ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη

Σημαντικός σταθμός στην πορεία για κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική απεργία

Από τη χτεσινή απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα»...
Από τη χτεσινή απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα»...
Σε καθημερινή δράση για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, σε μια σειρά από πόλεις, βρίσκονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συνελεύσεις και συσκέψεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου, να προετοιμάσουν κλιμάκωση της πάλης και με πανελλαδική απεργία, μπροστά στην επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα νέα εμπόδια που επιδιώκει να θέσει στην κήρυξη απεργίας.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στον συνδικαλιστικό νόμο, προστίθενται τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Ζακύνθου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, Ιματισμού Αγρινίου, Οδικών Μεταφορών Αιτωλοακαρνανίας, Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, Θερμαστών Πρακτικών Μηχανικών και Εργαζομένων στο Μέταλλο Αγρινίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κω και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης».

Νέες πετυχημένες κινητοποιήσεις σε εργοτάξια

...και τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
...και τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
Ιδιαίτερο βάρος δίνουν τα σωματεία στους κλάδους και τους χώρους που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις, η δραστηριότητα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις, χρειάζεται και μπορούν να συνεχιστούν και μέσα από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια.

Σε αυτές τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες εντάσσονται και οι πετυχημένες κινητοποιήσεις σε εργοτάξια στην Αττική.

Χτες, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης πραγματοποίησαν νέα απεργία, ενώ μια μέρα νωρίτερα στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε στάση εργασίας.

Οι παραπάνω κινητοποιήσεις, στις οποίες η συμμετοχή ήταν καθολική, έδωσαν συνέχεια στις πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων εργασίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας χαιρετίζει «τους συναδέλφους οικοδόμους που, για μια ακόμα φορά, σήκωσαν το κεφάλι και με υψωμένη γροθιά απάντησαν στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας», συμμετέχοντας στη στάση εργασίας και την απεργία. Οπως τονίζει, με τη στάση τους έδειξαν ότι «απέναντι στο ενιαίο μέτωπο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων η απάντηση είναι ο οργανωμένος αγώνας κι αυτό είναι που τους τρομάζει και τους ανησυχεί».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις, ενώ καλεί να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη.

Διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Χαλκίδα

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας πραγματοποίησαν την Πέμπτη, σωματεία και εργαζόμενοι της περιοχής, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Γιάννης Μίχας, μέλος του ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ, αναφέρθηκε στον αντιδραστικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και τις επιπτώσεις στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, καθώς και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, στάθηκε στην πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα επιχειρήματά της μέσα στους χώρους δουλειάς.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ασημίνα Καραμπέτσου, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, εστιάζοντας στην επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» μέσα στους τόπους δουλειάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εμπόριο αύριο Κυριακή, κινητοποίηση που αποφασίστηκε από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Καταγγέλλουν την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης

Την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία ICAP καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωπος της εταιρείας προχώρησε σε «συστάσεις» σε εργαζόμενο, μέλος του σωματείου, γιατί μοίραζε ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ στους συναδέλφους του.

Η απάντηση του Συνδέσμου δόθηκε με μαζική εξόρμηση την επόμενη μέρα. Το σωματείο κατήγγειλε στους εργαζόμενους τις τακτικές της εργοδοσίας, που στόχο έχουν να τους κρατήσουν ανοργάνωτους. Κάλεσε, παράλληλα, σε συσπείρωση στην Επιτροπή Εργαζομένων ICAP και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απεργία αύριο για την κυριακάτικη αργία

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου, αντιδρώντας στην αντεργατική νομοθεσία που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και αυτήν την Κυριακή, με το πρόσχημα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Ηδη οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δουλέψει από το Μάη έως τον Οκτώβρη πολλές Κυριακές, στη βάση του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις τουριστικές περιοχές. Ακόμα, έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων και πριν από αυτό πρωτοβουλίες τύπου «Black Friday» και «Λευκές Νύχτες», που σημαίνουν ένταση της εργασίας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο του Εμπορίου «να παλέψουν αγωνιστικά ενάντια στο σχεδιασμό για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας», σημειώνοντας ότι η υπεράσπισή της «δεν είναι αγώνας που χάθηκε, αλλά μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο».

Πρωτοβουλίες συνδικάτων στο πλαίσιο της απεργίας

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β) και σε απεργιακές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Το σωματείο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, ενώ καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19/11, στις 11 π.μ., με θέμα την προετοιμασία απεργίας ενάντια στο νέο χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Lidl Ελλάς» καλεί τους εργαζόμενους στα «Lidl» σε απεργιακή κινητοποίηση στις 10 π.μ. στο κατάστημα στα Ανω Πατήσια. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει από το Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker Ελλάς» στο κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο.

Σε κινητοποιήσεις αύριο, Κυριακή, καλούν ακόμα:

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή - Αριστοτέλους.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας στην οδό Καποδιστρίου, στις 10.30 π.μ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, στην Καμάρα, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ν. Αχαΐας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν επίσης τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Κορινθίας και Λέσβου.

Παράλληλα, σε πολύμορφες κινητοποιήσεις αύριο για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

«ΤΟΞΟΤΗΣ»
Κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά εργοτάξια στην Αττική και άλλες περιοχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές καταγγελίες σε Επιθεωρήσεις Εργασίας και Επιθεωρήσεις Υγείας και Ασφάλειας, ενώ για την Τρίτη είχε προγραμματιστεί τριμερής, από την οποία η εργοδοσία προκλητικά απουσίαζε. Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους, ενώ προχτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό εργοτάξιο στο Βοτανικό.

«Η αποφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων υποχρέωσε την εργοδοσία να σπεύσει στο εργοτάξιο και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας σε ανακοίνωσή του. Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι του Σωματείου έθεσαν για πολλοστή φορά τα αιτήματά τους και απαίτησαν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, ενώ η εργοδοσία αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει άμεσα μέρος των δεδουλευμένων.

Το Σωματείο κάνει ακόμα λόγο για «ύποπτη παρουσία "φουσκωτών" στην είσοδο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν "υπηρεσίες security"». Καταδικάζει τις προσπάθειες τρομοκρατίας και επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά σχέδια «για το δικαίωμα στην απεργία, το συνδικαλισμό, και τα εργασιακά δικαιώματα ανοίγουν το δρόμο στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερη άσκηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού στους χώρους δουλειάς» και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Περιφερειακές συσκέψεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σε περιφερειακές συσκέψεις με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχωρά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με αιχμή τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου. «Ο συντονισμός του αγώνα με τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και η οργάνωση περισσότερων εργαζομένων σε αυτά θα έχει καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτής της μάχης», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί στις συσκέψεις όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της ή όχι.

Οι πρώτες περιφερειακές συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί, έχουν ως εξής: Θεσσαλία, Σήμερα Σάββατο, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Αττική, Αύριο Κυριακή, 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πειραιώς 1, 7ος όροφος). Εύβοια - Βοιωτία, τη Δευτέρα 6/11, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Χαλκίδα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ