ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμική προπαρασκευή σε όλα τα μέτωπα

Στην ατζέντα πυρηνικά, κολοσσιαίες ασκήσεις και νέα οπλικά συστήματα με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πρώτος από αριστερά, στην τελετή στις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη νέου οπλικού συστήματος, όπου πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πρώτος από αριστερά, στην τελετή στις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη νέου οπλικού συστήματος, όπου πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση
Χαρακτήρα πολεμικής προετοιμασίας σε όλα τα μέτωπα, με το βλέμμα στη Ρωσία και στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έχουν τα όσα συζητιούνται και αποφασίζονται από χτες στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με την «ενεργή» και πρωταγωνιστική συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ενδεικτικό είναι το ότι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου είναι το ζήτημα των πυρηνικών, ενώ σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, με τον τόνο να τον δίνει ήδη από την Τρίτη ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, όταν κατήγγειλε δημόσια τη Μόσχα ότι παραβιάζει τα προβλεπόμενα στη «Συνθήκη Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς» (Συνθήκη INF), αναπτύσσοντας ένα νέο τέτοιο πυραυλικό σύστημα, το 9M729.

Ακολούθησαν δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kέι Μπέιλι Χάτσισον, που επαναφέροντας το δόγμα του «προληπτικού χτυπήματος» είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μεν προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση, αλλά θα εξετάσει ένα στρατιωτικό χτύπημα αν συνεχιστούν οι ρωσικές ενέργειες. «Σε αυτό το σημείο, θα εξετάζαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να εξουδετερώσουμε έναν (ρωσικό) πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει κάποια από τις συμμάχους χώρες μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει: «Τα αντίμετρα θα ήταν να καταστρέψουμε τους πυραύλους που αναπτύσσονται από τη Ρωσία κατά παραβίαση της Συνθήκης».

Ο Στόλτενμπεργκ επανήλθε χτες λέγοντας ότι στη θεματολογία της Συνόδου είναι οι «ανησυχίες για την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης INF». Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ουσιαστικά κάλυψε την Αμερικανίδα πρέσβειρα, λέγοντας: «Ολοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν απόλυτα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ρωσία, με διαφανή τρόπο, να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη INF. Επειδή η Συνθήκη INF είναι ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Υπογράμμισε δε ότι «κάθε παραβίαση αυτής της συμφωνίας είναι κάτι που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη» και ότι στέλνουν «σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι πρέπει να καταλήξει σε πλήρη, διαφανή και επαληθεύσιμη συμμόρφωση της Συνθήκης INF. Αυτή είναι η εστίασή μας τώρα, και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γι' αυτό».

Φέρεται, άλλωστε, το θέμα να ήταν μεταξύ όσων συζήτησε (π.χ. μαζί με τη δραστική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ζητούν οι Αμερικανοί) με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζ. Μάτις, που συνοδευόταν από την πρέσβειρα Χάτσισον.

«Στρατηγική προτεραιότητα» η Μαύρη Θάλασσα

Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ, εκ μέρους της λυκοσυμμαχίας, καταφέρθηκε εναντίον της Ρωσίας και στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι κλιμάκωσε την «επιθετική της δραστηριότητα» στη Θάλασσα του Αζόφ ενάντια στην Ουκρανία (με ελέγχους που διεξάγουν ρωσικά πολεμικά σε εμπορικά πλοία που βγαίνουν από ουκρανικά λιμάνια), για την οποία Ουκρανία ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να της παρέχει «πολιτική και πρακτική υποστήριξη» (βλ. εκπαίδευση και παροχή υλικού) και συνεργάζεται με το Κίεβο «για να απαντήσουν σε κάθε κίνδυνο που απειλεί την κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας».

Ταυτόχρονα, χτες, συνεδρίασε η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας (σε επίπεδο υπουργών Αμυνας). Αλλη μια χώρα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας που βρίσκεται πλέον σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας. «Η Γεωργία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους μας και μια χώρα με φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», έλεγε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ΝΑΤΟ - Γεωργία συνεργάζονται στενά για την «ασφάλεια» στη Μαύρη Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας το θέμα «στρατηγική προτεραιότητα» και για τους δύο.

Σε μια τέτοια βάση, στη Σύνοδο έγινε συζήτηση για την προετοιμασία της κοινής άσκησης ΝΑΤΟ - Γεωργίας τον επόμενο Μάρτη.

Στην τελική ευθεία για τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων ετών

Αρωμα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία έχει και η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, «Trident Juncture», που ξεκινά σε λίγες μέρες, και στη Σύνοδο έβαλαν τις τελευταίες πινελιές.

Γίνεται από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 150 αεροσκάφη, 60 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Θα προσομοιώσει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας» και βασικά θα τεστάρει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για διεκπεραίωση δυνάμεών του, διά μέσου Ευρώπης και Ατλαντικού, σε ένα ευρύ μέτωπο αντιπαράθεσης, δοκιμάζοντας - πέρα από τα συνήθη σενάρια μάχης, τις μεταφορές και τα λεγόμενα logistics - στην πράξη και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου», που προστέθηκε στο δόγμα του αμερικανικού στρατού το 2017 και υιοθετείται ταχέως από όλες τις «δυτικές» Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ συνδέοντας και αυτό το θέμα με τη Μόσχα έλεγε χτες: «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι τάχα «αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ είναι αμυντικό, είναι αναλογικό και είναι κάτι που κάνουμε ως απάντηση σε αυτό που είδαμε να μας περιβάλλει με ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας».

Προετοιμασία σε όλο το εύρος...

Την ίδια ώρα, αυτό που κυριαρχεί ως κατεύθυνση στη Σύνοδο είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κινηθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλές κατευθύνσεις: «Συλλογική άμυνα» στην Ευρώπη ενάντια σε μια «πιο επιθετική Ρωσία» και ταυτόχρονα να «διαχειριστούν κρίσεις και απειλές που έρχονται από το Νότο», τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που η λυκοσυμμαχία έχει επίσης αναβαθμίσει σε πρωτεύοντα μέτωπα αντιπαράθεσης, όπως φαίνεται π.χ. από τη μόνιμη ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με επίκεντρο το Αιγαίο, τη μεταστάθμευση με πρόσχημα μετεκπαιδεύσεις αμερικανικών UAV στη Λάρισα και αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, το «φρακάρισμα» της Σούδας από τα σχεδόν 250 ΝΑΤΟικά πλοία που ελλιμενίζονται εκεί ετησίως για υποστήριξη.

Κομμάτι αυτής της προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις νέες απαιτήσεις ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης είναι και η νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, που θα ενισχυθεί με επιπλέον 1.200 άτομα προσωπικό, και οι 2 νέες διοικήσεις, μια στις ΗΠΑ και η άλλη στη Γερμανία, με εξειδίκευση την ταχεία μεταφορά προσωπικού και μέσων στα μέτωπα αντιπαράθεσης, θέματα που επίσης συζητούνται στη Σύνοδο.

Τέλος, στον ίδιο καμβά, στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης, στήνουν και ένα Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοπολέμου, με τα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη της λυκοσυμμαχίας να ενημερώνουν σχετικά τους υπουργούς.

...με νέα οπλικά συστήματα

Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Σύνοδος ασχολήθηκε και με την ανάπτυξη των νέων πολεμικών μέσων που και αυτά φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, σε ειδική πανηγυρική τελετή υπογράφτηκε κοινή Διακήρυξη Προθέσεων για την ανάπτυξη από κοινού μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων (κατά το πρότυπο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων - UAV) από τους υπουργούς Αμυνας των Βελγίου, Δανίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας Τουρκίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η Διακήρυξη έρχεται σε υλοποίηση κατευθύνσεων που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη η λυκοσυμμαχία να ενισχύσει τη ναυτική της δομή.

Οπως λέγεται από πλευράς ΝΑΤΟ, αυτά τα μέσα θα κάνουν τη Συμμαχία πιο αποτελεσματική σε κρίσιμους τομείς όπως η ανίχνευση και εκκαθάριση ναρκών και ο εντοπισμός, η εύρεση και η παρακολούθηση υποβρυχίων. «Σε συνεργασία με τα παραδοσιακά ναυτικά μέσα, αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα θα αυξήσουν τόσο την επίγνωση της κατάστασής μας όσο και τον έλεγχο των θαλασσών», προσθέτουν.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή σε άλλα δύο τέτοια προγράμματα του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα, μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία, σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.), ενώ έχει υπογράψει αντίστοιχο πρόγραμμα «πολυεθνικής συνεργασίας» για ανάπτυξη νέων πυρομαχικών εδάφους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ