ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ:

Σήμερα, Κυριακή
  • Εκδήλωση με θέμα: «Η κατάσταση στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι θέσεις του ΚΚΕ» στις 11 π.μ. στο «Τρικούπειο» Πολιτιστικό Κέντρο η Αχτιδική Επιτροπή Μεσολογγίου. Την εισήγηση θα κάνει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Νίκο Μωραΐτη και τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου.
  • Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων μετά τις πυρκαγιές», στις 11 το πρωί, στον Αγ. Δημήτριο στο Ζάρακα του Δήμου Νιάτων. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
  • Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σύσκεψη στην Χρυσοβίτσα στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ. Οι επιπτώσεις στην περιοχή».
  • Στην Καλαμαριά (Θέατρο Χιλής) στις 11 π.μ. εκδήλωση για το Ασφαλιστικό. Θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου.
Αύριο, Δευτέρα
  • Στις 9.30 π.μ. στα δημοτικά σχολεία του Αλίμου θα περιοδεύσει η Χριστίνα Αγγελονίδη.
  • Στις 9.30 π.μ. στα ολοήμερα σχολεία της Κυψέλης ο Δ. Νομικός.
  • Στις 9.30 π.μ. στα δημοτικά σχολεία του Γαλατσίου η Ειρήνη Μελετέα.
  • Στις 9.30 π.μ. στα δημοτικά σχολεία του Περιστερίου ο Κώστας Παπλωματάς.
  • Στις 2 μ.μ. τους εργαζόμενους της COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. (κτίριο επί της οδού Αχαρνών) θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο.
  • Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Α' ΚΑΠΗ του Δήμου Δάφνης, με ομιλητή το Γιώργο Σκιαδιώτη.
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κ. Πετραλώνων του Δήμου Αθηναίων (Αθηνοδώρου 61). Θα μιλήσει ο Τ. Στουραΐτης.
  • Από την ΚΟΒ οικοδόμων Κέντρου θα πραγματοποιηθεί περιοδεία το πρωί στις πιάτσες οικοδόμων στην Ομόνοια και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
  • Περιοδεία το πρωί από την ΚΟΒ οικοδόμων Περιστερίου στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι.
  • Η Βέρα Νικολαΐδου στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε καφενείο στη Νίκαια (Σμύρνης και Σπάρτης) στα Ασπρα Χώματα.
  • Στην Καβάλα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Ζιώγας. Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με το Λιμενάρχη Καβάλας για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θάσου. Στις 11 π.μ. με τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Και στις 12.30 μ.μ., θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο «Γαλαξίας».
Την Τρίτη 6/11
  • Περιοδεία από την ΚΟΒ οικοδόμων Αγίας Παρασκευής το πρωί στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο Χαλάνδρι.
  • Στις 9.30 π.μ. στα δημοτικά σχολεία του Περιστερίου θα περιοδεύσει ο Χ. Μπάθας.
  • Στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Συγκοινωνιών στον Αλιμο κλιμάκιο της Νοτιοανατολικής Αχτίδας του ΚΚΕ.
  • Η Βέρα Νικολαΐδου στις 9 π.μ. στο δημαρχείο Σαλαμίνας.
  • Στις 9 π.μ., στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ ΑΕ στο αμαξοστάσιο Αγ.Ι. Ρέντη θα περιοδεύσει ο Χ. Κατσώτης.
Πατριδογνωμόνιο
Καληνύχτα σας κ. Εισαγγελεύ!

Τα βλέπω στους δρόμους με τις μαλλούρες και τις νεανικές μαγκούρες τους, με τα σπυράκια της εφηβείας στα ξαναμμένα μούτρα τους, με τα μάτια που γελάνε και την αγωνία σφιγμένη σε γροθιές και πιγούνια. Κα - τα - λη - ψίες. Σωτήριο, καρατζαφέρειον έτος 2007 μ' ευτυχώς το Κόμμα του λαού ψηλότερα από ποτέ μεταπολιτευτικά.

Τους βλέπω ιδρωμένους, αγχωμένους, αποφασισμένους, με τη σκιά του αφεντικού που κυνηγάει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα να τσαλακώνει τα ρούχα τους μαζί με την τιμή τους, να στέκονται μπροστά από τα λουκέτα των σχολείων ανάμεσα σε κουστουμάτους άλλους γονείς που γέννησαν ηγέτες κι όχι παιδιά - κατά δήλωσίν τους - απέναντι σε πυροβόλα μικρόφωνα. Είναι οι γενναίοι γονείς. Οι υ - πο - κι - νη - τές.

Σπαρμένα ολούθε να ομορφαίνουν τη ζωή του αγώνα τα πραγματικά άνθη τα μοσχοβολητά, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες να βοηθάνε μην περάσει ο φόβος του εισαγγελέα. Να επιμένουν πως ο κίνδυνος από το σοβά στο κεφάλι, την παγωνιά στην αίθουσα και τα κρυοπαγήματα του μυαλού που γεννάνε γάγγραινες κι ονομάζονται σχολικά βιβλία, είναι μεγαλύτερος από τα ιδιώνυμα μαθητοδικεία.

Υστερα είναι οι λιγότεροι, εκείνοι οι δάσκαλοι που δεν πτοούνται. Που μέσα κι έξω από τις τάξεις επιμένουν να κρατάνε τα μυαλά και τα στόματα των παιδιών ορθάνοιχτα στη σκέψη, στην απόφαση, στην επιλογή, στη γνώση. Καθηγητές αλλά και γονείς και προπάντων ερ - γα - ζό - με - νοι οι ίδιοι αντιστέκονται στην άθλια παραγωγή δούλων κι άβουλων υποτακτικών για την τροφοδοσία της καπιταλιστικής μηχανής του κέρδους.

Η πλειοψηφία των σχολικών συγκροτημάτων της χώρας που προσμετράται ως συνταγματικώς κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι μια συνεχώς εγκληματική πράξη κατά του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας. Η αθλιότητα είναι σχέδιο κι αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού συστήματος και θέσει παιδοκτόνος. Εδώ, σ' αυτήν την «υποδειγματική» σύγχρονη κόλαση γίνονται οι καταλήψεις. Μόνον εδώ. Το φυσικό κι απαιτητέο σχολικό παράδεισο από πλευράς μέσων τον έχουνε πάντα για ιδιωτικό.

Ζήτωσαν οι καταληψίες. Η φωνή των απαιτητικών, των διεκδικητικών, των αντιστασιακών ονείρων. Και πάνε δυο χρόνια τώρα που μουγκανίζω με οργή. Οσετία. Οσετία. Θύτες και θύματα. Στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν και των άθλιων σημερινών επιγόνων τους, θυμάμαι την τραγωδία στο σχολείο με τους Τσετσένους φονιάδες να μετατρέπουν σε νεκροταφείο μια πόλη, μια χώρα. Η κυνικότερη, πιο αποτρόπαια μαζική παιδοκτονία. Αλλοι ξέχασαν. Αυτοί που οπλίζουν τέτοια χέρια για σύγχρονα μεταλλαγμένα κρεματόρια νέων...

Ομως πίσω από την τραγωδία, σ' αυτήν την πρώην σοβιετική επαρχία, σ' έναν τόπο ορεινό και σκληρό, εγώ θυμάμαι και το σχολειό. Με γιγάντια αυλή. Με μεγάλες αίθουσες. Με δέντρα. Με τραπεζαρία. Με γυμναστήριο κλειστό, με παρκέ ματωμένο και μαρτυρικό που αντηχούσε ακόμα αθλητικές νεανικές κραυγούλες. Δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Κι ένας δάσκαλος που έπεσε, στον 21ο αιώνα, νεκρός για να υπερασπιστεί την ιδέα παιδί - σχολείο - μέλλον.

Κύριε εισαγγελεύ, τα παιδιά ζητάνε ένα τέτοιο σχολείο. Οχι μια σφαγή με το μπαμπάκι σα να είναι εγκληματίες. Για σκεφθείτε το: «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» υπάρχει μόνο σε ταξικό καθεστώς. Ποτέ σε λαϊκό. Εκεί τα παιδιά δεν έβγαζαν, δε βγάζουν και δε θα βγάζουν τα μάτια τους μόνα τους. Απλώς θα τα έχουν ανοιχτά. Καληνύχτα σας τηρητές του ...Συντάγματος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζονται οι εργασίες της στο Μινσκ της Λευκορωσίας

Θέμα της η «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η επικαιρότητα και η διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό»

Η 9η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ξεκίνησε χτες τις εργασίες της στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η πρώτη που πραγματοποιείται σε έδαφος μιας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλει και αυτή, όπως οι προηγούμενες στην Αθήνα και η περσινή στη Λισαβόνα, στην κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Το θέμα της Συνάντησης είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που φιλοξενήθηκε από το ΚΚΕ στις 24 Φλεβάρη του 2007 στην Αθήνα και αφορά: την 90ή επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Την επικαιρότητα και τη διαχρονική αξία των ιδεών της. Το ρόλο των κομμουνιστών στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ εκπροσωπείται από πολυμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ επίσης συμμετέχουν οι σύντροφοι: Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Γιώργος Ποντικός, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χτες το πρωί αποδόθηκαν τιμές και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Β. Ι. Λένιν και στο μνημείο της Νίκης του Σοβιετικού Λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της 9ης Συνάντησης με τη συμμετοχή περίπου 80 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, πολλά από τα οποία εκπροσωπούνται από τους επικεφαλής των κομμάτων τους. Το άνοιγμα της Συνάντησης έκανε η Τατιάνα Γκολουμπόβα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας, ενώ μήνυμα στη Συνάντηση απέστειλε και ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι κεντρικές εισηγήσεις από το ΚΚ Λευκορωσίας και από τον Γενάντι Ζουγκάνοφ, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, μεταξύ των οποίων και η Αλέκα Παπαρήγα, οι οποίοι, εκτός των άλλων, προέβαλαν την εμπειρία τους, ενώ αναφέρθηκαν στην επικαιρότητα της νίκης της προλεταριακής επανάστασης και της εγκαθίδρυσης της πρώτης εξουσίας των εργατών και αγροτών, στην πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Την Τρίτη στη Μόσχα

Οι εργασίες της 9ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συνεχίζονται και σήμερα, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ οι αντιπροσωπείες των Κομμάτων αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Μόσχα, όπου την Τρίτη, 6 Νοέμβρη, θα συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις των 90χρονων που διοργανώνει το ΚΚΡΟ, ενώ την επομένη, Τετάρτη 7 Νοέμβρη, οι αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις και τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν των 90χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Να σημειώσουμε επίσης πως το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί και σε ένα ακόμα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που θα γίνει στη Μόσχα, στις 7 και 8 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία μαρξιστών ερευνητών, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην κοινή πάλη των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό στις σημερινές συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρίσκεται στη Λευκορωσία από την Παρασκευή όπου και πήρε μέρος στη θεωρητικοπρακτική Συνδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Λευκορωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας. Σ' αυτήν, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς σχετικά με τις «ιστορικές προϋποθέσεις και το χαρακτήρα της Οχτωβριανής Επανάστασης», ενώ υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και του ΚΚ Λευκορωσίας, καθώς και επιστημόνων της Ακαδημίας.

Σε Λαμία, Χαλκίδα ο Γ. Πρωτούλης

Διήμερη περιοδεία στη Λαμία και τη Χαλκίδα πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα 5/11 και την Τρίτη 6/11 ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο, Δευτέρα 5/11 στη Λαμία

  • Στις 8 π.μ. στο 1ο ΕΠΑΛ.
  • Στις 4 μ.μ. στον ΟΑΕΔ και το ΙΕΚ.
  • Στις 8 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση νεολαίας στο καφωδείο «ΟΡΦΕΑΣ».

Την Τρίτη 6/11 στη Χαλκίδα

  • Στις 8 π.μ. στο 4ο ΕΛ.
  • Στις 10 π.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ.
  • Στις 12.30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
  • Στις 6 μ.μ. στο Νυχτερινό Γυμνάσιο.
  • Στις 8 μ.μ. επίσκεψη και συζήτηση με οικότροφους στην Εστία του ΤΕΙ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ