ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«902 TV» - «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Από αύριο το νέο πρόγραμμα

Ανανεωμένο και ενισχυμένο θα είναι από αύριο, Δευτέρα 5 του Νοέμβρη, το πρόγραμμα του «902 TV» και του «902 Αριστερά στα FM».

H τηλεόραση του «902», πιστή στον ενημερωτικό της ρόλο, ανανεώνει την πρωινή ζώνη που μεταδίδεται από τις 7 μέχρι τις 10, ενημερώνοντας για τις πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Παραμένουν τα τρία δελτία ειδήσεων, το μεσημεριανό, το βραδινό κεντρικό και το μεταμεσονύχτιο. Θα προβάλλονται εκπομπές, όπως το «Πάμε ταξικά», για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δύο ενημερωτικές εκπομπές, οι «Προεκτάσεις» και μια νέα εκπομπή που θα μεταδίδεται κάθε δεύτερη Πέμπτη (έναρξη 8 του Νοέμβρη) για το σοσιαλισμό, εκπομπές για προβλήματα των γυναικών, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη δραστηριότητα της Βουλής, για διεθνή θέματα και για τον αθλητισμό. Και για την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία, την υγιεινή διατροφή.

Κάθε Δευτέρα θα προβάλλονται ξένες ταινίες σε πρώτη προβολή, ενώ Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα μεταδίδονται αυτοτελείς ξένες σειρές. Η αρχή θα γίνει με την προβολή της πολυβραβευμένης πολωνικής παραγωγής «Μέρες αντίστασης». Την Τετάρτη θα μεταδίδεται η σειρά «Κατάσκοπος G23» και θα ακολουθεί η σειρά εποχής «Μαύρα σύννεφα». Σε έξι ωριαία επεισόδια θα προβληθεί η ρωσική σειρά «Πώς δενότανε τ' ατσάλι».

Στον τομέα πολιτισμός - ψυχαγωγία, κάθε Δευτέρα θα μεταδίδεται θεατρική παράσταση με τίτλο «Η λαϊκή απογευματινή». Θα υπάρχει κριτική κινηματογράφου στη νέα «Cine plano», «Πολιτιστικό μαγκαζίνο», ενώ τις Κυριακές θα υπάρχει βραδιά μπαλέτου με παραστάσεις των μπαλέτων Μπολσόι και Κίροφ, και εκπομπή για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Συνεχίζονται οι εκπομπές, «Δεν άνθισαν ματαίως», αφιερωμένη σε προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων που έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας πίσω τους σημαντικό έργο, «Μικροπροοπτική» για την παρουσίαση νέων σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, το «Εις υγείαν», η εκπομπή για το βιβλίο «Σελίδες γνώσης».

Στον εμπλουτισμό της ενημέρωσης και του περιεχομένου της στοχεύει και ο «902 Αριστερά στα FM» με το νέο του πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενημερωτικό του χαρακτήρα.

Καθιερώνονται πέντε νέες ενημερωτικές εκπομπές για την πληρέστερη ενημέρωση των ακροατών, με μια διαρκή, πλήρη, έγκυρη και με άποψη πληροφόρηση, ενώ κάθε βράδυ από τις 20.30 μέχρι τις 21.00 θα μεταδίδεται η εκπομπή «Τα γεγονότα της μέρας».

Στις εκπομπές για τον πολιτισμό, κάθε Δευτέρα, 21.00 - 22.00, θα μεταδίδεται θέατρο, ενώ θα υπάρχουν και εκπομπές για τη «βιομηχανία» του θεάματος, για το βιβλίο και εκπομπές με όλα τα ήδη της μουσικής. Συνεχίζεται η εκπομπή του Μίλτου Πασχαλίδη «Με καφέ και τσιγάρο» κάθε Σάββατο 12.00 - 13.00, ενώ το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη σατιρική εκπομπή «Ιλαρά και Ερυθρά» που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στη 1 το μεσημέρι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οχι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια

«Η οργάνωση από την "Παμμακεδονική" της Μελβούρνης, με τη σύμπραξη κι άλλων παροικιακών δυνάμεων, του αποκαλούμενου "πανομογενειακού συλλαλητηρίου" στη Μελβούρνη στις 18 του Νοέμβρη για να διατρανώσει δήθεν ο ελληνισμός της Αυστραλίας την... ελληνικότητα της Μακεδονίας, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην υπόθεση των δίκαιων του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα αποτελεί δείγμα επικίνδυνου εθνικισμού που αποπροσανατολίζει το λαό από τα καυτά προβλήματα που τον απασχολούν, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Αυστραλία και ρίχνει νερό στον μύλο της αντίδρασης που θέλει την παροικία αμέτοχη στους κοινωνικούς αγώνες που διαμορφώνουν τις συνθήκες διαβίωσής της» στους αγώνες «για καλύτερη δημόσια Υγεία, Παιδεία, ανθρώπινων συντάξεων, εργασία στους άνεργους, κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα κ.ά.. και ενασχολούμενη με διχαστικά σοβινιστικά καλέσματα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν οι Στράτος Μαυραντώνης, δημοσιογράφος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΑ, Μιχάλης Τσιλίμος, Γραμματέας της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ, Χάμπης Κυπρίδημος, Γραμματέας Φίλων του ΑΚΕΛ στο Σίδνεϊ, Τάκης Σαρέλας, πρώην Γ. Γραμματέας της Κοινότητας Σίδνεϊ και του Εργατικού Συνδέσμου «ΑΤΛΑΣ», Σταύρος Στρατέας, Βασίλης Σαργιανίδης και Βασίλης Ακαμάτης από την Επιτροπή Φίλων του ΚΚΕ στη Μελβούρνη, Αντώνης Πάσχος, πρώην Γ. Γραμματέας Κοινότητας Μελβούρνης, Νίκος Ιωάννου, Συνταξιούχος, δραστήριο στέλεχος επί σειρά ετών στην Κυπριακή Παροικία Μελβούρνης και Θεόφιλος Γρηγοριάδης, Γ. Γραμματέας του Εργατικού Συνδέσμου «ΠΛΑΤΩΝ» Αδελαΐδας.

Με την ανακοίνωσή τους λένε «ΟΧΙ» στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σημειώνοντας πως αυτό που διοργανώνεται στις 18/11 ως απάντηση σε παρόμοια κινητοποίηση «Σκοπιανών» είναι εξοργιστικά αντιδραστικό στο περιεχόμενό του.

Ακόμα με την ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν ότι πριν από 13 χρόνια μόνο το ΚΚΕ είχε πάρει θέση ενάντια στη λαίλαπα του εθνικιστικού παροξυσμού δεχόμενο μύριες όσες κατηγορίες. Σήμερα όμως όλοι αναγνωρίζουν τη στάση του ΚΚΕ ως τη μόνη σωστή και ενδεδειγμένη.

Τέλος, διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από το συλλαλητήριο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «δώρο εξ ουρανού στην αντιδραστική κυβέρνηση Χάουαρντ».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Παναγιώτης Κοντογιάννης
Παναγιώτης Κοντογιάννης
Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 4 Νοέμβρη στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας.

Ο Παναγιώτης Κοντογιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1919. Σε ηλικία 16 χρόνων οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Ελαβε μέρος στη Μάχη της Κρήτης και αιχμαλωτίστηκε.

ΕΑΜίτης στην Κατοχή, το 1944 - καπετάνιος Λόχου του ΕΛΑΣ Αμφιάλης - έλαβε μέρος στη Μάχη της «Ηλεκτρικής». Ακολούθησαν φυλακίσεις (Κάστορος, Αίγινας), βασανισμοί και εξορίες (Ικαρία, Μακρονήσι).

Το 1952 ήταν γραμματέας της ΕΔΑ στο Κερατσίνι και το 1967 εξορίστηκε στα Γιούρα.

Το 1975, μαζί με άλλους αγωνιστές, ίδρυσαν το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν πρόεδρος επί 16 χρόνια και τα τελευταία χρόνια Επίτιμος Πρόεδρος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κερατσινίου, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε αταλάντευτα.

Η σύζυγός του: Πόπη

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

Στην άσβεστη μνήμη του Κώστα Κάππου

Για τα δύο χρόνια που πέρασαν, με πόνο και με χιλιάδες αναμνήσεις από την αγωνιστική δράση του Κώστα Κάππου και την αταλάντευτη προσφορά του για το συνάνθρωπο και για όλους τους αδικημένους του πλανήτη, προσφέρουμε στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας 500 ευρώ.

Τα παιδιά του και τα ανίψια του.

Κάππος Θανάσης του Κων/ου

Κάππου Φωτεινή του Κων/ου

Κάππος Βασίλης του Δημητρίου

Κάππος Βαγγέλης του Δημητρίου

Κάππος Παναγιώτης του Δημητρίου

Κάππου - Παπαδοπούλου Σταματία του Δημητρίου

Κάππος Δημήτρης του Αντωνίου

Κάππος Βαγγέλης του Ανδρέα

Φωτιά σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ

Φωτιά σημειώθηκε χτες στις 9.15 το πρωί σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ στην Αττική οδό, από άγνωστη αιτία. Επιβάτης αντιλήφθηκε καπνούς στο πίσω μέρος και ειδοποίησε την οδηγό. Επί τόπου έφτασαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 18 άνδρες που έσβησαν τη φωτιά. Κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, αύριο, Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας) για την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Συλλαλητήριο πυροπλήκτων Ηλείας

Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα πυροπλήκτων Ηλείας καλεί σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου την Τετάρτη 7 Νοέμβρη στις 6:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣστη μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας κι Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 7 μ.μ., στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η Σύμβουλος Μορφωτικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Κούβας, Ana Rosa Rojas. Κεντρική ομιλία θα γίνει από τη Σοφιανίδου Θεοδώρα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τσε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ