ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό μήνυμα καταδίκης της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

MotionTeam

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, που δεν υποχώρησαν μπροστά στην τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι δίπλα στο εργατικό κίνημα, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη, αξιοποιώντας και τα εφόδια που έδωσαν η προετοιμασία και η διεξαγωγή της προηγούμενης απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη.

Συσπειρωμένοι στα μπλοκ των σωματείων και συνδικάτων τους, οικοδόμοι, λογιστές, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, στον κλάδο του Μετάλλου, εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Χημικής Βιομηχανίας, των Τροφίμων - Ποτών, μαζί με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους από ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ, από τα νοσοκομεία κ.α., βροντοφώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία, χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία», «Τα σωματεία δεν μπαίνουν σε μουσεία, δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες των απεργών σε όλη τη χώρα που δίνουν τη μάχη απέναντι στην αντεργατική επίθεση διαρκείας.

Αναφερόμενος στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και στην πρόσφατη επιχείρηση συκοφαντίας από την ηγεσία του ΕΚΘ κατά του ΠΑΜΕ και των εκλεγμένων συνδικαλιστών του στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε ότι η εν λόγω ηγεσία «που έχει καθίσει στο σβέρκο των εργαζόμενων, παριστάνοντας τους αντιπροσώπους τους, ασχολείται με τρεις βασικές δουλειές αυτήν την περίοδο: Να σπέρνει απογοήτευση και μοιρολατρία στους εργαζόμενους, τη λογική του "τίποτα δεν γίνεται", ή ακόμα χειρότερα "να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών για να έχουμε και αυτά τα λίγα", να περιμένει "να δει τι θα κάνει" η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήδη έχει φέρει μια σειρά εμβληματικών αντιλαϊκών μέτρων, και να επιτίθεται στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, με κάθε τρόπο να προσπαθεί να επιτεθεί στα συνδικάτα και τους αγωνιστές εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη για ένα ταξικό, μαζικό, ενωτικό εργατικό κίνημα, ενάντια στις ορέξεις των εργοδοτών».

«Σε αυτήν τη σαπίλα μπορούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε, «με οργάνωση στα σωματεία τους από τα κάτω, με συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για το πώς θα οργανωθεί ο αγώνας, και σ' αυτήν την προσπάθεια θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Ολο αυτό το διάστημα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία, στην τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, συναντήθηκαν και συζήτησαν με πολλούς συνδικαλιστείς σωματείων που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε αυτήν τη ζωντανή επαφή, εκεί μέσα από συζήτηση και διάλογο θα βρούμε την κοινή γραμμή πάλης, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υπηρετήσουν οι εργατοπατέρες του ΕΚΘ».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η επιτυχία της απεργίας «παρέλυσε» και πάλι όλο το λιμάνι

Από τη μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά
Από τη μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά
Η επιτυχία της απεργίας «παρέλυσε» και πάλι απ' άκρη σ' άκρη το λιμάνι του Πειραιά: Από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έως το επιβατηγό λιμάνι, τα εργοστάσια, τα γιαπιά, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία. Διαμηνύοντας την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, έδωσαν ηχηρή απάντηση στους τρομοκρατικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που είχαν ως κορύφωση, με τη σφραγίδα της αστικής Δικαιοσύνης, την εκ νέου ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών.

Στο επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά, αξημέρωτα ακόμα, οι απεργιακές φρουρές των ναυτεργατών, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, φοιτητές, σπουδαστές, πήραν τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες των πλοίων.

Ενα 24ωρο πριν, το Πρωτοδικείο Πειραιά, κάνοντας αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εφοπλιστών, είχε κρίνει την απεργία «παράνομη»...

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που είχαν κηρύξει και την απεργία, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, έκαναν σαφές ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω», τονίζοντας ότι «το δίκιο των εργαζομένων κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων, στις πύλες των εργοστασίων». Η απόφαση αυτή έγινε πράξη, μετατρέποντας και αυτήν τη φορά την απόφαση του δικαστηρίου σε «κουρελόχαρτο». Δεν έλυσε κάβος τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Αξημέρωτα ακόμα άρχισε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια
Αξημέρωτα ακόμα άρχισε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια
Οι ναυτεργάτες, με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, παρέμειναν αποφασιστικά στους καταπέλτες, ρίχνοντας στο κενό κάθε προσπάθεια απεργοσπαστικού μηχανισμού από τους εφοπλιστές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης, όταν ναυτιλιακές εταιρείες έστειλαν πούλμαν γεμάτα τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους απεργούς.

Στο κενό και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί στην COSCO

Με την ίδια αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης μπροστά στις πύλες όπου βρίσκονται οι τρεις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) ΟΛΠ - COSCO.

Με ασπίδα και εκεί τη μεγάλη αλληλεγγύη από απεργούς άλλων κλάδων, από συνταξιούχους και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, οι εργαζόμενοι του ΣΕΜΠΟ, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία και τις απειλές των μονοπωλίων. Μπλόκαραν την προσπάθεια της COSCO να βάλει «δικούς της» από την περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Το εμπορικό λιμάνι, γερανογέφυρες, τα πάντα, έμειναν «παγωμένα» από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ενώ πλέον στον μαντρότοιχο της COSCO υπάρχει ένα τεράστιο γκράφιτι που έφτιαξαν οι εργαζόμενοι και αναγράφει «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ».

«Η καθολική συμμετοχή στην απεργία, η ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και το ότι στη συνείδηση πια όλων των εργαζομένων στο λιμάνι έχει καταξιωθεί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, αναγνωρίζοντας ότι είναι αυτό που παλεύει πραγματικά για τα συμφέροντά τους, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει παντού εργοδοτικά "σωματεία", αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, δύναμη για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μ. Μπεκρής.

Χιλιάδες οι διαδηλωτές και στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε μαζική και μαχητική διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά. Ξεχώριζαν τα μπλοκ των απεργών ναυτεργατών, των λιμενεργατών της COSCO, των μεταλλεργατών, ενώ μαζικά ήταν τα μπλοκ των εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας («ΜΙΝΕΡΒΑ», «ΕΛΑΪΣ», «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» κ.λπ.), των εμποροϋπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων από τους δήμους και των Λαϊκών Επιτροπών, των συνταξιούχων κ.ά.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης.

Σταθμός της πορείας που ακολούθησε ήταν τα δικαστήρια του Πειραιά, μπροστά από τα οποία οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Δεύτερος σταθμός ήταν στο κτίριο της ΠΝΟ, της οποίας η πλειοψηφία της διοίκησης, δηλαδή οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση των ταξικών σωματείων για κήρυξη απεργίας, αλλά δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση για την κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου! Αντιπροσωπεία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων εισήλθε στα γραφεία της ΠΝΟ, προκειμένου να εκφράσει την καταγγελία της για τη στάση της πλειοψηφία της ΠΝΟ, ωστόσο τα βρήκαν άδεια... «Ετρεξαν να φύγουν σαν τα ποντίκια», όπως καταγγέλθηκε.

Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι, όπου συνεχίστηκε η περιφρούρηση στα καράβια.


Μαχητική απεργιακή απάντηση και από την Πάτρα

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Πάτρα
Μαχητική απεργιακή απάντηση στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα δόθηκε και στην Πάτρα, με εκατοντάδες απεργούς να δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης σε χώρους δουλειάς και στη συνέχεια να συγκεντρώνονται μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, ο Ηλίας Τσούνας, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Καθαριστριών Δήμου Πάτρας, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τον Σύλλογο Εργαζομένων Τραπεζών Αγροτικής - Πειραιώς και ο Ηλίας Σκεπετάρης, ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και μέλη της δημοτικής αρχής, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της πόλης και όλης της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ