ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δεν χαρίζουμε δικαιώματα και όνειρα σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο

Δυναμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου που τσακίζει τις ζωές τους, αφαιρεί δικαιώματα από τους πολλούς χάριν της κερδοφορίας των λίγων, καταδίκασαν περίπου 90 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας, ενωμένοι κάτω από τη σημαία των αναγκών και των διεκδικήσεών τους. «Αυτή την πολιτική που τσακίζει τις σπουδές και τις ζωές μας δεν την εγκρίνουμε. Το μόνο που εγκρίνουμε είναι οι ανάγκες μας», ήταν το μήνυμα των χθεσινών συγκεντρώσεων με αίτημα αιχμής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου. Μέχρι τότε φοιτητές και σπουδαστές αποφασίζουν συλλογικά τη συμμετοχή τους στην απεργία που διοργανώνουν δεκάδες σωματεία και παράλληλα εντείνουν την πάλη στις σχολές για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού πάνω από 20 φοιτητικών/σπουδαστικών συλλόγων ήταν στα Προπύλαια, όπου στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέλη του ΜΑΣ ανάρτησαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της Πρυτανείας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, η Αναστασία Δήμα εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων του ΕΚΠΑ, αναφέρεται στα 7.000 παιδιά που δεν πήραν μετεγγραφή, αλλά και στη δράση του συλλόγου της για τους μετεγγραφέντες φοιτητές: «Από την πρώτη στιγμή οι μετεγγραφέντες φοιτητές της σχολής μας οργάνωσαν τη δική τους επιτροπή για να συντονίζει τον αγώνα τους. Οργανώνουν μαζί με το σύλλογό μας κινητοποιήσεις στις διοικήσεις για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους. Είναι έτοιμοι να συντονιστούν και με τους υπόλοιπους μετεγγραφέντες φοιτητές των άλλων σχολών για να μεγαλώσουν τη δύναμή τους» και κάλεσε να δημιουργηθούν παντού επιτροπές μετεγγραφέντων.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Εκ μέρους του Συλλόγου ΣΤΕΦ Πειραιά, ο Ανδρέας Πούλος έδωσε το στίγμα της εκρηκτικής και χαοτικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες σπουδαστές στα ΤΕΙ: «Η λεγόμενη αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τις υποδομές και το αντίκρισμα των τμημάτων στην αγορά. Δεν τους ενδιαφέρει να δώσουν απάντηση στις αγωνίες μας για το αν θα έχουμε ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά στο αντικείμενό μας με πλήρη δικαιώματα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες να διαμορφώσουν το αυριανό εργατικό δυναμικό, φθηνό, ευέλικτο».

«Σήμερα συναντιούνται εδώ και οι αγωνίες, οι ανησυχίες, τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων που γυρεύουν να πάρουν εκδίκηση από την επίθεση που δεχόμαστε στις σπουδές και το μέλλον μας (...)», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικού. «Είναι ανάγκη μας, είπε, να αυξηθεί τώρα ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων μας! Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων! Εκλεψαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις 100 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων μας. Αυτό εκτός του ότι βάζει με μαθηματική ακρίβεια λουκέτο στα ιδρύματά μας, την ίδια στιγμή. στο όνομα του να μην κλείσουν οι σχολές "προκαλεί" την μια επιχείρηση μετά την άλλη να αναλάβει όλο και περισσότερες δομές των σχολών μας (...) Εχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Θέλουμε μετά τις σπουδές μας πτυχίο στο αντικείμενό μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τέτοιος αγώνας είναι και ο σημερινός! Και μας διδάσκει τη μεγαλύτερη ενότητα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Αυτή που αποτελείται από σχεδόν 90 φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους όλης της Ελλάδας».

Η πορεία ξεκινά με τα συνθήματα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Τσακίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, χρέος της γενιάς μας όλοι στον αγώνα», «Του ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο τον πήραμε χαμπάρι, εμείς στην ανασφάλεια, τα αφεντικά χαβιάρι» να κυριαρχούν κάνει σταθμό στη Βουλή και διαλύεται στα Προπύλαια.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητική και η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη και η πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που πραγματοποίησαν φοιτητές και σπουδαστές, κόντρα στην επίθεση που δέχονται από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν με αποφάσεις τους 10 φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του ΑΠΘ και ο Μάριος Ζούρκα από την Επιτροπή Αγώνα ΣΤΕΦ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οπως είπαν, οι φοιτητές δεν ανέχονται την υποχρηματοδότηση που ρημάζει τις σχολές και να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για τις σπουδές τους. Κάλεσαν όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που αγανακτούν, που δεν συμβιβάζονται να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα. Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης όπου βροντοφώναξαν: «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά φέρτε στις σχολές μας τα αποθεματικά».

Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Κρήτη, Πάτρα, Γιάννενα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χαλκίδα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Κοζάνη. Στην Καστοριά, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα του ΤΕΙ έγινε κινητοποίηση στη Λέσχη, όπου οι σπουδαστές έκλεισαν τα ταμεία για τρεις ώρες και επέβαλαν δωρεάν σίτιση.

Μια μέρα νωρίτερα, στη Λάρισα, αναπόσπαστο κομμάτι του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου ήταν και οι φοιτητές και σπουδαστές, που συναντήθηκαν με τους φυσικούς τους συμμάχους, εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους, άνεργους, ΕΒΕ, διεκδικώντας ζωή με δικαιώματα, προστασία του λαϊκού εισοδήματος, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, προστασία των ανέργων.


Καμιά διάθεση από την κυβέρνηση να διευρύνει τις μετεγγραφές φοιτητών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον «κόφτη» που έχει επιβάλει στις μετεγγραφές φοιτητών επιχείρησε η κυβέρνηση, διά στόματος αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, που απάντησε χτες στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που κατέθεσε την Ερώτηση, θύμισε μιλώντας στην υπουργό ότι «από τις 12.000 και πλέον αιτήσεις μετεγγραφής ικανοποιήθηκε μονάχα το 44%. Ούτε οι μισές, δηλαδή. Το υπόλοιπο 56%, πάνω από 7.000 αιτήσεις, τις απορρίψατε». Επισήμανε ότι «η απόρριψη των αιτήσεων αυτών των 7.000 φοιτητών και σπουδαστών σημαίνει στέρηση, για τη μεγάλη πλειοψηφία απ' αυτά τα παιδιά, του δικαιώματός τους στην πρόσβαση στη μόρφωση, είναι μια ακόμα εκδήλωση των ταξικών φραγμών». Ζήτησε δε από την υπουργό μέτρα ώστε «τα παιδιά που υπέβαλαν αίτηση, που πληρούν τα κριτήρια, αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν τα μόρια που απαιτούνται» να μη χάσουν τις σπουδές τους.

Ο Γ. Δελής επισήμανε: «Φαίνεται αντιφατικό το ότι ναι μεν οι αιτήσεις είναι έγκυρες, αλλά αυτά τα παιδιά, αυτοί οι φοιτητές, αν και δικαιούνται, δεν παίρνουν τη μετεγγραφή. Εδώ, έρχεται το 15% που εσείς έχετε θεσμοθετήσει με υπουργική απόφαση - εννοώ η κυβέρνησή σας - και αυτό το 15% των μετεγγραφών επί του συνόλου των εισακτέων μιας σχολής είναι αυτό που παίζει το ρόλο του "κόφτη", κυρία υπουργέ, και αφήνει απέξω τους περισσότερους από αυτούς που δικαιούνται μετεγγραφή». Ζήτησε, λοιπόν, να καταργηθεί το όριο 15%. Απέναντι σε αυτό το αίτημα η Σ. Αναγνωστοπούλου είπε: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε όριο 10% και η δική μας η κυβέρνηση επί υπουργίας Μπαλτά το ανέβασε κατά 5% και εμείς με υπουργική απόφαση πέρσι με τις ενστάσεις, με το δικαίωμα στην ένσταση, αφήνουμε το περιθώριο για πολύ παραπάνω φοιτητές»... Με άλλα λόγια, αν και προσπάθησε να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες πίσω από το ΣτΕ, έδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης όλων των αιτήσεων αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Η υπουργός, όμως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανάγκες των φοιτητών για μετεγγραφή λέγοντας ότι «αίτηση μπορεί να έχει κάνει ο οποιοσδήποτε. Με μηδέν ή ένα ή δύο μόρια δεν υπάρχουν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια»... λες και οι μισοί και πλέον φοιτητές που δεν παίρνουν τη μετεγγραφή έχουν 0 έως 2 μόρια! Εξάλλου, κάτω από την πίεση του κινήματος και των κινητοποιήσεων των φοιτητών στις σχολές, η κυβέρνηση πέρσι είχε διευρύνει τη δυνατότητα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που είχαν από 5 μόρια και πάνω, ενώ τώρα ούτε γι' αυτό δε δεσμεύεται, αλλά αρκείται σε ευχολόγια ότι κάποιοι από τους 7.000 και πλέον φοιτητές που μένουν εκτός μπορεί και να ωφεληθούν τελικά από τη διαδικασία των ενστάσεων ή από τις 2.700 υποτροφίες που υπόσχεται να μοιράσει το υπουργείο στο μέλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ