ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Γιορτάστηκε» από το κεφάλαιο η «επανένωση»

Από τη φιέστα στο Κίελο
Από τη φιέστα στο Κίελο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τις γνωστές υποκριτικές διαπιστώσεις για τις «άνισες συνθήκες διαβίωσης» μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατιδίων, 29 χρόνια μετά την «επανένωση» της Γερμανίας, που έγινε επίσημα στις 3 Οκτώβρη 1990, γιορτάστηκε και φέτος από τους καπιταλιστές και τους εκπροσώπους τους η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), που είχε συντριπτικές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων στη Γερμανία.

Χτες, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και εκπροσώπων της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού, γιορτάστηκε στο Κίελο η αντεπανάσταση, που σήμαινε για το λαό κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου, ραγδαία αύξηση της ανεργίας, σάρωμα κοινωνικών παροχών - κατακτήσεων.

Η καγκελάριος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια αγγίζουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του γερμανικού λαού. Ανατολή και Δύση - είπε - έχουν συγκλίνει, αλλά «εξακολουθούν να υπάρχουν άνισες συνθήκες διαβίωσης, ειδικά, αλλά όχι μόνο, μεταξύ των παλαιών και των νέων ομοσπονδιακών κρατών». Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, η «ελευθερία» που έταζαν στο λαό της ΓΛΔ, αποδεικνύεται κάθε χρόνο ένα πελώριο ψέμα και ένας «στόχος» με τον οποίο η αστική εξουσία παραμυθιάζει το λαό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος γύρος παζαριών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, που δημοσιοποιήθηκε μεσοβδόμαδα, δίνει ώθηση, τις επόμενες λίγες βδομάδες, σε νέα παζάρια με την ΕΕ αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι βασικές προτάσεις του νέου κυβερνητικού σχεδίου για το Brexit αφορούν μεταξύ άλλων: Την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ελεύθερη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μέσω ενός ενιαίου «ρυθμιστικού πλαισίου» που θα αφορά όλο το νησί της Ιρλανδίας, την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την Τελωνειακή Ενωση μαζί με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ανά τετραετία απόφαση της βορειοϊρλανδικής Βουλής για τα δεδομένα που θα δημιουργεί το νέο καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία και την ενίσχυσή της με «οικονομικές δεσμεύσεις» από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ άλλων μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ θα διατηρηθούν κάποιοι μικροί «αποκεντρωμένοι φυσικοί έλεγχοι».

Ο Τζόνσον, παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το πακέτο των προτάσεων για μία νέα συμφωνία με την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι κατέβαλε «γνήσιες προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος», χαρακτηρίζοντας την πρόταση «συμβιβαστική». Ανακοίνωσε ακολούθως το κλείσιμο της Βουλής από την ερχόμενη Τρίτη και για μία βδομάδα, ώστε να προετοιμάσει τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησής του πριν από την ομιλία της Βασίλισσας στα μέσα του μήνα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις αποδοκιμάστηκαν από τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρώντας πως είναι «μη ρεαλιστικές και επιβλαβείς». Επιπλέον τις χαρακτήρισε «Συμφωνία για Brexit αλά Τραμπ», εκτιμώντας πως θα βλάψει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον το απέρριψε ως χειρότερο από το σχέδιο συμφωνίας της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Αντίθετα, ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος το καλωσόρισαν, εκτιμώντας πως είναι μία ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στο Μπέλφαστ, πάντως, ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας Ιγον Κόνολι εμφανίστηκε απογοητευμένος, καθώς εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, αντιμετώπισε τις προτάσεις Τζόνσον ως βάση διαπραγμάτευσης, διαπιστώνοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω συζήτηση». Ο επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως «μένει ακόμη πολλή δουλειά για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop, δηλαδή η απουσία συνόρων και η προστασία της ιρλανδικής οικονομίας».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ διέκρινε πάντως «δύο θετικά σημεία»: Την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ και το σχέδιο για μία «νέα συμφωνία» στη Βόρεια Ιρλανδία που θα συνοδεύεται από σημαντικά οικονομικά κίνητρα.

ΗΠΑ
Σκληραίνει η κόντρα Προέδρου - αντιπολίτευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και αστικά ΜΜΕ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσουν έρευνες με το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη και σε καθαίρεση (σε περίπτωση καταδίκης του) για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, στις 25 Ιούλη, όπου εμφανίζεται να πιέζει για έρευνα στον γιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, που έχει μπίζνες στον ενεργειακό τομέα στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε χτες βράδυ από Ουκρανία και Κίνα να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν. Επέμεινε ότι ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να ερευνήσει τους Μπάιντεν, με αφορμή τις πληροφορίες πως ο Χάντερ Μπάιντεν πήρε 1,5 δισ. δολάρια από επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, όπως παρατήρησαν χτες Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, είναι σαν να παραδέχτηκε δημοσίως ότι αξίωσε το ίδιο και από τον Ουκρανό ομόλογό του. Εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, που φέρεται ως ένα από τα φαβορί για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, σχολίασε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «απεγνωσμένα γραπώνεται από θεωρίες συνωμοσίας που έχουν καταρριφθεί».

Επιπλέον, ο Ανταμ Σιφ, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών, σχολίασε πως ο Πρόεδρος Τραμπ «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις εξουσίες που απορρέουν από το αξίωμά του για να πιέσει ξένους ηγέτες να ερευνήσουν τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, περνούν σχεδόν απαρατήρητες άλλες προσπάθειες της κυβέρνησης για περαιτέρω σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής. Χτες, ανακοινώθηκε πως εξετάζεται σχέδιο... «ιδιωτικοποίησης» του συστήματος κράτησης μεταναστών που φθάνουν στις ΗΠΑ δίχως νόμιμες άδειες εργασίας και παραμονής, αλλά και ότι θα τους επιβληθεί η ακούσια λήψη DNA.

ΣΥΡΙΑ
«Αιχμές» Λαβρόφ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία επανήλθε στο προσκήνιο με νεότερες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην αραβόφωνη εφημερίδα «Asharq al Awsat» εξέφρασε την «ελπίδα» πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα τιμήσει την υπόσχεσή της και θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

Υπενθύμισε πως οι μόνες δυνάμεις που νομιμοποιούνται να έχουν παρουσία στο συριακό έδαφος είναι όσες έχουν εξασφαλίσει την άδεια των νόμιμων αρχών της Συρίας (Ιράν, Ρωσία) ή διαθέτουν ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα μπορούσε να δώσει «νομική βάση για τη δράση εξωτερικών παραγόντων στο συριακό έδαφος».

Από την άλλη, απειλές για νέα χερσαία στρατιωτική εισβολή επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, λέγοντας ότι αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, «η Τουρκία είναι έτοιμη από μόνη της να πάρει την κατάσταση στα χέρια της». Η τουρκική κυβέρνηση, με τον φόβο της ένωσης των κουρδικών πληθυσμών, διεκδικεί μια λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συνόρων σε βάθος 30 - 40 χλμ., ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σχολιάζοντας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Τουρκία «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», αλλά «θα πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Αντιδράσεις μετά τον τραυματισμό διαδηλωτή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο σοβαρός τραυματισμός ενός 18χρονου φοιτητή που συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, την Τρίτη, και τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά της αστυνομίας στο στήθος.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται για μήνες, με επίκεντρο την αλλαγή του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής και των σχέσεών της με την κεντρική κινεζική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της «υπεράσπισης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας», η αστυνομία ζήτησε την Τρίτη από τις τοπικές αρχές να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και ανακοίνωσε ότι μόνο την Τρίτη πυροβόλησε έξι φορές συνολικά και συνέλαβε 269 ανθρώπους ηλικίας 12 - 71 ετών.

Μία Ινδονήσια δημοσιογράφος έχασε εντελώς την όρασή της από το ένα μάτι, αφού τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα της αστυνομίας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι ο διάλογος, η αποκλιμάκωση και η αυτοσυγκράτηση είναι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ

Δοκιμή ενός «νέου τύπου» βαλλιστικού πυραύλου, που εκτοξεύεται «καθέτως» από υποβρύχιο SLBM, πραγματοποίησε προχτές Τετάρτη η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο της χώρας. Γίνεται λόγος για «επιτυχή» εκτόξευση πυραύλου «Pukguksong 3», ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε «θερμά συγχαρητήρια στις μονάδες έρευνας που συμμετείχαν στη δοκιμή», αναφέροντας ότι η δοκιμή δεν έχει «καμιά αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών». Ο πύραυλος φέρεται να διένυσε απόσταση 450 χιλιομέτρων στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα 910 χιλιόμετρα.

Η νέα δοκιμή έγινε ενώ αύριο, Σάββατο, έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, στο πλαίσιο προσπαθειών να προχωρήσει η εφαρμογή αποφάσεων από τις δύο διμερείς Συνόδους (Ιούνης 2018 και Φλεβάρης 2019).

Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αντέδρασε καλώντας την Πιονγιάνγκ να μην «προχωρά σε προκλήσεις» και να «παραμείνει δεσμευμένη» στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η Νότια Κορέα σχολίασε ότι «τέτοιες ενέργειες (...) δεν συμβάλλουν στον κατευνασμό των εντάσεων», ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμή, ενώ η Γαλλία εκτίμησε ότι η νέα πυραυλική δοκιμή θέτει εν αμφιβόλω κάθε «σοβαρή διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά της Κίνας, ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, κάλεσε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την πίεση που ασκούν στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας ότι αυτή «πήρε μια σειρά θετικών μέτρων» και η αμερικανική «πρέπει να τη συναντήσει στα μισά του δρόμου, απαντώντας με θετικό τρόπο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ