ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Με συνδικαλιστική συναίνεση η διευθέτηση

Μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τις πλειοψηφίες των γιατρών

Την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία θα περιλαμβάνει η σύμβαση εργασίας που θα υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποκαλύπτοντας έτσι ότι η συναινετική πολιτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας έχει «σβαρνίσει» στην κυριολεξία την κατάσταση μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των γιατρών και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά απ' τη χτεσινή του συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι «απομένουν λίγες μέρες για να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με τα συλλογικά όργανα των γιατρών, έτσι ώστε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Κοινοτική Νομοθεσία» Αμέσως μετά, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε: «Εχουμε φθάσει πλέον σε μια τελική συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των γιατρών».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι οι συνδικαλιστές ηγεσίες των παρατάξεων που κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου - και όχι μόνο - έχουν «προχωρήσει» κατά πολύ στη λογική του «διαλόγου». Αλλωστε, την επίδειξη συναινετικής λογικής προς τους γιατρούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ - θα συναντηθεί σήμερα - συνέστησε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και πολλών νοσοκομείων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν, ότι δε θα ζητηθούν ατομικές δηλώσεις (opt out), αλλά σε περίπτωση που κάποιος γιατρός δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί τη βδομάδα 48 ώρες - αν είναι ειδικευμένος - και 56 ώρες - αν είναι ειδικευόμενος - αυτό θα γίνει δεκτό και ο διευθυντής της κλινικής του θα φροντίσει να καλυφθούν οι επιπλέον εφημερίες. Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός κινήθηκε στη λογική του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στην ουσία προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ φαίνεται να εκμεταλλεύεται την πρωτοβουλία συνδικαλιστικών κύκλων - που καθοδηγούνται απ' την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (στηρίζεται απ' τον ΣΥΝ) και την Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) - που ζητούσαν την εφαρμογή του 48ωρου και του 56ωρου.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ετοιμάζεται και νομοσχέδιο με το οποίο θα «ρυθμίζει πολλές από τις εκκρεμότητες, που μας έχουν κληροδοτηθεί και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την Υγεία στη χώρα μας».

Χαρτοπόλεμος με ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, έκανε δηλώσεις με τις οποίες κατάγγειλε τη γενική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, αλλά έκανε «γαργάρα» τις δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Και δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, όταν στις 23/09/2008 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τομέα του ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί και υπέρ της κοινοτικής οδηγίας και υπέρ της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ακολούθησε νέα - κενού περιεχομένου - απάντηση του υπουργείου Υγείας στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, μια ακόμα έκφραση της οικονομικής θηλιάς στα δημόσια νοσοκομεία απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν τα χρέη που σωρεύτηκαν προς τις εταιρείες προμήθειας φαρμακευτικών ειδών και ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ. Χτες, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων δημοσιοποίησε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι κατά το δωδεκάμηνο Ιούνης 2007 - Ιούνης 2008 τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 53%.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΑΘΗΝΑ»
Τρομοκρατεί με απολύσεις

Διαμαρτυρία χτες από το κλαδικό Συνδικάτο και το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην κλινική
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην κλινική
Στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η ιδιωτική κλινική «Αθηνά» στο κέντρο της Αθήνας, του Ομίλου «Πραξιτέλειο», αμέσως μετά τους αγώνες εργαζομένων, αλλά και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 21 Οκτώβρη. Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που διαδήλωσαν χτες ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, απαίτησαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων και να μη γίνει καμία απόλυση.

Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθηνά» ήταν απλήρωτοι αρκετούς μήνες. Το κλαδικό Σωματείο έκανε παρεμβάσεις για την πληρωμή τους, που κορυφώθηκαν με την απεργία της 21 Οκτώβρη, όπου εργαζόμενοι από την κλινική απήργησαν και έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης μαζί με το Σωματείο, πετυχαίνοντας να πληρωθούν. Ομως, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, η εργοδοσία της «Αθηνάς» απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους.

Εκπρόσωποι του Σωματείου, της ΟΣΝΙΕ, του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της κλινικής. Παραστάσεις διαμαρτυρίας, για την ενημέρωση των εργαζομένων και γιατρών, έγιναν και το Σάββατο και την Κυριακή. Χτες, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων συναντήθηκαν με το διοικητικό διευθυντή της κλινικής Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος είπε ότι οι ιδιοκτήτες της κλινικής έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε άλλες απολύσεις, γιατί η κλινική δε βγάζει αρκετά κέρδη και πρέπει να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα! Οι συνδικαλιστές διαμήνυσαν στην εργοδοσία ότι δε θα κάνουν πίσω.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περιστερίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ότι η δημοτική αρχή - στηρίζεται από τη ΝΔ - προχωρά στην εκχώρηση τομέων του πρασίνου στους ιδιώτες εργολάβους. Η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν καμιά επιχειρηματική δράση του δήμου, κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης με την ταυτόχρονη μεταφορά όλου του προσωπικού της στο δήμο, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άλλα.

ΟΣΕ: Σε στάσεις εργασίας (6-9 π.μ., 1-4 μ.μ. και 9 μ.μ.-12 μεσάνυχτα) προχωρά σήμερα το προσωπικό αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, ενώ και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά στην πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και αξιοποιώντας τη σύμβαση - κοροϊδία της ΓΣΕΕ.

ΟΠΑΔ: Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως η άμεση πρόσληψη 250 μόνιμων υπαλλήλων, αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ κ.ά. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε σύσκεψη καλεί η τοπική επιτροπή Θεσσαλονίκης της Συντονιστικής Επιτροπής Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου, την Τετάρτη 5 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη καλούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γίνεται στα πλαίσια του αγωνιστικού προγραμματισμού της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Ομοσπονδιών.

ΔΗΠΑΚ
Αμεση και μαζική αντίδραση

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) τονίζει: «Σηματοδοτούν νέα επίθεση στα δικαιώματα του λαού μας στην Υγεία και στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει, με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων. Τεράστιες ευθύνες έχει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, αλλά και η Διαπραγματευτική Ομάδα που συγκροτήθηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, οι οποίες "διεκδικούν" την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, δηλαδή την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους γιατρούς να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, να μην υλοποιηθούν τα νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος τους. Να διεκδικήσουν ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, με μια εφημερία τη βδομάδα, μονιμοποίηση των εκτάκτων, προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες ασθενών και γιατρών, 1.700 ευρώ βασικό μισθό για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ