ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
94 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 25 Νοέμβρη στο ΣΕΦ

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Τα 94 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ τιμά η Κομματική Οργάνωση Αττικής που διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Για τη σημασία και το περιεχόμενο της εκδήλωσης ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ρ»:

«Φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής και δράσης, μεγάλων αγώνων και θυσιών στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Διδασκόμαστε απ' αυτή τη μεγάλη ιστορική διαδρομή, η γνώση της αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα στην οργάνωση και αποτελεσματικότητα της πάλης κατά των μονοπωλίων, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάζει το λαό στα μάτια. Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του, τα δίκια του είναι το αποκλειστικό κριτήριο για τη χάραξη της πολιτικής του Κόμματος. 94 χρόνια αγώνων και πάλης που μας κάνουν να αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια.

Επεσαν και θα πέσουν στο κενό οι επιδιώξεις και οι ελπίδες όσων θέλουν να βάλουν στη γωνία το ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες, που ο λαός υποφέρει από την επίθεση που δέχεται από τα κόμματα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων, το ΚΚΕ με τη στάση και τη δράση του κρατά τη φλόγα της ελπίδας και της αισιοδοξίας αναμμένη, παλεύει για το σάρωμα της ψυχολογίας της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού με την πλουτοκρατία.

Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας από τον οποίο το ΚΚΕ απουσίασε. Οι αγώνες που έγιναν και γίνονται τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχουν την αποφασιστική και πρωτοπόρα συμβολή των μελών - οπαδών και φίλων του ΚΚΕ.

Αγκάθι στα σχέδιά τους το Κόμμα

Ζούμε ημέρες άγριας επίθεσης στην εργατική τάξη τη φτωχολογιά, τη νεολαία από την αστική τάξη και τα κόμματά της. Θέλουν το λαό καθηλωμένο, φοβισμένο και στο βαθμό που δεν το πετυχαίνουν, χειραγωγημένο, για να διοχετευτεί η αγωνία, η αγανάκτηση σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, να μην αμφισβητηθούν οι μονόδρομοι της ΕΕ, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Η δράση του ΚΚΕ, η συμβολή του στην οργάνωση της πάλης, στον προσανατολισμό του κινήματος, οι αποκαλύψεις του για το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, είναι αγκάθι στους σχεδιασμούς τους και γι' αυτό έχουν στόχο να μειώσουν το κύρος και το εύρος απήχησης των θέσεών του στα λαϊκά στρώματα. Προφανής στόχος τους να χτυπηθεί η στρατηγική και ο ρόλος του ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το γεγονός ότι ως Κόμμα αντέξαμε σε δύσκολες συνθήκες, δεν λυγίσαμε από την αντεπανάσταση, κάνει τους αστούς να επιτίθενται πιο σφοδρά. Δεν υποχωρούμε σπιθαμή, ειδικά σήμερα που η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της στα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι άμεσες και αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Τώρα που η ίδια η πραγματικότητα και η ζωή του καθένα ανατρέπει τις θεωρίες που λένε ότι μπορούν μονοπώλια και λαός να συνυπάρχουν αρμονικά, προβάλει ως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ που απαντά στα άμεσα και ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων. Σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια, την ΕΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία. Η διέξοδος από την κρίση είτε θα είναι υπέρ των μονοπωλίων είτε υπέρ του λαού.

Σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις

Θέλουμε, επιδιώκουμε δουλεύουμε όλες οι κομματικές οργανώσεις, οι οργανώσεις της ΚΝΕ να κάνουμε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε χιλιάδες λαού και νεολαίας σ' όλη την Αττική καλώντας τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ στις 25 Νοέμβρη.

Θέλουμε η εκδήλωση να φανερώσει την ακλόνητη πεποίθηση όλων ότι θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα, με βαθιά πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και με βαθιά γνώση ότι η νίκη θα είναι του λαού. Καλούμε όλους τους φίλους, τους οπαδούς του Κόμματος, αλλά και όσους προβληματίζονται για την κατάσταση και αναζητούν διέξοδο, δείχνοντας ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τι λέει το ΚΚΕ, να παρευρεθούν.

Η εκδήλωση αποτελεί παρέμβαση του Κόμματος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έχοντας ως σταθερή βάση τα διδάγματα και συμπεράσματα της 94χρονης πορείας του.

Στο πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης η μουσική, οι στίχοι, η ποίηση, θέλουμε όλα μαζί να αποτελέσουν φόρο τιμής στις χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, κρατώντας το Κόμμα όρθιο και ταυτόχρονα να εμπνεύσουν όλους μας στον καθημερινό, ίσως μονότονο πολλές φορές αγώνα, που τα αποτελέσματά του δεν έρχονται άμεσα, έρχονται όμως σίγουρα στην ώρα τους.

Πιο αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι

Ελπίζουμε ότι η ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα μας βρει πιο αποφασισμένους, πιο έτοιμους, πιο μαχητικούς. Με τα διδάγματα της Ιστορίας του Κόμματος, με την πίστη ότι διέξοδος για το λαό είναι η πολιτική του πρόταση, με τη δύναμη της μουσικής, των λέξεων, των στίχων θα επιβεβαιώσουμε το στίχο του ποιητή "μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή... έχουμε τη ζωή πάρα πολύ αγαπήσει".

Θέλουμε να ξεχωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους καλλιτέχνες τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς, τους υπεύθυνους της ορχήστρας για την καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Με αποφασιστικότητα και πείσμα, μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη της δίμηνης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος, με την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά θα την κερδίσουν. Είναι άλλωστε ενθαρρυντικά τα μηνύματα που εκπέμπει το πρώτο τυπικά «κλείσιμο» της περασμένης Τετάρτης.

Ξεχωριστή συμβολή στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είχε και έχει η προσφορά των ίδιων των μελών του ΚΚΕ, η προσωπική τους συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων της, με το «κόκκινο μεροκάματο».

Τα «κόκκινα μεροκάματα» έχουν τις ρίζες τους στα «κομμουνιστικά Σάββατα», πίσω στα 1919, στη νεαρή τότε Σοβιετική Ενωση. Οσοι προλετάριοι δεν βρίσκονταν στα μέτωπα του εμφυλίου πολέμου, αλλά στα μετόπισθεν, ανταποκρίνονταν στις τεράστιες ανάγκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσφέροντας εθελοντική δουλειά για το ανέβασμα των ρυθμών της παραγωγικής διαδικασίας.

Η ανταπόκριση στην προτροπή της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας για «δουλειά με επαναστατικό τρόπο», ήταν μεγάλη. Σε συνελεύσεις τους εργάτες - μέλη και οπαδοί του ΚΚ - αποφάσιζαν δουλειά τα Σάββατα, χωρίς πληρωμή, για τη σωτηρία της επανάστασης και το τσάκισμα των αντεπαναστατών.

Η καθιέρωση των «Κομμουνιστικών Σαββάτων» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά να οργανώνεται κοινωνικά η εργασία μέσα στο πλαίσιο των καινούριων σχέσεων παραγωγής, των σοσιαλιστικών. Για τα «Κομμουνιστικά Σάββατα», ο Λένιν σημειώνει:

«Είναι η αρχή μιας ανατροπής πιο δύσκολης, πιο ουσιαστικής, πιο ριζικής, πιο αποφασιστικής από την ανατροπή της αστικής τάξης, γιατί αυτό σημαίνει νίκη ενάντια στην ίδια μας την αδράνεια, τη χαλαρότητα, το μικροαστικό εγωισμό, ενάντια στις συνήθειες εκείνες που κληρονόμησε στον εργάτη και τον αγρότη ο καταραμένος καπιταλισμός. Οταν η νίκη αυτή στερεωθεί, τότε και μόνο τότε θα δημιουργηθεί η νέα κοινωνική πειθαρχία, η σοσιαλιστική πειθαρχία...».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της προσφοράς στο Κόμμα, όπως σε προηγούμενες, έτσι και σε ετούτη την Εξόρμηση, Κομματικές Οργανώσεις εκδίδουν αναμνηστικές κάρτες που θα προσφέρουν σε όσους καταβάλουν «κόκκινο μεροκάματο».

Ανάμεσά τους, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ που εξέδωσε κάρτα με το γνωστό ποίημα του Φ. Λάδη «Εστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα...» και την προτροπή: «Στηρίζουμε το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους! Στους καθημερινούς αγώνες, στην αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί! Για λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση! Στηρίζουμε το ΚΚΕ οικονομικά! Δίνουμε δύναμη στη δική μας δύναμη!».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Θεοδωράκη, Λεοντή, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, αντάρτικα τραγούδια, τραγούδια γραμμένα την ώρα της μάχης, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων. Πρόκειται για μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα μουσική παραγωγή, που επιμελούνται μουσικά οι Τάσος Καρακατσάνης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση. Συμμετέχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Γεωργακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Ευγενία Παναγιωτακοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θανάσης Χουλιάρας, Τρίφωνο: Ερωφίλη, Γιώργος Περαντάκος, Χωρωδία: Εμπρός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ