ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο χτύπημα στα ΒΑΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικές κινητοποιήσεις, με απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Χίο, πραγματοποίησαν χτες κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα ΒΑΕ και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, μέσα από τη διαδικασία της περιβόητης «εναρμόνισης» με την ευρωενωσιακή νομοθεσία.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν μεταξύ άλλων: Καμιά περικοπή στα ΒΑΕ και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν ειδικότητες από τα ΒΑΕ. Κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος. Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα σωματεία του Δημοσίου οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία μίλησαν η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και η Αριάδνη Παγανέλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, και ο Ν. Καραγιάννης, αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.

Η Λ. Χριστογιάννη επεσήμανε ότι «ο θεσμός των ΒΑΕ δεν είναι μόνο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, είναι πολλά περισσότερα, γιατί συνδέεται άμεσα με την υγεία και ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα και όχι "κόστος" που πρέπει κάθε φορά να συμπιέζεται από τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια που βάζει η κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσελέντης τόνισε ότι «η δική τους ζυγαριά δεν χωράει τις δικές μας ανάγκες. Δεκάδες συνάδελφοι έχουν φύγει από καρκίνους και άλλες χρόνιες ασθένειες». Ενώ σημείωσε πως αν και το επίδομα είναι μπάλωμα, «όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπεί, αλλά να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες κατηγορίες».

Η Αρ. Παγανέλη ανέφερε πως προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αρνητικές εξελίξεις, λένε στους εργαζόμενους πως... δεν χρειάζεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας γιατί «τους παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας»! Κατήγγειλε ακόμα πως παρόλο που η Ομοσπονδία (ΟΣΥΑΠΕ) κατάφερε, περίπου πριν ένα χρόνο, να ενταχθούν εργαζόμενοι στο καθεστώς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι σήμερα δεν τους έχει αποδοθεί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου Ομοσπονδίες ζήτησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία, παίρνοντας την απάντηση ότι λείπει. Αντιδρώντας σε αυτήν τη στάση της κυβέρνησης προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη στο υπουργείο.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και άλλοι συνάδελφοί τους από το Δημόσιο συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Από εκεί, κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στα κάγκελα του υπουργείου κρέμασαν δύο σακούλες σκουπιδιών, σηματοδοτώντας ότι εκεί πρέπει να μπουν η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και το προωθούμενο νέο χτύπημα των ΒΑΕ.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλούσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων των δήμων του νομού πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Λάρισας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζήσης Γκαραλιάκος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η επίθεση στο ανθυγιεινό επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι η εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής επίθεσης. Επιλέγουν και προσδοκούν να δώσουν με περιορισμένες αντιδράσεις την πρώτη μάχη για την επίθεση στα ΒΑΕ. Στη συνέχεια, δεν θα έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να εφαρμόσουν τα ίδια κριτήρια περικοπών παντού, για λόγους "δικαιοσύνης και συνταγματικής νομιμότητας"».

Να σημειωθεί ότι πριν την ομιλία, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ζ. Γκαραλιάκος κατήγγειλε ότι η διοίκηση των παιδικών σταθμών του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαγόρευσαν την είσοδο εκπροσώπων του σωματείου για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία.

Στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου μεταφέρθηκε η συγκέντρωση στην Πάτρα, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Στην απεργία και στη συζήτηση που έγινε, ξεχώρισε η παρουσία συμβασιούχων εργαζομένων, του κλαδικού Συνδικάτου στους ΟΤΑ και των σωματείων εργαζομένων στο δήμο.

Συγκέντρωση έγινε και στη Χίο, έξω από το δημαρχείο, με κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, συμβασιούχοι στην καθαριότητα καθώς και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση

Στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η συγκέντρωση είναι ενταγμένη στο νέο γύρο κινητοποιήσεων με τις οποίες συνεχίζεται η πάλη των συνταξιούχων ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, για να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και όλες οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, για να διεκδικηθούν αυξήσεις στις συντάξεις.

Στη σημερινή συγκέντρωση καλεί επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να στηρίξουν τη συγκέντρωση των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου γύρου κινητοποιήσεων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχουν ήδη γίνει μαχητικές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και Κοζάνη, ενώ μετά την Αθήνα η σκυτάλη περνά στις επόμενες πόλεις:

-- Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

-- Την Τρίτη 9/10 συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 8 Νοέμβρη

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματείων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με έδρα την Αττική, αύριο, Παρασκευή, στις 18.30, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια), με θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

Συσκέψεις σε άλλες πόλεις
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας τη Δευτέρα 8/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, διοργανώνει πανσαμιακή συγκέντρωση, στις 17/10 στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, απαιτώντας να κλείσουν τα hot spots εδώ και τώρα στη Σάμο και στα άλλα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Αποφάσεις για την απεργία

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας και Σάμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ