ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Οι μεγαλόφωνες σκέψεις του κ. Τσίπρα

Αντιγράφουμε από τα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου:

«Είναι η ατάκα της εβδομάδας. Αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε. "Οχι ότι έχω ερωτευθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν μας εξασφαλίζει η παρουσία του;". Ειπώθηκε παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά προκάλεσε αντίλαλο στα αφτιά κάποιων εκ της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που φάνηκαν να μην πιστεύουν αυτά που άκουγαν (...) Αυτός που σκεφτόταν μεγαλοφώνως περί ΔΝΤ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας να έχει διαψευσθεί. Παράξενο; Μάλλον όχι. Η περίφημη «στροφή στο ρεαλισμό» είναι δεδομένη και κάνει μπαμ. Αλλωστε, έχουμε ξαναγράψει ότι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν με αυτές του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις για το λαό είναι «μία η άλλη» είτε ΔΝΤ, είτε ΕΕ είτε όλοι μαζί η αντιλαϊκή κατεύθυνση θα είναι δεδομένη. Γι' αυτό και πρέπει τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Εισηκούσθη...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις κατά τη διενέργεια των ελέγχων σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ακόμα και για τις παλαιές χρήσεις και για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Συγκεκριμένα για τις χρήσεις μέχρι και το 2012 καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των κερδών που οδηγούσε σε τεράστιες επιβαρύνσεις. Η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού αφορά και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί οι φόροι και τα πρόστιμα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με τον νέο τρόπο ελέγχου θα μειωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα άνω του 70% σε σχέση με αυτά που επιβάλλονται με το ισχύον σύστημα». Φαίνεται πως εισακούστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να μην μπαίνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις για να μπορούν να πληρωθούν τα χρέη στο Δημόσιο. Πρόκειται για τεράστια μείωση. Είναι ένα ακόμη μέτρο σε όφελος των επιχειρηματιών με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και την προοπτική επενδύσεων. Ποιος λέει ότι δεν υπάρχει σύμπλευση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην ενίσχυση των επιχειρηματιών;

Φτώχεια, ανεργία, δυστυχία

Το 2014 ένας στους 5 εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος. Ποσοστό 8,2% αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή, είτε μαζί με συγγενείς. Αξιο προσοχής είναι το ποσοστό των μαθητών (5,4%) που αναφέρει ότι στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού. Τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν διακοπές (27,9%).

Από το 2006 έως το 2010 το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%, ενώ παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).

Πρόκειται για ένα μέρος των στοιχείων που προκύπτουν από την «Πανελλήνια Ερευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία», όπως αυτή διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και πίσω από αυτούς βρίσκονται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που βιώνουν στο πετσί τους την κόλαση μιας πραγματικότητας που μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να την αλλάξουμε προς όφελός μας. Με οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ, διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών μας.

Κουκουλώνουν τις ελλείψεις

Τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αφού επιστράτευσαν συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, στρίμωξαν 27 μαθητές ανά τμήμα, επέβαλαν παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, ψάχνουν νέους τρόπους να «κουκουλώσουν» τις ελλείψεις.

Ετσι, το υπουργείο Παιδείας «πάγωσε» μια σειρά συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης για λόγους οικογενειακούς ή υγείας. Αρνείται, δηλαδή, το δικαίωμα εκπαιδευτικών με 30 και 35 χρόνια προϋπηρεσίας να παραιτηθούν για σοβαρά προβλήματα, προκειμένου να τους κρατήσει στην εκπαίδευση και με το πρόσχημα ότι οι αιτήσεις έγιναν εκπρόθεσμα.

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα σχολεία δε λύνεται βέβαια με τέτοια μέτρα που επιπλέον προστίθενται στην επίθεση ενάντια στις εργασιακές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι αιτήσεις παραίτησης - συνταξιοδότησης που απορρίφθηκαν ανέρχονται σε 300 και τα κενά είναι τουλάχιστον 4.000. Για να καλυφθούν χρειάζονται μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία και να αναπληρώνονται άμεσα όσοι χρειάζεται να λείψουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...»

1847 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1918 Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ σε Κίελο, Βρέμη, Αμβούργο, Εσσεν, Κολονία, Μόναχο, Κουξχάφεν, Λιβέκη, Λιψία και άλλες εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Εκτοτε, οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα Τάγματα Εφόδου» (SA).

1922 Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1932 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, το Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και των Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των Ταγματασφαλιτών στο Κιλκίς και απελευθερώνει την πόλη.

1946 Ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1956 Οι δυνάμεις της ουγγρικής επαναστατικής κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία - σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού. Η κυβέρνηση Αλιέντε ανέδειξε τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό».

1988 Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Αρη Κλεάνθης Βικελίδης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των «Ειρηνευτικών Συνθηκών» του Οσλο στο Τελ Αβίβ.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ