί τη γη ο λαός, αλλά το σύστημα αυτό που υποτάσσει τα πάντα στη λογική του κέρδους. Δε χτίζει στο ρέμα ο Μποδοσάκης, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης. Χτίζει ένας φτωχός που δεν μπορεί να χτίσει πουθενά αλλού, που κοστίζει πάρα πολύ η γη για ν' αγοράσει, να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι. Δεν μπορεί, λοιπόν, να ρίχνουμε τις ευθύνες στο λαό. Τα ρέματα δεν τα κλείνει ο λαός, τα κλείνει αυτή η πολιτική. Οι δρόμοι του νερού δεν κλείνουν από το λαό!». Τι απάντησε σε αυτά ο Γ. Μπαλάφας; «Εντάξει, μας πείσατε. Καλή η ανάλυσή σας, αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν προσφέρει τίποτα»! Δηλαδή, είναι «εκτός τόπου και χρόνου για την κυβέρνηση» και η παραμικρή λαϊκή ανάγκη!

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Δυναμική λαϊκή αντίδραση ενάντια στα σχέδια αύξησης των δημοτικών τελών

Δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Νίκαιας - Ρέντη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδρώντας στα σχέδια αύξησης των δημοτικών τελών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής. Ξεδιπλώνοντας πανό στην αίθουσα, απαίτησαν να αποσυρθεί το θέμα οριστικά από το Συμβούλιο και τελικά η δημοτική αρχή κάτω από τη λαϊκή αντίδραση ανέβαλε τη σχετική συζήτηση.

Τα σχέδια της δημοτικής αρχής, σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν η αύξηση 10% στα δημοτικά τέλη στη Νίκαια, 6% στο Ρέντη και αύξηση 20% στο Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων στη Νίκαια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας - Ρέντη», με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της πόλης και τους εργαζόμενους του δήμου σε επαγρύπνηση για να μην επιβληθεί καμία αύξηση και κανένα νέο χαράτσι από τη δημοτική αρχή Ιωακειμίδη. Να διεκδικήσει την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, μείωση των δημοτικών τελών, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα του δήμου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΣΕ ΧΤΕΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ το δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το οποίο το απόγευμα του Σαββάτου κακοποιήθηκε βάναυσα από το φίλο της μητέρας του. Το παιδί, που υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι, είχε εγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στα άνω και κάτω άκρα. Η 22χρονη μητέρα του δίχρονου παιδιού, που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, και ο 23χρονος φίλος της, που κατηγορείται για βαριές σωματικές βλάβες, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή Κορίνθου.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΧΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ στην Ομόνοια, όπου βρέθηκε απανθρακωμένη 16χρονη κοπέλα, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στο παλιό διώροφο σπίτι όπου έμενε με την οικογένειά της, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Η φωτιά ξέσπασε στις δύο τη νύχτα στον πρώτο όροφο σπιτιού, στην οδό Μενάνδρου 24, όπου κατοικούσε η πενταμελής οικογένεια, ενώ στο σημείο υπήρχε παράλληλα και αποθηκευτικός χώρος. Στο σημείο έφτασαν πρώτα αστυνομικοί που απομάκρυναν από τη φλεγόμενη οικία δύο από τις τρεις κόρες της οικογένειας, ηλικίας 20 και 5 χρόνων, καθώς και τη μητέρα. Αμέσως μετά έφτασε η Πυροσβεστική, που κατόρθωσε να απομακρύνει τον πατέρα της οικογένειας, ενώ η 16χρονη κοπέλα είχε απανθρακωθεί. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.

Η ΚΕΔΕ ζητά να εισπράττει τον ... ΕΝΦΙΑ

Αιχμή στην πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι η απόδοση σε αυτούς του ΕΝΦΙΑ. Για μια ακόμη φορά, η ΚΕΔΕ «βλέπει» «λύσεις» που ξεκινούν από την αποδοχή της φοροεπέλασης στα λαϊκά εισοδήματα. Και στο πλαίσιο αυτό ζητά να εισπράττουν οι δήμοι το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να παρουσιάσει η ΚΕΔΕ στη Γενική της Συνέλευση, στις αρχές Δεκέμβρη, οπότε και θα συζητηθούν τα οικονομικά των δήμων. Πρόταση που συνάδει απόλυτα με την επιλογή της για εξεύρεση πόρων πέρα από την κρατική χρηματοδότηση. Αλλωστε, από το αίτημα για αύξηση των κρατικών πόρων ώστε οι δήμοι να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, έχουν παραιτηθεί προ πολλού οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ. Θυμίζουμε ότι αποδέχτηκαν τις περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 70% τα χρόνια 2009 - 2013, την ίδια ώρα που επιχαίρουν με κάθε ευκαιρία για τη συμβολή των δήμων στους δημοσιονομικούς στόχους και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Την ίδια ώρα, μόνο για το 2015, τα έσοδα της Τοπικής Διοίκησης παρουσιάζουν υστέρηση κατά 30%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πρόταση της ΚΕΔΕ στη Γενική της Συνέλευση, όπως αποφάσισαν ανάμεσα σε άλλα οι Επιτροπές Θεσμών και Οικονομικών, θα είναι «η απόδοση των νέων παρακρατηθέντων - θεσμοθετημένων - πόρων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησής της, όπως για παράδειγμα η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους». Θυμίζουμε ότι στις νέες πηγές χρηματοδότησης περιλαμβάνονται επιλογές που αποβαίνουν επίσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως: νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δανειοδότησης που ξεπουλούν υπηρεσίες των δήμων. Συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο για έργα και υπηρεσίες που θα χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες - πελάτες. Ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας. Παράδοση υπηρεσιών σε τομείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, όπως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, επιλογή που πέρα από το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι αποδέκτες των υπηρεσιών, συμβάλλει στην αποδόμηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας παρείχαν οι δήμοι.

Αλλωστε, στις βασικές στοχεύσεις της Τοπικής Διοίκησης, όπως υπογραμμίζεται σε σεμινάρια επιμόρφωσης αιρετών που διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα από την ΚΕΔΕ από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η «εξοικονόμηση πόρων», σε μια συγκυρία που τα λαϊκά στρώματα στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών. Αυτός είναι ο ρόλος της ΚΕΔΕ, που μάλιστα κατά καιρούς εμφανίζεται δήθεν να διεκδικεί προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών.


Χ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ