ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκκλήσεις για «συνεννόηση» στη βάση της στρατηγικής τους σύμπλευσης

Την ανάγκη «πολιτικής συνεννόησης» πάνω σε βασικά ζητούμενα των ντόπιων μονοπωλίων έθεσαν χτες οι Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας, καθένας με το δικό του σχέδιο διαχείρισης, στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με βασικό ζήτημα και από τους δύο την ανάγκη «σταθερότητας».

«Συνεννόηση για εκλογές και μετά Πρόεδρο»

Πρώτος χρονικά επισκέφτηκε τον Κ. Παπούλια ο Τσίπρας. Στο πλαίσιο μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας «εθνικής συνεννόησης», ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε «έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα». Ζήτησε από τον Κ. Παπούλια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να οριστεί ημερομηνία εκλογών «πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους», αλλά και για «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε μια τέτοια συμφωνία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δημιουργίας ενός «διαφορετικού κλίματος» που θα διαμηνύσει «μέσα και έξω από τη χώρα» τη σύμπνοια των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης στο κοινό στρατηγικό τους στόχο. «Ενα μήνυμα (...) ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα, που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι», κατά τη δήλωσή του.

Προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας είχε εκφράσει «ανησυχία» για τους «κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας (...) όσο όμως και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας». Ανησυχία στην πραγματικότητα για το περιβάλλον εντός του οποίου θα συζητηθεί ρύθμιση του χρέους, για το ποιος θα εκπροσωπήσει την ντόπια αστική τάξη στις σχετικές διαπραγματεύσεις και για τη δυνατότητά του να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού σε ένα δρόμο - ολετήρα για τα συμφέροντά του.

«Τούτη την ώρα - πρόσθεσε στα παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας - ο τόπος χρειάζεται, με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινωνική στήριξη πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός μας νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές. Αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης (...) Η επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη, παρά το γεγονός, όπως είναι φανερό, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτή τη Βουλή, είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης. Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης».

«Συνεννόηση για Πρόεδρο και μετά εκλογές»

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχαν γνωστοποιηθεί οι δηλώσεις Τσίπρα, πήγε στον Πρόεδρο ο Αντ. Σαμαράς, επισήμως για να τον ενημερώσει «για τα εσωτερικά και για τα διεθνή, για την πορεία της οικονομίας, την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το επικείμενο ταξίδι στην Κύπρο και την Αίγυπτο».

Εξερχόμενος, βέβαια, του Προεδρικού Μεγάρου, εστίασε αλλού, στο δικό του σχέδιο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, με συνεννόηση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, σταθερότητα, δίχως πρόωρες εκλογές:

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή το οποίο δεν θέλει, απεύχεται ο ελληνικός λαός κι εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Ελληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ να κόπτεται για «σταθερότητα»...

Η δήλωση Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του οποίου με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει τη συναίνεση που ζητά η Κουμουνδούρου και υπονομεύει τη σταθερότητα που υπόσχεται στο κεφάλαιο το δικό της σχέδιο διαχείρισης:

«Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Νέο «άλογο» του ΠΑΣΟΚ μετά την Ελιά...

Στο ...άλογο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» (ΔΠΠ) ποντάρουν πλέον η ηγεσία και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου, μέσω μιας αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, και αφήνοντας πίσω το προηγούμενο σχήμα της «Ελιάς», να διεκδικήσουν μερίδιο στην άσκηση της αστικής εξουσίας.

Σε αυτό το φόντο, μιλώντας στη διήμερη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής ενόψει του Συνεδρίου της ΔΠΠ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «ο τρίτος πόλος είναι εφικτός, σπάει τον μικρό στείρο διπολισμό». Χαρακτήρισε το νέο μόρφωμα «εγγυητή της εθνικής σταθερότητας» και υποστήριξε ότι «οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες: Η ΔΠΠ και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την «οριστική και ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα».

Στο υπόβαθρο τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να στοιχηθούν πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου, ο Α. Λοβέρδος κινδυνολόγησε ότι εάν η χώρα δε συνεχίσει στο δρόμο που βαδίζει σήμερα, «θα είναι στον αέρα όλα αυτά που κατακτήσαμε». Αλλά και ο Π. Καψής, χαρακτήρισε λάθος, για το χώρο, το γεγονός ότι «δεν κάναμε ποτέ δική μας υπόθεση τις μεταρρυθμίσεις».

Προσανατολίζοντας στο τι συνεργασίες επιδιώκουν, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της ΝΔ». Ο δε Π. Κουκουλόπουλος έβαλε στόχο στις εκλογές η παράταξη να διεκδικήσει «την τρίτη εντολή».

Από τη διήμερη συνεδρίαση έλειπε ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρ. πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στελέχη που πρόσκεινται σ' αυτόν. Αλλα στελέχη όπως ο Λ. Γρηγοράκος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε να δώσουμε τον διμέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δ. Κρεμαστινός προειδοποίησε ότι «χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». Ο δε Ν. Μπίστης παρατήρησε ότι η ΔΠΠ «δεν ολοκληρώνεται τώρα, γιατί ακόμα δεν έχουν προσέλθει οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν».

Σε μια προσπάθεια σχετικής διαφοροποίησης, μιλώντας για «ανατροπή», η Κ. Μπατζελή είπε ότι «είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, όχι για να εγγυηθούμε το status quo της σταθερότητας».

Πιο ανοιχτά, η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα fm», υποστήριξε ότι «ο χώρος χρειάζεται μια συνολική ανασυγκρότηση, με νέο μητρώο μελών, από το μηδέν, με νέα ηγεσία και νέες διαδικασίες».

ΔΗΜΑΡ
Κήρυκας της «εθνικής συνεννόησης» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συναίνεση όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης στη διεκδίκηση διευθέτησης του χρέους και επενδυτικών πόρων, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα θέσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης κατά τη συνάντησή τους. Σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο υποστήριξε ότι «πέραν των διαφωνιών και αντιθέσεων που χωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις ...είναι ανάγκη στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικήσουν, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας, ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή ρευστότητας στην αγορά».

Η προτροπή της ΔΗΜΑΡ εκκινεί απ' την κοινή συνισταμένη των προτάσεων όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και δεν είναι άλλη απ' την αγωνία τους να ανακάμψει η κερδοφορία της και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της. Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι «με την υπάρχουσα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, στη βάση ενός κοινού ελάχιστου πολιτικού τόπου, να συστρατευτούμε για την αναδιαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, πάντως, συμπίπτει στα περισσότερα σημεία με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φ. Κουβέλης, αν και δεν κρύβει ότι το κόμμα του αναζητά συμπτώσεις με την Κουμουνδούρου, εντούτοις επιμένει ότι «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη» και ως «στόχος μας είναι, όποια εκλογική τακτική κι αν επιλέξουμε, να συμβάλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου από θέση αυτονομίας ... Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου».

Καμμένος αβαντάρει Τσίπρα

Επιβεβαιώνοντας τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των δεύτερων, Π. Καμμένος, δήλωσε χτες ότι «δεν μπορούν πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να αρνούνται τη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτά που πρότεινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ένα πρώτο πεδίο σύγκλισης των δύο κομμάτων, που όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ