ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλιπαρεί τις τράπεζες να δεχτούν το «πακέτο»!

«Οι τράπεζες θα κατανοήσουν ότι το δικό τους συμφέρον συμπίπτει με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας», δηλώνει ο Ευ. Αντώναρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα μπουν τελικά στο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξή τους

Να αποδεχτούν το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ εκλιπαρεί τις τράπεζες η κυβέρνηση, εντείνοντας την ίδια στιγμή την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενθαρρημένη από τις χτεσινές προβλέψεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, τόσο μέσα από την ψήφιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2009 που δε θα αλλάξει, όσο και με την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, με τη βοήθεια φιλικών συγκροτημάτων ΜΜΕ, να παίζει το κακόγουστο παιχνίδι περί δήθεν ευαισθησίας για τους κοινωνικά ασθενέστερους, διαρρέοντας διάφορες «παροχές», που σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγουν από τη λογική των ψίχουλων πτωχοκομείου. Ωστόσο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παρουσιάζει τα ψίχουλα αυτά ως «μεγάλη επιτυχία» και απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής της. Ηδη υπήρχαν από χτες «διαρροές» ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το 2008 επιτρέπουν στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 0,5% που μένει για να φτάσει το όριο του 3% για «διάφορους σκοπούς», αφήνοντας να αιωρείται ότι μπορεί να είναι για «ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων», πράγμα όμως που είναι μάλλον απίθανο. Εξάλλου, η κυβέρνηση δε ζητά σε καμία περίπτωση τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, αλλά «βολεύεται» με την «εξάντληση των δυνατοτήτων» που προβλέπονται από την «ευελιξία» του Συμφώνου.

Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται να «αντιδρούν» στο σχέδιο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή τα θέλουν όλα και άνευ όρων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τις «καλοπιάσει» και να τις πείσει να αποδεχτούν το σχέδιό της, καλώντας τες να δουν το «γενικότερο συμφέρον» του κλάδου και της οικονομίας. «Δεν έχω την αμφιβολία ότι οι τράπεζες θα κατανοήσουν ότι το δικό τους συμφέρον συμπίπτει με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσδοκά ότι στο τέλος οι τράπεζες θα μπουν στο σχέδιο. Ο Ευ. Αντώναρος ταύτισε ακόμα μια φορά την κερδοφορία των τραπεζών με την «πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών «έχει στόχο τη στήριξη όλης της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της ρευστότητας για τους Ελληνες πολίτες, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παίρνουν στεγαστικά δάνεια, αλλά και άλλους που έχουν την ανάγκη να έχουν κάποια σχέση με τις τράπεζες». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να αποδώσει την αντίδραση των τραπεζών στην «αυστηρότητα και την ακρίβεια των όρων» που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο στήριξης, γεγονός βέβαια που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. «Ξέρετε κανέναν που να του χαρίζουν λεφτά και να μην έρθει να τα πάρει;» ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημα του Ευ. Αντώναρου στις εντελώς βάσιμες κατηγορίες ότι η κυβέρνηση χαρίζει χρήματα στους τραπεζίτες. Εμφανίστηκε αρνητικός στην αλλαγή των «όρων» που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως οι περικοπές στα μπόνους, τοποθέτηση «επιτρόπου» στα ΔΣ των τραπεζών, λέγοντας ότι το πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση θα ισχύσει και «όποιος θέλει να υπαχθεί στο πρόγραμμα θα τηρήσει τους όρους».

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας να ενισχύσει την «εμπιστοσύνη» του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου στην «ελληνική οικονομία». Ιδιαίτερα θορυβημένο είναι το οικονομικό επιτελείο από τη μαζική φυγή - πάνω από 3 δισ. ευρώ - των ξένων «επενδυτών» από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού και το δημόσιο χρέος. Ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα ως «πολύ ειδικό» παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομίας. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι το «σχέδιο προϋπολογισμού θα κινείται στο πλαίσιο ακριβώς του προσχεδίου».

Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Β. Μαρτένς, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα της «σταθερής πορείας πλεύσης» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγκωνισμοί με φόντο τις κρατικές ενισχύσεις

Τακτικισμοί για το «θεαθήναι» και νέα παζάρια με την κυβέρνηση

«Αποσαφήνιση» των όρων και προϋποθέσεων της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ αξιώνουν σε αυτή τη φάση οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου διεκδικώντας η κάθε μια για λογαριασμό της την απόσπαση «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» από το λοιπό ανταγωνισμό. Στόχος για τις «μεγάλες τράπεζες» φαίνεται να είναι η απόσπαση νέων μεριδίων αγοράς λόγω της αδυναμίας άλλων για τέτοιου τύπου κινήσεις και σε συνδυασμό με την παραπέρα αποδυνάμωση των λεγόμενων «μικρών τραπεζών» που τώρα - στη βάση της ρύθμισης - βρίσκουν καταφύγιο στον κρατικό κορβανά.

Κάθε άλλο παρά τυχαία οι τραπεζίτες διακινούν διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζονται να «αποποιούνται» τις κρατικές ενισχύσεις, ότι «προσβλήθηκαν» από την κριτική που τους ασκείται και ακόμη πως δεν έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις, με το επιχείρημα ότι διαθέτουν υπερεπάρκεια ρευστότητας και ιδίων κεφαλαίων.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν αποποιήθηκε επίσημα την οικονομική στήριξη, αφού - όπως μας πληροφορούν αρμόδια στελέχη της κεντρικής τράπεζας - καμία επίσημη επιστολή τράπεζας δεν έχει φτάσει στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το παζάρι των εμπορικών τραπεζών με την εποπτική αρχή γίνεται και στη βάση των εγγυήσεων που θα δώσουν στο Δημόσιο και οι οποίες πρέπει πρώτα να ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία και βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης για το καθένα από αυτά (δάνεια σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ομόλογα, άλλα χρεόγραφα κ.ά.). Ολα δείχνουν ότι το παζάρι θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμα, χρόνος που είναι αρκετός για τις τράπεζες να ξεδιπλώσουν την τακτική τους, αναζητώντας «στρατηγικές συνεργασίες» είτε μέσα στη χώρα είτε με την άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Απλόχερη στήριξη στη ρύθμιση ενίσχυσης των τραπεζών δίνουν οι μεγαλοεργοδότες του εμπορικού κλάδου. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) σε χτεσινή ανακοίνωση καλεί «όλες τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σύνολό τους στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος»...

Τοκογλυφικά επιτόκια

Η κρίση γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πλήξει τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Οι τράπεζες προχωρούν σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους τους και μάλιστα κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της χρηματαγοράς του ευρώ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά διαγράφουν σαφώς πτωτικές τάσεις. Για παράδειγμα στις συμφωνίες τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο euribor έπεσε χτες στο 4,73% (από περίπου 5,45% προ 20ημέρου).

Σ' αυτό το πλαίσιο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε χτες ότι «αναπροσαρμόζει» διάφορες κατηγορίες δανείων προς τα νοικοκυριά. Τα βασικά επιτόκια για τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνουν κατά 0,5%, με τα στεγαστικά και τα δάνεια συγκέντρωσης οφειλών να παίρνουν ακόμη ένα 0,25%, που ισχύουν ήδη από χτες (3 Νοέμβρη)...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη... γύρα για κεφαλαιοκράτες

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε ειδική αποστολή ανεύρεσης πόρων για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις χώρες του Κόλπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται να ανακάμψουν οι «αναξιοπαθούντες» κεφαλαιοκράτες και να φορτωθούν τα βάρη και της κρίσης στους λαούς.

«Το ΔΝΤ χρειάζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσει τις οικονομίες που προσπαθούν να ξεπεράσουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, ως επικεφαλής υπουργικής και επιχειρηματικής αποστολής σε αναζήτηση επενδύσεων για τη βρετανική οικονομία. Ο Μπράουν κάλεσε τα κράτη του Κόλπου «που έχουν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας» να συνεισφέρουν για τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας του ΔΝΤ, που θα έχει στόχο να «βοηθήσει τις χώρες που θεωρούνται ως οι πλέον ευάλωτες από την κρίση».

Στη Γερμανία, η Commerzbank έγινε η πρώτη ιδιωτική τράπεζα που απευθύνεται για βοήθεια στο γερμανικό κράτος, το οποίο θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή της σε ύψος 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εγγυηθεί για νέα χρέη μέχρι το ύψος των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας, περιλαμβάνει 16 σημεία και έρχεται να στηρίξει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: Φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που αγοράζουν νέο εξοπλισμό ή εκσυγχρονίζουν τις μονάδες παραγωγής. Χορήγηση επιπλέον δανείων στους μικρομεσαίους από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW. Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιπλέον 3 δισ. για επενδύσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής κατά 3 δισ.. Απαλλαγή από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για ένα χρόνο για όσους αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο - για δύο χρόνια για ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον ΙΧ.

Τέλος, σε μείωση της παραγωγής προχώρησε η Porsche που ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στη Στουτγάρδη θα παραμείνει κλειστό μεταξύ 22 Δεκέμβρη και 9 Γενάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ