ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία και διαφοροποιήσεις

Ενδεικτική η συνάντηση των υπουργών Αμυνας στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι βρέθηκε προχτές ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο αλλά και την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Φλοράνς Παρλί, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μάτις επέλεξε να παρατηρήσει ότι «η Γαλλία είναι ο παλιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ» και ότι στήριξε τη χώρα του στα πρώτα βήματα της ανεξαρτητοποίησής της από τη Βρετανία (μνημόνευσε γι' αυτό και μια σειρά Γάλλους στρατηγούς που είχαν πάρει μέρος στον αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας), αναφέροντας ότι «ήμασταν ένα νεοσύστατο έθνος και εσείς ήσασταν ο πρώτος που επένδυσε σε μας». Μεταξύ άλλων επιδοκίμασε ειδικά την απόφαση της Γαλλίας μέχρι το 2024 να αυξήσει στο 2% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ενδεικτική ήταν η απάντησή του σε ερώτημα για το αν ανησυχούν την Ουάσιγκτον τα σχέδια των Ευρωπαίων για πιο αυτόνομη δράση στον τομέα της ασφάλειας. «Δεν έχουμε την παραμικρή ανησυχία για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενίσχυσης του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν (και) άλλες πτυχές τού τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη», είπε και μετά πρόσθεσε πάντως: «Για παράδειγμα, αν πρόκειται για κάτι που αφορά μόνο τους Ευρωπαίους, θα έπρεπε να υπάρχει ένα είδος οργάνωσης. Οσο δεν αντιγράφει το ΝΑΤΟ, όσο δεν "ανταγωνίζεται" τη χρησιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τότε το βλέπουμε θετικά».

Από τη μεριά της, η Παρλί ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της «διεθνούς ασφάλειας συμφωνούμε σε πολλά» και τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί το (βασικό) υπόβαθρο της συλλογικής μας άμυνας». Είπε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν ζήτημα προτεραιότητας την "κατανομή των βαρών" (σ.σ. οικονομικών πρώτα απ' όλα)» όσον αφορά την υπεράσπιση της ασφάλειας, αναφέροντας ότι αυτό είναι προτεραιότητα και για τη Γαλλία, αλλά και ότι αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για την προώθηση των «ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών που δείχνουν πόσο αποφασισμένοι είναι οι Ευρωπαίοι να ενεργήσουν υπεύθυνα για την άμυνά τους. Και αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν την κοινή τους άμυνα, (αλλά) και ενισχύουν το ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος επίσης αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ για τη «μονομέρεια» που δείχνουν σε διάφορα θέματα, για τη στάση τους σχετικά με τη Συμφωνία για το Ιράν, τη Συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 2015 κ.τ.λ.

ΡΩΣΙΑ
Προβληματισμοί για «αποδολαριοποίηση της οικονομίας»

ΜΟΣΧΑ.--

Το ενδεχόμενο της «αποδολαριοποίησης» της ρωσικής οικονομίας - ένα ζήτημα ιδιαίτερα σύνθετο - εξετάζουν τα Οικονομικά υπουργεία και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ώστε οι συναλλαγές με τρίτες χώρες να γίνονται στα εθνικά τους νομίσματα. Παρόμοιες προτάσεις κάνει και η Κίνα και έχουν ακουστεί και από άλλες χώρες, στο όνομα της μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δεν καθόλου απλή και απαιτεί και άλλες προϋποθέσεις ώστε να γενικευτεί. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν, σε δηλώσεις του εξήγησε: «Από την πλευρά μας, από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για κίνητρα που καθιστούν τις συναλλαγές αυτού του είδους πιο αποτελεσματικές, πιο απλές και πιο βολικές για τις εταιρείες». Συμπλήρωσε πάντως ότι «για να είναι επωφελής από οικονομικής άποψης και αποτελεσματική, έχει σημασία να υπάρξει αμοιβαία ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μειωθούν οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος όταν συναλλάσσονται με το εθνικό τους νόμισμα».

Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, ωστόσο μελετά τρόπους για να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι με την πολιτική της επιβολής κυρώσεων οι ίδιες οι ΗΠΑ υπονομεύουν το νόμισμά τους. Μιλώντας στη λεγόμενη Ρωσική Βδομάδα Ενέργειας και αναφερόμενος στις ενέργειες άλλων χωρών στην προσπάθεια να αντιπαρέλθουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ο Πούτιν σημείωσε: «Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο - και στην πραγματικότητα το μοναδικό αποθεματικό - νόμισμα σήμερα, υπονομεύοντας την πίστη σ' αυτό ως παγκόσμιο εργαλείο». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα τυπικό λάθος οποιασδήποτε αυτοκρατορίας - όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τίποτα δεν θα συμβεί, ότι όλα είναι ισχυρά και σταθερά και ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Οχι, θα έρθουν, αργά ή γρήγορα».

Για τη δε στάση της ΕΕ απέναντι στην συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Πούτιν σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Επίσης, αξιοποιώντας τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κράτη της ΕΕ με τις ΗΠΑ, προέτρεψε «να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ». Το ίδιο μοτίβο χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ για «απεξάρτηση από τη Ρωσία». Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι στο κυνήγι των καπιταλιστών για κέρδος, που ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και σπρώχνει σε επεμβάσεις και πολέμους, η κάθε αστική τάξη επιχειρεί να βγει κερδισμένη χτίζοντας τις συμμαχίες της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστήριξε χτες πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε περίπλοκα φορολογικά τεχνάσματα και διέπραξε φορολογική απάτη, προκειμένου ο ίδιος και τα τέσσερα αδέλφια του να βοηθήσουν τους γονείς τους να αποφύγουν την καταβολή φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ως όφειλαν, για πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων. Στο δημοσίευμα των «Τάιμς», το οποίο βασίστηκε σε εκτενή έρευνα της εφημερίδας - αλλά ο Λευκός Οίκος απέρριψε - τονίζεται ότι ο Τραμπ εξασφάλισε έτσι ένα ποσό που σε τρέχουσες τιμές ισούται με τουλάχιστον 413 εκατομμύρια δολάρια από την κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις αρχές της Υεμένης να οργανώσουν τη δεύτερη φάση μιας εκστρατείας εμβολιασμού εναντίον της χολέρας σε τρεις περιοχές που πλήττονται σκληρά, καθώς τα ύποπτα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Από τον περσινό Απρίλη η επιδημία χολέρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.500 ανθρώπους.

Στην Πιονγιάνγκ ο Πομπέο

Επαφές και σε Τόκιο, Σεούλ, Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα έχει νέα συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με στόχο την επιτάχυνση της «διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης» της Πιονγιάνγκ, όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. Ετσι, ο Πομπέο θα συναντήσει τον Κιμ την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο επαφών που θα έχει από τις 6 μέχρι τις 8 του μήνα, σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα αλλά και Κίνα. «Προφανώς αυτές οι διαβουλεύσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και νιώθουμε αρκετά σίγουροι για να μπούμε σε ένα αεροπλάνο που πάει εκεί (στην Πιονγιάνγκ)», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτημα για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η Νάουερτ είπε ότι «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» και χαρακτήρισε «καλό πράγμα» τις φιλικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που «μπορεί μόνο να μας βοηθήσει στην επίτευξη του τελικού μας στόχου».

Η νέα (τέταρτη κατά σειρά από τον Απρίλη) επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγιάνγκ ενδέχεται να προλειάνει το έδαφος για μια νέα Σύνοδο Τραμπ - Κιμ τους επόμενους μήνες. Η αυξημένη προσοχή της Ουάσιγκτον για την Κορεατική Χερσόνησο και όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού σχετίζεται πρώτα απ' όλα με την προσπάθειά της να «αναμετρηθεί» με αξιώσεις με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία, που διευρύνουν ορμητικά τη γεωπολιτική και επενδυτική τους επιρροή στην περιοχή.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πάνω από 1.400 τα θύματα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Δεν σταματά να αυξάνεται ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό (7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που έπληξε τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας την περασμένη Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, αφού μέχρι χτες οι νεκροί είχαν φτάσει τους 1.407. Επίσης, οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 2.500.

Οσοι επέζησαν δίνουν τεράστια μάχη με την πείνα και τη δίψα, αφού οι αρχές δεν φροντίζουν καν για τη διασφάλιση τρεχούμενου και πόσιμου νερού, επαρκούς σίτισης κ.τ.λ. Επιπλέον, οι μεγάλες καταστροφές δρόμων και άλλων υποδομών καθιστούν ακόμα αδύνατη την πρόσβαση σε ένα μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί, όπως η Ντονγκάλα.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες τέφρας εκτοξεύτηκαν μέχρι και 6 χιλιόμετρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου Σοπουτάν, που βρίσκεται στα βόρεια της νήσου Σουλαουέζι. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση για εκκενώσεις οικισμών, ενώ επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ο ισχυρός σεισμός επέδρασε καθοριστικά στην ενεργοποίηση του ηφαιστείου.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Νέες ισορροπίες» βλέπει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, με αφορμή την έναρξη του «Ετους της Γερμανίας», κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν πάνω από 1.000 εκδηλώσεις σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Χτες ο Χ. Μάας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ έχουν οξυνθεί σε διάφορα μέτωπα. Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, αλλά και με γερουσιαστές.

«Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιόδους, χρειαζόμαστε στενή σύνδεση με την Ουάσιγκτον. Υπάρχουν πολλά για να συζητήσουμε: Η κατάσταση στη Συρία, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και το μέλλον των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων. Παρόλο που δεν συμφωνούμε σε όλα, είναι σαφές: Η γερμανο-αμερικανική φιλία είναι αδιαπραγμάτευτη. Για εμάς τους Ευρωπαίους, οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος σύμμαχος», δήλωσε ο Χ. Μάας πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Σε άρθρο του στους «German Times» ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέφερε την άποψη περί «νέων ισορροπιών» και «κόκκινων γραμμών» στις σχέσεις των δυο κρατών, που είναι παραδοσιακοί «σύμμαχοι»: «Οι χώρες μας χρειάζονται μια ειλικρινή, ισορροπημένη εταιρική σχέση. Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να επενδύουμε περισσότερο στη δική μας ικανότητα να ενεργούμε στο μέλλον. Εκεί όπου οι ΗΠΑ υποχωρούν, εμείς ως ΕΕ θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε, αλλά αν είναι απαραίτητο, θα συνεχίσουμε μόνοι μας, στις μέχρι τώρα κοινές πορείες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ