ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Κόψτε» κι άλλο τους μισθούς!
  • Κλιμακώνουν τις προκλήσεις ΕΕ και δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο
  • Ανοδο της επίσημης ανεργίας κατά 1 μονάδα μέχρι το 2010 και διατήρηση του καθεστώτος των συνεχών ανατιμήσεων προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκρηξη της επίσημης αποδεκτής και καταγεγραμμένης ανεργίας στο 9%, διατήρηση της ακρίβειας, των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει για την ελληνική οικονομία η φθινοπωρινή έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αφορά στο διάστημα 2008 - 2010.

Και αν το γενικότερο περίγραμμα της έκθεσης, για την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών, προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της κρίσης της παγκόσμιας αγοράς θα γίνουν αισθητές και στη χώρα μας και αυτοί που θα βρεθούν σε δυσχερή θέση θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι - άνοδος της ανεργίας, ανατιμήσεις, ελλείμματα - ωστόσο, στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι η υψηλότερη, σε σχέση με την ευρωζώνη, άνοδος των μισθών στην Ελλάδα θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας... Σύμφωνα, μάλιστα με το ΑΠΕ, «οι ονομαστικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους εργασίας να κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα από την ευρωζώνη»...

Εχοντας ως στρατηγική επιλογή τη μεταφορά των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα για την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Σχολιάζοντας την έκθεση, το υπουργείο Οικονομίας, με χτεσινή του ανακοίνωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «...το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι «...η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας». Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν ώριμα λαϊκά αιτήματα για την ανακούφιση των εργαζομένων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά, στις συνθήκες αυτές κλιμακώνουν περαιτέρω την επίθεση. Και από την άποψη αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, με διλήμματα του τύπου, αν η ΕΕ αποδεχτεί τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τότε θα είμαστε σε θέση να πάρουμε μέτρα προστασίας όσων έχουν ανάγκη... Οχι του συνόλου της εργατικής τάξης, αλλά των στρωμάτων εκείνων (άνεργοι, συνταξιούχοι κλπ.) που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Κατά την έκθεση, αναμένεται μείωση των επενδύσεων, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης της αγοράς κατοικίας και συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ προσθέτει ότι η αυστηροποίηση των όρων τραπεζικής χρηματοδότησης θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Οι εκτιμήσεις των φθινοπωρινών προβλέψεων

Σύμφωνα με αυτές:

  • Η ανεργία θα αυξηθεί από 8,3% το 2007, σε 9% το 2008, σε 9,2% το 2009 και σε 9,3% το 2010.
  • Το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 3,1% το 2008 (3,5% εκτιμούσε η κυβέρνηση), 2,5% το 2009 και 2,6% το 2010. Οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι πιο θετικές από αυτές του ΔΝΤ που για το 2009 προέβλεπε άνοδο 2%.
  • Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 4,4% το 2008, στο 3,5% το 2009 και στο 3,3% το 2010.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 3,5% το 2007, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2008, στο 2,2% το 2009 και στο 3% το 2010. Οι εκτιμήσεις για το 2008 δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, με δεδομένα τα αρνητικά σχόλια της ΕΕ το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που μάλλον παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2,5%, κατόπιν πολιτικού συμβιβασμού...
  • Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 93,4% το 2008, στο 92,2% το 2009 και στο 91,9% το 2010.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση, από 3% το 2007, το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί 2,6%, το 2009 2,2% και το 2010 2,3%.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, από 14,3% του ΑΕΠ το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί στο 15,5% το 2010 και το εμπορικό έλλειμμα από 18,9% του ΑΕΠ το 2008 να ανέλθει στο 19,2% το 2010.
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στήριξη τώρα των παραγωγικών μονοπωλίων

Στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης, στην οποία - σύμφωνα και με τα στοιχεία της έκθεσης των φθινοπωρινών προβλέψεων - έχουν εισέλθει και οικονομίες της ευρωζώνης, είναι προσανατολισμένες οι εργασίες του «Γιούρογκρουπ» και του «ΕΚΟΦΙΝ», οι οποίες ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Στις συνεδριάσεις αυτών των δύο οργάνων της ΕΕ, θα συζητηθεί επίσης η δημιουργία μιας «νέας αρχιτεκτονικής» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατ' αρχάς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εισηγείται η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε «τεχνική ύφεση», καθώς η οικονομική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2009, προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1%. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομικών υποθέσεων, Χ. Αλμούνια, κάλεσε τα κράτη - μέλη «σε συντονισμένη δράση» για τη στήριξη της ανάπτυξης και λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που λήφθηκαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος... Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη πως η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και επισήμανε πως η κατάσταση στις χρηματαγορές παραμένει επικίνδυνη.

Στη σχετική ατζέντα θεμάτων που συζητούνται στο ΕΚΟΦΙΝ και στο κεφάλαιο «προετοιμασία πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης» γίνεται λόγος για «δημιουργία μιας νέας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής σε επίπεδο ΕΕ», με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Στην προβληματική έχει τεθεί το θέμα αν πρέπει να τεθούν κανονιστικά πλαίσια που θα περιορίζουν την ελευθερία δράσης του τραπεζικού - κερδοσκοπικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι συνέπειες που εκδηλώθηκαν στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, όπου και απειλήθηκαν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι Αμερικανοί έχουν εκφραστεί αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική και το θέμα είναι αν θα ληφθούν όντως περιοριστικά μέτρα, ή η συζήτηση γίνεται προκειμένου να εκτονωθεί ανώδυνα η αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να διασώσουν τα τραπεζικά μονοπώλια. Στο ίδιο θέμα συζητούνται, επίσης, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία», καθώς και «η παγκόσμια απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση» στα πλαίσια της συνάντησης της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Ολοι οι καλοί διαχειριστές

Εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις προτάσεις του Αλέκου Αλαβάνου και του Γιώργου Καρατζαφέρη ο μεγαλοεπιχειρηματίας και επικεφαλής του ομίλου «ΜΑΡΦΙΝ» Α. Βγενόπουλος. Μιλώντας χτες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, εκθείασε την προσπάθεια που κάνουν αυτοί και τα κόμματά τους να βγει η οικονομία από την κρίση. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να... επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια του δανεισμού των πελατών τους κατά 1 χρόνο. Με το αζημίωτο, βέβαια.

Δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι ηγέτες των φιλοευρωενωσιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι προσπάθειες όλων των συνεπών διαχειριστών του συστήματος αναγνωρίζονται και μάλιστα δημόσια...

Η ΕΕ πρωτοστατεί με θράσος για να πληρώσουν την κρίση οι λαοί

Δήλωση του Π.Μεντρέκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του, σχετικά με τη φθινοπωρινή έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στέλεχος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, σημείωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρωτοστάτησε στα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και τώρα αυτά τα τεράστια κέρδη οδηγούν στην κρίση, πρωτοστατεί με θράσος, ώστε την κρίση να πληρώσουν οι λαοί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ