ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσκλητήριο μάχης για νέους μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες και για συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μαζί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 8-9 Οκτώβρη

Ξεκίνησε η προετοιμασία για πανεξόρμηση από τις Κομματικές Οργανώσεις

Για τα καλά έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μεγάλη πανεξόρμηση με το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 8-9 Οκτώβρη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ για την πρόσφατη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, υπογραμμίζεται για το Κάλεσμα: «Επιδιώκουμε να αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης και επικοινωνίας με πλατύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που θετικά προβληματίζονται και προσεγγίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όπως φάνηκε και από την πολύ μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - ''Οδηγητή''. Ταυτόχρονα, είναι ένα προσκλητήριο μάχης για νέους μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες και για συμπόρευση με το ΚΚΕ, μακριά από την παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων και την παραλυτική λογική της "αναμονής των εκλογών", που σκόπιμα καλλιεργούν στον λαό η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις».

Στην Αττική οι Κομματικές Οργανώσεις με ένα ειδικό μονόφυλλο γνωστοποιούν πλατιά στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα τη δημοσίευση του Καλέσματος και αναδεικνύουν τη σημασία αυτό να φτάσει στον καθέναν που ασφυκτιά από τη σημερινή κατάσταση.

Οπως σημειώνεται, πρόκειται για ένα Κάλεσμα σε όσους:

-- «Ασφυκτιούν από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, που το εισόδημα δεν φτάνει για να βγει ο μήνας και προβληματίζονται για το "πού θα πάει η κατάσταση".

-- Συζητήσαμε και διασκεδάσαμε στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες, δίνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

-- Συναντηθήκαμε στις μεγάλες μάχες και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του εισοδήματος, της υγείας του λαού, για να ζωντανέψουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς, στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που προετοιμάζουμε μαζί την επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

-- Εκτιμούν τη συνέπεια, τη δράση, τη μαχητική στάση του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε σε όλα».

Στόχος η μεγαλύτερη διακίνηση των τελευταίων χρόνων

Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Μεταφορών της ΚΟ Αττικής και μέλος της ΚΕ, περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» την προετοιμασία για την πανεξόρμηση:

«Βάζουμε υψηλούς στόχους, το Κάλεσμα να φτάσει σε εκατοντάδες εργαζόμενους στον κλάδο των Μεταφορών, το περιεχόμενό του να αποτελέσει βάση συζήτησης με όλους αυτούς.

Να δώσουμε έτσι συνέχεια στην επαφή και στη δράση με πολλούς εργαζόμενους, όπως με τους λιμενεργάτες στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά, που δώσαμε μαζί μια σειρά από νικηφόρους αγώνες οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη στα δικά τους χέρια, στην ίδια τους την οργάνωση, κόντρα σε κάθε λογής "σωτήρες". Με τους ναυτεργάτες, που βρεθήκαμε μαζί στους καταπέλτες των πλοίων όταν κέρδιζαν τα δεδουλευμένα τους, τα οποία τα κλέβανε μπροστά στα μάτια τους και την ώρα που οι εφοπλιστές έχουν πήξει στα κέρδη, τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές. Με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, που δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς ρεπό για να έρθει σε πέρας το "θαύμα του τουρισμού", με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και στις αστικές συγκοινωνίες, που ιδιωτικοποιούνται ακόμα περισσότερο, σε βάρος των επιβατών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Το Κάλεσμα της ΚΕ δίνει με αποδεικτικό τρόπο απαντήσεις στις αιτίες που γεννούν την κατάσταση που βιώνει σήμερα η εργατική - λαϊκή οικογένεια, αλλά και στο προς τα πού πρέπει να κινηθεί η πάλη του κάθε εργαζόμενου, ανεξάρτητα από τις έως τώρα πολιτικές ή συνδικαλιστικές επιλογές του. Στην ΤΟ Μεταφορών βάζουμε στόχο για τη μεγαλύτερη διακίνηση του "Ριζοσπάστη" των τελευταίων πολλών χρόνων και είμαστε σίγουροι πως τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα ανταποκριθούν για άλλη μια φορά με επιτυχία σε αυτό, βάζοντας κάτω συγκεκριμένο σχέδιο με χαρτί και μολύβι, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Γιαννόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα Αττικής, μας αναφέρει ότι με επίκεντρο τα Γραφεία των ΚΟΒ καταρτίζεται το σχέδιο κάθε Οργάνωσης για τη μεγάλη πανεξόρμηση.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει όλες τις γειτονιές, ενώ ταυτόχρονα δίνει ξεχωριστό βάρος στους χώρους δουλειάς, ενόψει και της μεγάλης απεργιακής μάχης στις 9 Νοέμβρη, που επιδιώκουμε να σημάνει εργατικός ξεσηκωμός. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αξιοποιώντας τη θετική πείρα από προηγούμενες εξορμήσεις, προετοιμάζουν τις λίστες άτομο το άτομο και σπίτι το σπίτι, με στόχο να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά στις συνοικίες του Βόρειου Τομέα. Πολύτιμος αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, οι δεκάδες οπαδοί και φίλοι του Κόμματος, που ρίχνονται στη μάχη με ενθουσιασμό πλάι στα μέλη μας, επιδιώκοντας να φτάσει το Κάλεσμα σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ».


ΕΝΑΡΞΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ IGB
Βήμα για τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό και την εμπλοκή της χώρας

Αλλο ένα βήμα για τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τον στόχο της αστικής τάξης να γίνει η χώρα «κόμβος» γι' αυτά, έγινε το περασμένο Σάββατο με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB.

Αποτυπώνοντας την προσπάθεια αυτή που βάζει τον λαό μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, ο Ελληνας πρωθυπουργός από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια σημείωσε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου λέγοντας ότι ο αγωγός «θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη Ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου Ενέργειας - σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου - για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της Κεντρικής Ευρώπης», ως απάντηση, όπως είπε, στη Ρωσία που «χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο».

Την ίδια ώρα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που οξύνονται και από τους σχεδιασμούς αυτούς, στον απόηχο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα, είπε ότι η συζήτηση για το πλαφόν «έχει ωριμάσει (...) και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια - το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - να πάρουμε οριστικές αποφάσεις». «Φωτογραφίζοντας» τη στάση της Γερμανίας σε σχέση με την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο (...) να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν».

Στον αφρό οι αντιθέσεις εντός και εκτός ΕΕ

Το ζήτημα του πλαφόν επανέφερε στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», δείχνοντας ότι ισχυροί κύκλοι εντός κι εκτός της ΕΕ επιμένουν στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.

Στο άρθρο του πρωθυπουργού επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά. Οταν ένας παίκτης μπορεί να μετακινεί σκόπιμα τις τιμές, δεν έχει νόημα η έννοια "αφήνουμε τις αγορές να λειτουργήσουν" (...) Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας υφίστανται πιέσεις, ζητώντας κρατική ενίσχυση».

Στη συνέχεια αναφέρεται στο επιπλέον κόστος των 62 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει φέτος η ΕΕ για τις αγορές φυσικού αερίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος και προσθέτει ότι ο «τελικός απολογισμός για το 2022 θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια - τρισεκατομμύρια εάν συνυπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας τριπλασιάστηκε σε πάνω από 180 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και τον Αύγουστο του 2022». Παράλληλα επισημαίνεται το γεγονός ότι η ΕΕ «πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερα για το φυσικό αέριο από τις χώρες της Ασίας», ενώ τονίζεται ότι «ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές είναι οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τους όγκους τους οποίους έχασε από τη Ρωσία».

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι το όριο της τιμής που θα πρέπει να επιβληθεί είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, ωστόσο θα πρέπει να είναι τέτοιο που θα επιτρέψει στους προμηθευτές να «συνεχίσουν να στέλνουν το αέριό τους στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα έχουν και πάλι λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους», κόβοντας κι άλλο από τις ανάγκες τους.

Τέλος στην «επεκτατική» πολιτική και στα ψίχουλα στήριξης

Την ίδια ώρα άλλωστε το χτεσινό Γιούρογκρουπ έδινε «σήμα» μαζέματος της επεκτατικής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων, λέγοντας: «Υπενθυμίσαμε ότι η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται, αλλά η εστίαση πρέπει να είναι αντίθετα στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν χρειάζεται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%».

Ενώ «ξέκοβε» οποιαδήποτε συζήτηση για συνέχιση ακόμα κι αυτών των ελάχιστων μέτρων στήριξης που πληρώνουν οι λαοί της ΕΕ πολλαπλά. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της Ενέργειας, καθώς η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας Ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα».

Τονίζει πως «η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης Ενέργειας είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών της Ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», ενώ παρουσιάζει «το φαρμάκι ως φάρμακο» και ως διέξοδο για την ενεργειακή φτώχεια την επιτάχυνση της «πράσινης» ανάπτυξης που την προκαλεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ