ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Κρίκος» του ΝΑΤΟ ακόμα και για «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Αναλύουν τη Ρωσία ως «απειλή ασφαλείας»

Δεν περνά μέρα που να μην επιβεβαιώνεται η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση έχει μπει σε τροχιά ολέθριας κλιμάκωσης.

Σε μια πολύ χαρακτηριστική εξέλιξη, την Παρασκευή 23/9 το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps - Greece (NRDC - GR ), πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του το σεμινάριο «SIKINOS-22», με θέμα «Η Ρωσία ως Απειλή Ασφαλείας» («Russia as a Security Threat»).

Επισήμως, σκοπός ήταν η «βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης σχετικά με πιθανές απειλές κατά του ΝΑΤΟ και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία». Συμμετείχαν, εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία, στελέχη της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM, με έδρα τη Σμύρνη), του NATO Rapid Deployable Corps - Italy (NRDC - ITA), της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ (αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve»), της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων ΝΑΤΟικών και ελληνικών διοικήσεων.

Θυμίζουμε ότι το NRDC - GR από τις 18/12/2021 βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)».

«Το NRDC - GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό μία Διακλαδική Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC)», υπογράμμιζε τότε το ΓΕΕΘΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας αυτό σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, και ενώ από τη ΝΑΤΟική Σύνοδο τον Ιούνη έχει αποφασιστεί η ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων ΝΑΤΟικών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλά και ο διοικητής του, αντιστράτηγος Σωτ. Κωστάκογλου, αρθρογραφώντας πρόσφατα τόνισε ότι το NRDC - GR «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη διεθνή σκηνή. Σαρώνουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να βρούμε πιθανά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν, τεχνολογικές προόδους που μπορούν να αξιοποιηθούν και, τελικά, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τον τρόπο λειτουργίας μας σε μια μελλοντική σύγκρουση».

Πρόσθεσε δε ότι «ο επόμενος στόχος του NRDC - GR και το επίκεντρο του προσωπικού μας είναι η επικείμενη άσκηση "Gordian Knot 22"». Ασκηση που θα δοκιμάσει το NRDC - GR στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μιας Μείζονος Διακλαδικής Επιχείρησης+ (Major Joint Operation Plus - MJO+), με βάση το Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, ακριβώς ως Αρχηγείο Multi-Corps Land Component Command (MC LCC).

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για άλλη μια φορά να εκπαιδευτούμε στον ρόλο του MC-LCC σε μια μεγάλη πολυεθνική διακλαδική επιχείρηση κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, κρίσης ή ολοκληρωτικού πολέμου, μας υπενθυμίζεται έντονα το καθήκον μας απέναντι στις χώρες μας και στη Συμμαχία (...) Πιστεύω ακράδαντα ότι το NRDC - GR είναι ο κρίκος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή που στο παρελθόν έχει δει το μερίδιό της σε συγκρούσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας», τόνισε ο διοικητής του ΝΑΤΟικού στρατηγείου...

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ προαναγγέλλει την αποστολή ελληνικών BMP-1 στην Ουκρανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ, επισκεπτόμενη το Κίεβο, διαβεβαίωσε ότι «η Ουκρανία θα εφοδιαστεί γρήγορα με άρματα μάχης από την Ελλάδα και τη Σλοβακία για τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την ακόμα πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) των οχημάτων αυτών. Π.χ. BMP-1 λέγεται ότι έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Χίο. Τα BMP-1 μετακινήθηκαν στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν εργασίες συντήρησης και προγραμματίζεται αμερικανοΝΑΤΟικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε με απόβαση στην παραλία Καλαμίτσα της Σκύρου η ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 22», που σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «ενδυναμώνει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Γαλλίας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής».

Περαιτέρω, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ΝΑΤΟική «πιστοποίηση» των ελληνικών ιπτάμενων μέσων (με το Πιστοποιητικό Αναγνώρισης ΝΑΤΟ, NATO Recognition Certificate) για τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις του NATO, ενώ από χτες έως τις 7/10 επισκέπτονται τη χώρα και τις υποδομές στη Σούδα, κατόπιν πρόσκλησης από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, οι εθνικοί στρατιωτικοί αντιπρόσωποι (National Military Representatives - NMRs) στο SHAPE (η ανώτατη διοίκηση των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην Ευρώπη).

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Υπέγραψαν συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Στο Κάιρο την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας

Τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης με σκοπό την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «σε ξηρά και θάλασσα» στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε υπογραφεί το 2019 υπεγράφη χτες, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά (η οποία μαζί με εκείνη του πρωθυπουργού Φάθι Μπασάγα «κυβερνούν» παράλληλα τη Λιβύη).

Το μνημόνιο υπεγράφη κατά τη συνάντηση των Τούρκων και Λίβυων υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, και δίνει τη δυνατότητα σε τουρκικές εταιρείες να πραγματοποιούν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά την υπογραφή των τελευταίων συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε την «πολύ σημαντική» συμφωνία που επιτεύχθηκε, εξυπηρετεί «τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και είναι πιθανό να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μνημόνιο υπεγράφη εν μέσω διαφωνιών στη Λιβύη, όπως αποτυπώθηκαν στην απουσία του υπουργού Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν αλλά και σε ανάρτηση στο Twitter του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ, με τον πρόεδρό του Αγκίλα Σάλεχ να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «παράνομη», καθώς λέει ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, «της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κλείνει διεθνείς συμφωνίες».

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη», καθώς «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ υπενθύμιζε ότι η Ελλάδα «έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», και παράλληλα «διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή». Τέλος, επισημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. «Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και, αναλόγως της βαρύτητάς της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», στη γνωστή γραμμή εφησυχασμού για τον βρώμικο ρόλο που παίζουν αυτά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές ανάφεραν σχετικά ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο».

Σε αυτό το φόντο άλλωστε, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι. Οπως αναφέρεται αρμοδίως, «αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης». Συμφωνήθηκε επίσης ο Ελληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Ακολούθησε συνάντηση του ΥΠΕΞ και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ προηγουμένως είχε συναντήσει για το ίδιο θέμα και τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ.

Αργότερα χτες σε δήλωση του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημείωνε πως «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη», ενώ πρόσθετε πως «απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο» της νέας συμφωνίας.

Στο μεταξύ, επί του πεδίου, 3 με 6 Οκτώβρη γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η τετραμερής αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «Eunomia 3-22», στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως «τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λαϊκή παρέμβαση να επιβάλλει την απεμπλοκή της Ελλάδας απ' τον πόλεμο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

«Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτούν την ένταση της αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς. Οχι μόνο για τον λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης, αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου, που ήδη πληρώνουν το βαρύ κόστος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Από τη μια τα σχέδια προσάρτησης των κατακτημένων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία κι από την άλλη η αμερικανοΝΑΤΟική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι με βαρύ οπλισμό και άλλα μέσα συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους λαούς, που επιτείνεται από τις εκατέρωθεν απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και τις δολιοφθορές σε αγωγούς και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι άμεση και ζωτική ανάγκη η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητήριο πολέμου.

Η λαϊκή παρέμβαση είναι όσο ποτέ αναγκαία και είναι αυτή που μπορεί να επιβάλλει αυτές τις επιλογές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ