ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«BUENA VISTA SOCIAL CLUB»
Το πάθος για τη ζωή μετουσιώνεται σε μουσική

Ερχονται στη χώρα μας για δύο συναυλίες. Στις 30/11 στη Θεσσαλονίκη και στη 1/12 στην Αθήνα

Associated Press

Φημισμένη διεθνώς και πολύ δημοφιλής στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό η ορχήστρα «BUENA VISTA SOCIAL CLUB», ορχήστρα «φαινόμενο» της κουβανέζικης μουσικής, έρχεται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει δύο μεγάλες συναυλίες. Η πρώτη θα δοθεί την Παρασκευή (30/11), στο «Ιβανώφειο» της Θεσσαλονίκης (Κλειστό Ηρακλή, Αγίου Δημητρίου 159, κοντά στο Πανεπιστήμιο. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ.). Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την επομένη (1/12) στην Αθήνα (Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου / TaeKwonDo, Μωραϊτίνη 2, Δέλτα Φαλήρου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ.).

Αυτή τη φορά, την ορχήστρα θα πλαισιώνει η σπουδαία Omara Portuondo (στα φωνητικά) και τα αυθεντικά μέλη Jesus «Aguaje» Ramos, Barbarito Torres και Guajiro Mirabal, που θα συνοδεύονται από την «αφρόκρεμα» των νέων Κουβανών μουσικών: Pedro Pablo, Rolando Luna, Papi Oviedo, Idania Valdes, Carlos Calunga, Filiberto Sanchez, La Noche, Angel Terry, Luis Alemany, Guajirito Mirabal. Ενισχυμένοι και με όλο αυτό το έμψυχο μουσικό δυναμικό οι επονομαζόμενοι «Orquesta Buena Vista Social Club» μας υπόσχονται δύο βραδιές αξέχαστες, γεμάτες κέφι, υπέροχες μελωδίες και χορό!

Η ορχήστρα συμπληρώνει τα δεκατέσσερα χρόνια της διεθνούς πορείας της. Το 1998 ήταν η πρώτη χρονιά που οι «Buena Vista Social Club» εμφανίζονται, για πρώτη φορά, στο κοινό του «Κάρνεγκι Χολ» στη Νέα Υόρκη, δίνοντας μια εκρηκτική ζωντανή συναυλία, που είχε παγκόσμια απήχηση. Ακολούθησαν κι άλλες εμφανίσεις της στο εξωτερικό, ώσπου φέτος, οι «Buena Vista Social Club» πραγματοποιούν πάλι μια μεγάλη περιοδεία σε πολλές χώρες, διαδίδοντας τους μαγικούς ρυθμούς της Κούβας!


Στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της και έπειτα από sold out συναυλίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η ορχήστρα έρχεται στην Ελλάδα.

«Ταμένοι»... στη μουσική παράδοση

Η ορχήστρα ήταν δημιούργημα των Ry Cooder και Juan de Marcos Gonzales. Εκείνοι την ονόμασαν «Buena Vista Social Club» και προσδιόρισαν το στόχο της, που ευοδώθηκε απολύτως: Αναβίωσε στη δεκαετία του 1990 την παραδοσιακή μουσική της Κούβας (son, bolero, danzin, guajiro), ένα μουσικό είδος που έκτοτε εξαπλώθηκε παγκοσμίως και αγαπήθηκε με πάθος από το κοινό.

Σήμερα, η Orquesta Buena Vista Social Club συνεχίζει το έργο της αρχικής θρυλικής μπάντας, που περιλαμβάνει και την «αφρόκρεμα» νέων Κουβανών μουσικών, που συνεχίζουν επάξια την Buena Vista παράδοση, μαζί με τους πρωτεργάτες της διάσημης ορχήστρας.

Ο προτεινόμενος για βραβείο «Grammy» και «Latin Grammy», Guajiro Mirabal - «Η τρομπέτα της Κούβας» όπως τον αποκαλούν, ο Jesus «Aguaje» Ramos - «ο άνθρωπος που κάνει το τρομπόνι να τραγουδάει», σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, και ο βιρτουόζος του παραδοσιακού κουβανέζικου οργάνου που μοιάζει με λαούτο, Barbarito Torres. Αυτά είναι τα ονόματα των τριών «μυθικών» μουσικών, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στα περισσότερα άλμπουμ της σειράς «Buena Vista Social Club Presents» και στις αντίστοιχες περιοδείες της, τα τελευταία 10-12χρόνια. Καθένας από τους παραπάνω μουσικούς έχει συντελέσει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε «Κουβανέζικη μουσική» και έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μουσικά είδη, όπως τα son montunos, danzin, cha cha cha, boleros, και Cuban jazz.


Τρεις μουσικοί, που «ακόνισαν» πολύ και επί πολλά χρόνια τις δεξιότητές τους, χωρίς να χάσουν το πρωτογενές πάθος τους για τη μουσική, πάθος που και δεν έχασε την ορμή που είχε στη νιότη τους και που συνδυάζοντας τη μακρόχρονη δεξιοτεχνία και πείρα καθιστά αυτή την ορχήστρα αξιοθαύμαστη και τις συναυλίες της «εκρηκτικό» οπτικό, μουσικό, χορευτικό θέαμα.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα από εκείνες των πιο πρόσφατων ετών, είναι η παρουσία της εξαίσιας Omara Portuondo στα φωνητικά. Με μια πορεία ζωής που θα μπορούσε να αποτελέσει... σενάριο κινηματογραφικής ταινίας και καριέρα που απλώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα (πρώτη δισκογραφική εμφάνιση το 1959), αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο για την κουβανέζικη μουσική και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της χώρας της σε όλο τον κόσμο. Μοναδική φωνή και παρουσία!

Η μουσική μέσο για να χαίρεσαι τη ζωή

Μιλώντας για τη μουσική παράδοση της χώρας τους, τις περιοδείες και τη σχέση τους με το διεθνές κοινό, οι τέσσερις επιφανέστεροι μουσικοί της ορχήστρας αναφέρουν:

Jesus «Aguaje» Ramos: «Νιώθουμε πραγματικά τυχεροί που κάθε μας προσπάθεια, από την πρώτη μας ηχογράφηση ως "Buena Vista Social Club" μέχρι και σήμερα, έχει γίνει δεκτή από το κοινό με τόσο ενθουσιασμό».

Manuel «Guajiro» Mirabal: «Το να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στο κοινό και να αισθανόμαστε την επιθυμία του απέναντι στη μουσική μας είναι κάτι πολύ ξεχωριστό».

Jesus «Aguaje» Ramos: «Προετοιμαζόμαστε πάντοτε εντατικά για τις περιοδείες μας. Κάνουμε πολλές πρόβες στην Κούβα και προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι' αυτό και το κοινό, μας δείχνει την αγάπη του».

Manue «Guajiro» Mirabal: «Η μουσική μας είναι πολύ όμορφη. Πριν ξεκινήσουν οι "Buena Vista" δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Είχα εκπλαγεί - και εξακολουθώ ακόμα να εκπλήσσομαι - βλέποντας το πάθος που ξεσηκώνει το κοινό. Εμείς οι Κουβανοί χρειαζόμαστε τη μουσική για να παραμείνουμε ζωντανοί! Είναι το πάθος της ζωής μας ! Πιστεύουμε πως είναι το μέσο για να χαίρεσαι τη ζωή, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σου! Πρέπει να την απολαμβάνεις για να ζεις!».

Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης: Προπώληση εισιτηρίων: 15 ευρώ (αρένα) - 22 ευρώ (κερκίδα), μέχρι και τις 17/11 (ή μέχρι εξαντλήσεώς τους). Από εκεί και πέρα, οι τιμές θα είναι 20 ευρώ (αρένα) και 25 ευρώ (κερκίδα). Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, θα πωλούνται προς 23 ευρώ (αρένα) και 28 ευρώ (κερκίδα), αντίστοιχα.

Για τη συναυλία στην Αθήνα: Προπώληση εισιτηρίων: 15 ευρώ (αρένα) - 22 ευρώ (κερκίδα), μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι τιμές θα είναι 20 ευρώ (αρένα) και 26 ευρώ (κερκίδα). Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, θα πωλούνται προς 25 ευρώ (αρένα) και 30 ευρώ (κερκίδα).

Η διάθεση εισιτηρίων online - και για τις δύο συναυλίες, στο www.ticketarena.gr (τηλ. 212 1003788) και στο www.viva.gr (τηλ. 13855 και 211 7700000).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ