ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Με το ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ για λαϊκή εξουσία

Σε διαγωνισμό κωλοτούμπας επιδόθηκαν χτες τόσο το σύνολο των πολιτικών των αστικών κομμάτων, όσο και οι δημοσιογράφοι - αναλυτές των αστικών μέσων ενημέρωσης. `H τον Σαμαρά άκουγες στη Βουλή, ή τον Καψή στο Mega ένα και το αυτό. `Η τον Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική του ΠΑΣΟΚ ή τον Πορτοσάλτε στον Σκάι, ένα και το αυτό. Μια κολοκυθιά για το αν η επόμενη αστική κυβέρνηση θα λέγεται «σωτηρίας», «εθνική», ή «προσωρινή», για την οποία όμως όλοι συμφωνούσαν ότι θα 'ναι κυβέρνηση με τα όλα της και με κεντρική αποστολή να εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση.

Για την αστική τάξη, ο κυρίαρχος λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίζει για το φύλο των αγγέλων, αλλά όχι για τη ζωή του.

Το είπανε καθαρά πρώτοι οι ηγέτες της ΕΕ: Μπορείτε να ψηφίσετε για ό,τι θέλετε, αλλά όχι για τη δανειακή σύμβαση. Αυτήν έχετε δικαίωμα μόνο να την εφαρμόσετε γι' αυτό φροντίστε να έχετε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη σύμβαση. Βεβαίως, σ' αυτό δεν είχε αντίρρηση, ίσα - ίσα το αντίθετο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ.

***

Υπάρχουν θρίλερ πραγματικά, που δε διακηρύσσουν τίποτα, αλλά σε κάνουν να κρατάς την ανάσα σου. Και υπάρχουν και παραστάσεις που φωνάζουν «είμαι θρίλερ», ενώ ο θεατής μετά βίας κρατά το στομάχι του από τα γέλια. Τέτοιο είναι το «θρίλερ» που από χτες το πρωί περιέγραφαν τα κανάλια. Ούτε καν στοιχειώδες σασπένς. Γιατί, πολύ απλά δεν υπήρξε τίποτα να ξαφνιάσει.

Διαβάζοντας τα χτεσινά άρθρα στον «Ριζοσπάστη» ήξερες από χτες τι θα γίνει σήμερα. Οχι γιατί ο «Ριζοσπάστης», το ΚΚΕ επί της ουσίας, έχει κάποιες μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί είναι συγκεκριμένες οι θέσεις που παίρνει κάθε πολιτική δύναμη ανάλογα με την τάξη στην οποία αναφέρεται. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. όπως και οι διάφοροι «ανεξάρτητοι» (Κουβέλης, Μπακογιάννη και άλλοι) έχουν κοινό παρονομαστή τους όρκους πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πασχίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τη σωτηρία του κεφαλαίου.

Απέναντι βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ κι αυτή του η θέση του επιτρέπει να βλέπει όλη την εικόνα. Να μετρά τις κινήσεις που γίνονται στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να καλεί έγκαιρα την εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της κόντρα στον αντίπαλο και στον εργασιακό χώρο και στον πολιτικό.

***

Η αστική τάξη δεν έχει αδιέξοδα. Σώζει τα βασικά πολιτικά στηρίγματά της και στήνει στο πιτς φιτίλι κυβέρνηση σφαγής του λαού, ώστε η μετάβαση στον επόμενο εκλεκτό της να γίνει ομαλά και να παρουσιαστεί σαν σωτήρας.

Τι δεν πρέπει να ξεχνά ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος: Οτι τόσο η μεταβατική αστική κυβέρνηση όσο και η επόμενη αστική κυβέρνηση έχουν αποστολή να επιβάλουν τους μισθούς πείνας, την κατάργηση συμβάσεων, τη μείωση συντάξεων, τη διάλυση των σχολείων και της Υγείας, ώστε να ανοίξουν στον ανταγωνισμό κερδοφόροι τομείς για το κεφάλαιο.

Το δηλώνουν ήδη ορισμένα από τα άρθρα στον αστικό Τύπο, όπου γίνεται καθαρό πως το κύριο είναι η επόμενη μέρα, δηλαδή «βαθιές ριζικές μεταρρυθμίσεις και κατάργηση κεκτημένων».

Ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα συμφωνήσουν, αν συμφωνήσουν, τα αστικά κόμματα, να 'ναι καθαρό ότι αυτή έχει αποστολή να σώσει τη χώρα των καπιταλιστών, ώστε σε πρώτη φάση η ολοκλήρωση της χρεοκοπίας να γίνει με τους όρους που θα διασφαλίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό που θα βουλιάξει είναι η χώρα των εργατών. Ο Παπανδρέου, ανάμεσα σε άλλα, έκανε καθαρή και την ταξική του θέση, έβαλε θέμα να σταματήσει κάθε κινητοποίηση.

Αντίθετα με την προτροπή του πρωθυπουργού, για το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι επείγον σήμερα περισσότερο από χτες να επιταχυνθεί κάθε διαδικασία, ώστε οι εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στους χώρους δουλειάς, να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να συζητήσουν πλατιά το πώς θα αντιμετωπίσουν την επίθεση των μονοπωλίων με αυτήν, την άλλη ή την παρ' άλλη κυβέρνηση. Στις γειτονιές το ίδιο, να απλωθεί η συζήτηση, να πολλαπλασιαστούν οι λαϊκές επιτροπές, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία που θα διεκδικεί αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

Σ' αυτήν την πανστρατιά ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» αναδεικνύονται και πάλι σε αναντικατάστατα εργαλεία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΜΑΘΑ ΠΑΙΔΙΑ: «Η απόφαση του πρωθυπουργού και των λίγων στενών συνεργατών του ελήφθη με τη μέθοδο του "άρπα-κόλλα", χωρίς να έχουν μελετήσει όλες τις πλευρές της και, κυρίως, τους πιθανούς κινδύνους για τη χώρα. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το πολιτικό αδιέξοδο έριξαν μια "ζαριά" και όπου βγει. Χωρίς να υπολογίσουν ότι μπορεί να βρεθεί η χώρα προ αδιεξόδου» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΖΟΓΟΣ, ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: «Ο κ. Παπανδρέου έριξε μόνος του μια "ζαριά" εθνικής σημασίας που δεν του βγήκε (...) Ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία του (...) πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα ευθύνης, να σχηματισθεί μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης που θα χειρισθεί την οικονομία και τη δημόσια ασφάλεια τους κρίσιμους επόμενους μήνες και αμέσως μετά να πάμε σε καθαρτικές εκλογές» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΝΤΟΛΗ: «Οι άστοχοι χειρισμοί του Πρωθυπουργού (...) προκάλεσαν πολλαπλή ζημιά στη χώρα. Οδήγησαν στο νυχτερινό τελεσίγραφο των εταίρων μας (...) Είναι ώρα ευθύνης. Κυρίως για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και για την αντιπολίτευση. Είναι ώρα συνεννόησης για τα αυτονόητα: να μη διακινδυνεύσουμε μία στάση πληρωμών, αλλά κυρίως να μη διακινδυνεύσουμε την παρουσία μας στην ευρωζώνη (...) Η θέση της χώρας στην Ευρώπη δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση. Οφείλει ακόμη να απευθυνθεί στην αντιπολίτευση και να εξασφαλίσει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Αυτή θα δεσμευτεί μέσα στο επόμενο δίμηνο για την τήρηση των υποχρεώσεών της χώρας και θα ξεκινήσει την αναστήλωση της εικόνας της Ελλάδας. Αμέσως μετά, ας μιλήσει ο Λαός» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου που έχει μεγάλες ευθύνες για τη μέχρι τώρα πορεία, όσο και ο Αντ. Σαμαράς θα αποδειχτούν αντάξιοι των περιστάσεων. Αλλωστε από δικούς τους χειρισμούς και δικές τους πράξεις και παραλείψεις κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός Ευρωζώνης» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ)

ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ: «Χωρίς βαθιές ριζικές μεταρρυθμίσεις και κατάργηση των λεγόμενων κεκτημένων των συντεχνιών πάσης φύσεως (...) χωρίς θυσίες -όλων ανεξαιρέτως- η ελληνική οικονομία θα είναι καταδικασμένη να διολισθήσει σε τριτοκοσμικές δομές (...) πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αλλαγών (...) να αποκτήσουμε μια οικονομία που να παράγει πλούτο, να είναι παραγωγική, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίζει το διεθνή ανταγωνισμό επιτυχώς» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσακίστε τους εκβιασμούς ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την αντιλαϊκή πολιτική

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρό τελεσίγραφο στην Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο

ΠΟΝΤΙΚΙ: Εκβιασμός made in USA

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ναι ή όχι στο ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τον ακύρωσαν και απαίτησαν «ναι»

ΕΘΝΟΣ: Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ!

ΑΥΓΗ: Ωμός εκβιασμός για συγκυβέρνηση με Μνημόνιο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τυχοδιώτης ο Γ. Παπανδρέου»! Σκληρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκαψε τη χώρα του και τώρα βάζει φωτιά στο ευρώ

ΛΟΓΟΣ: Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους

ΝΙΚΗ: Τα μυστικά της δανειακής σύμβασης

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρυθμίσεις οφειλών του ΟΕΚ και πάγωμα για τους ανέργους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το υπόβαθρο

«Η κρίση είναι γενικευμένη και συγχρονισμένη στην ΕΕ, αλλά και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ. ΗΠΑ) και αυξάνει πολλαπλάσια τις δυσκολίες διαχείρισής της, αλλά και τους ευρωενωσιακούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, π.χ. ΗΠΑ - Γερμανίας ή Ευρωζώνης. Οι ΗΠΑ έχουν ασχοληθεί επανειλημμένως με παρεμβάσεις στην ΕΕ για τη σωτηρία της Ελλάδας σε κατεύθυνση που οξύνει το πρόβλημα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη. Δείγματα η επιμονή του Ομπάμα σε συναντήσεις του με την Μέρκελ, η αντιπαράθεση Σόιμπλε - Γκάιντνερ (ΗΠΑ - Γερμανίας), στο ΕΚΟΦΙΝ λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη κ.λπ. Οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία, γερμανικά κεφάλαια έχουν τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ, η κρίση μπορεί να φέρει ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η μοιρασιά ενεργειακών πηγών της Ελλάδας με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πεδίο ανταγωνισμών. Η Κίνα διαχειρίζεται χρέη των ΗΠΑ, αλλά αναπτύσσει οικονομικές σχέσεις με Γερμανία και Ευρωζώνη. Είναι ενταγμένη η απόφαση για δημοψήφισμα σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τους υδρογονάνθρακες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή μας;» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ),

Με τα μονοπώλια ή με το λαό

«Η θέση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα (...) κρίνεται από (...) το περιεχόμενο που αντικειμενικά δίνει το κάθε κόμμα στην επιλογή του. Για παράδειγμα, η ΝΔ (...) συμφωνεί (...) με την εφαρμογή της συμφωνίας που χρεοκοπεί το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο. Ο ΛΑ.Ο.Σ. (...) ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να θωρακιστεί το αστικό σύστημα σε βάρος του λαού. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τα ρούχα του για το ΟΧΙ στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά στο διά ταύτα ζητάει να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο "σκληρό πυρήνα" της ΕΕ, να συναφθούν νέα δάνεια με καλύτερους δήθεν όρους, να διαγραφεί μέρος του χρέους, όπως κάνει και η κυβέρνηση. Στο ερώτημα "με τα μονοπώλια ή με το λαό", όλοι τους τοποθετούνται ευθέως ή διά της τεθλασμένης με τα μονοπώλια (...) Απάντηση από την πλευρά των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων μπορεί να δώσει μόνο η λαϊκή παρέμβαση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, με ισχυρό ΚΚΕ. Να απαιτήσει ο λαός εκλογές (...) να δώσει στο ΟΧΙ αντιιμπεριαλιστικά και αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Να τρομάξει αυτούς που θέλουν να τον φοβίσουν, με οργανωμένη ταξική πάλη να τους νικήσει, να τους ανατρέψει» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ