ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση με τον δήμαρχο Θάσου

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στο νησί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και αντιδημάρχους.

Ενημερώθηκε για τα έργα καθαρισμού και διαπλάτυνσης των ρεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συνδρομή του στρατού και για τις χρηματοδοτήσεις που διεκδικεί ο δήμος, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αυτών των εργασιών. Επίσης, για τις μελέτες έργων που έχουν κατατεθεί από το 2004 για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, τη συντήρηση και βελτίωση του δημοτικού δασικού οδικού δικτύου προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ., οι οποίες ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί. Ο δήμαρχος ζητά να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για την προστασία του δάσους, των καλλιεργειών και των κατοίκων του νησιού, καθώς επίσης να επισπευσθεί η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς το δήμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη δέσμευση του ΚΚΕ ότι θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των έργων που είναι ζωτικής σημασίας για το λαό. Εξάλλου, αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης σχολίασε ότι δεν μπορεί ως κράτος να δίνεις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες και να μη δίνεις την αναγκαία χρηματοδότηση.

Στο Καζαβήτι

Από τη συνάντηση με τον δασάρχη Θάσου και το διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου
Από τη συνάντηση με τον δασάρχη Θάσου και το διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου
Στο Καζαβήτι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δασάρχη Θάσου και τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του νησιού, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τις δασικές και γεωργικές εκτάσεις που καταστράφηκαν, την ανάγκη έργων αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Το δασαρχείο θα έχει έτοιμες τις μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέχρι τις 21 Οκτώβρη. Η υλοποίησή τους όμως εξαρτάται από τη χρηματοδότηση που θα δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία...

Εκεί συναντήθηκε και με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τους μελλοντικούς κινδύνους από τις πλημμύρες.

Στο φράγμα των Μαριών

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε και το περίφημο φράγμα των Μαριών (μπορεί να συγκρατήσει 360.000 κυβικά μέτρα νερού), ή αλλιώς λίμνη των Μαριών, που αρχικά λειτούργησε για 3 χρόνια, και κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών για άρδευση. Από το 1989, μετά τις μεγάλες φωτιές, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του, ενώ θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης, άρδευσης, να συγκρατεί τα νερά των πηγών και να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι των Μαριών παλεύουν να γίνουν εργασίες καθαρισμού και εμβάθυνσης προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το φράγμα. Ομως, όπως κατήγγειλαν, με ευθύνη της περιφέρειας και του υπουργείου, δεν γίνονται τα έργα που απαιτούνται, αν και είναι μικρού κόστους.

Στην ίδια περιοχή συναντήθηκε και με μελισσοκόμους που αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά την καταστροφή του πευκοδάσους και την ανάγκη οικονομικής στήριξης λόγω της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής που θα έχουν.

Στα παλιά μεταλλεία της Θάσου

Στο λαογραφικό μουσείο στις παλιές αποθήκες των μεταλλείων
Στο λαογραφικό μουσείο στις παλιές αποθήκες των μεταλλείων
Στην αρχή της επίσκεψής του στα Λιμενάρια, ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για το χώρο των παλιών μεταλλείων που λειτούργησαν στην περιοχή με διακοπές από το 1905 μέχρι το 1963 που σταμάτησε κάθε μεταλλουργική δραστηριότητα στο νησί. Η έκταση στην οποία βρίσκονται αποτελεί παραλιακό «φιλέτο» που, όπως καταγγέλθηκε, προορίζεται για ιδιωτικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων, εδώ και χρόνια, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των παλιών αποθηκών. Με πολλή προσωπική δουλειά συντήρησαν και διαμόρφωσαν δύο χώρους που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση του λαογραφικού μουσείου που δημιούργησαν και για πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Κοντά σε έναν αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη

Ο Δ. Κουτσούμπας στο εργαστήριο του Κ. Λόβουλου
Ο Δ. Κουτσούμπας στο εργαστήριο του Κ. Λόβουλου
Στη διάρκεια της περιοδείας του στα Λιμενάρια, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το εργαστήριο του Κώστα Λόβουλου, ενός πρώην ναυτικού, αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη, ο οποίος δημιουργεί έργα από ξύλο, πέτρες και ρίζες, ψηφιδωτά με πολύχρωμες πέτρες του νησιού, κ.ά. Το εργαστήριο επισκέπτονται και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες και δίπλα του μαθαίνουν και γίνονται δημιουργοί και οι ίδιοι.

Ο ίδιος έχει προτείνει στο δήμο τη δημιουργία ενός όμορφου εκθεσιακού κέντρου στο παλιό Παλατάκι, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, προκειμένου να εκτεθούν όλα τα έργα που τώρα φιλοξενεί στο εργαστήριό του και να αποτελέσει ακόμη έναν χώρο πολιτισμού στην περιοχή.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας»

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θάσου και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εργοδοτική επίθεση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» και τη στάση της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Η γνώμη του ΚΚΕ είναι σταθερή και πάγια εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων που ουσιαστικά διώκονται - απολύονται από τις δουλειές τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι, να λειτουργήσει η επιχείρηση και βεβαίως προβάλλουμε στον αγώνα μας την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας λιπασματοβιομηχανίας.

Τα λιπάσματα είναι πηγή δύναμης, ζωής για την οικονομία της χώρας, για τους εργαζόμενους και του κλάδου αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων της πατρίδας μας. Από αυτήν την άποψη και στη Βουλή θα θέσουμε το ζήτημα και το έχουμε θέσει επανειλημμένα και θα βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων σε όλους τους αγώνες τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ