ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επενδύσεις και κέρδη για το κεφάλαιο made in ... USA

Είναι λογικό μετά από ένα τέτοιο ταξίδι Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, να ακολουθήσει το «καυτό θέμα», που δεν είναι άλλο από τα συμπεράσματα από την πληθώρα επαφών του Αλέξη Τσίπρα με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συμπεράσματα που βέβαια δεν αφορούν στο εάν καταλάβαινε καλά ή όχι τα αγγλικά του Κλίντον ή το εάν έβγαλε ή δεν έβγαλε τη φωτογραφία με τον Ομπάμα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός καταλάβαινε μια χαρά όσα χρειαζόταν να καταλάβει, όπως επίσης και εξήγησε μια χαρά όσα ήθελαν να ακούσουν τα ιμπεριαλιστικά γεράκια των ΗΠΑ και τα αφεντικά μεγάλων οικονομικών μονοπωλίων που τον καλωσόρισαν τόσο θερμά. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, εκπροσωπώντας το ελληνικό κεφάλαιο. Επισκέφτηκε τους «τίμιους διαμεσολαβητές» (έτσι τους είχε αποκαλέσει ο Γ. Βαρουφάκης τον περασμένο Απρίλη) ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και ηγέτες της Ευρωζώνης. Επισκέπτεται εκείνους που τους είχε ευχαριστήσει ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιούλη και την επίτευξη συμφωνίας, που έφερε την αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο.

Επισκέφθηκε εκείνους που - όπως ο ίδιος αποκάλυψε - ήταν στο ακουστικό του τις 17 ώρες των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής και του έδιναν τα σκονάκια για να μπορέσει να σταθεί και να εκπροσωπήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων των ΗΠΑ με αυτά της Γερμανίας σχετικά με το μέλλον και την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Βρέθηκε κοντά με τους «Αμερικανούς συμμάχους», που μαζί με τους Γάλλους και τους Ιταλούς ήταν το ...στήριγμά του στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων επτά μηνών, που δεν έγιναν για λογαριασμό του λαού, ανάμεσα στην αδύναμη Ελλάδα και τους ξένους, αλλά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για λογαριασμό των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση στα επτάμηνα παζάρια με τους δανειστές. «Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε μια ανοικτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι βρήκαμε στις Βρυξέλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κυνική ομολογία για τη συμμετοχή στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και τις σκληρές κόντρες αλλά και για την εμπλοκή του λαού σε αυτά. Κάποιοι που γνωρίζουν πολύ καλά το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν: «Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ...αμερικάνικα είναι γνωστό εδώ και καιρό». Και αναφέρουν και παραδείγματα. Οπως τη διαφημιστική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που έχει αναλάβει όλη την πολιτική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι και σήμερα. Αναφέρουν δε με νόημα πως η ίδια εταιρεία έχει εμπλακεί σε μεγάλα πολιτικά project στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιταλία και τη Γαλλία... Ετσι, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, είναι φανερό ότι τα όσα δημοσιεύονται, για ραβασάκια του Ομπάμα προς τον Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιούλη, είναι ...αυτονόητα. Οπως αυτονόητη είναι και η παρέμβαση των Γάλλων, που έγινε μετά από συνεννόηση με τους Αμερικανούς.

Σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και επενδύσεις για το κεφάλαιο

Η φράση του πρωθυπουργού «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, θέλουμε επενδύσεις» μπορεί να αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο του ταξιδιού. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο γράφτηκε στον αστικό Τύπο: «Ο Λευκός Οίκος έχει αποφασίσει να συστήσει ειδικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή διαφορετικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Επιπλέον, πρότεινε τη σύσταση ΣΔΙΤ, μια συνεργασία του αμερικανικού Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα». Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνθήκες που εκδηλώνεται αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς στην ΕΕ, προωθώντας σε αυτό το πλαίσιο τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση στα αμερικανικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα άμεσα και έχει φροντίσει να διαμορφώσει πρόσφορο έδαφος. Να κατεδαφίσει εργατικά δικαιώματα, άρα να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, να «περάσει» μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα αφενός μεν για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις στους δανειστές, αφετέρου για να μπορεί να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να μοιράζει «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, ξεκινούσε η υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που αφορούν το Ασφαλιστικό, το πετσόκομμα των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ακολουθούν και άλλα αντίστοιχα μέτρα. Ομως, το κυριότερο είναι άλλο: Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης συνειδήσεων που πίστεψαν ότι κάτι καλύτερο μπορεί να έρθει με τις εκλογές και με το δημοψήφισμα και βέβαια επιχειρεί να ανακόψει την όποια ριζοσπαστικοποίηση σε τμήματα του λαού που συνειδητοποιούν τον πραγματικό ρόλο που παίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του. Να εξασφαλίσει τη λεγόμενη «κοινωνική συνοχή», που είναι απαραίτητη για να μπορέσει το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει την επέλασή του σε νέα πεδία κερδοφορίας κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Επενδύστε χωρίς διαφθορά

Ενα άλλο στοιχείο είναι πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς, ως εμπόδιο για να γίνουν επενδύσεις. Και αυτό δεν είναι κάτι οξύμωρο. Δεν είναι εκείνο το στοιχείο που υποτίθεται ότι αποτρέπει στο να γίνουν επενδύσεις. Το αντίθετο. Αμερικανοί αλλά και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που βρίσκονταν σε συναντήσεις και «τραπέζια» κατά τη διάρκεια του πρωθυπουργικού «τουρ», έχουν θέσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν το ζήτημα της διαφθοράς ως ανασταλτικού παράγοντα για να γίνουν επενδύσεις.

Σε παλαιότερα ταξίδια Ελλήνων πρωθυπουργών στις ΗΠΑ, όπως του Γ. Α. Παπανδρέου ή του Αντ. Σαμαράς, ήταν στην κορυφή της ατζέντας ακριβώς αυτό. Η φράση ενός Ελληνοαμερικανού λομπίστα που εκστομίστηκε το 2010 μετά από αντίστοιχη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου με ομογενείς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ είναι χαρακτηριστική: «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει "καεί" όχι μόνο με επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και με όποια βοήθεια έχει προσπαθήσει να στείλει τα τελευταία 30 - 40 χρόνια. Τα χρήματα φαίνεται να καταλήγουν κάθε φορά στις λάθος τσέπες. Η δυσπιστία είναι μεγάλη»... Βέβαια, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες υποτίθεται πως πρεσβεύουν την «υγιή επιχειρηματικότητα» και σε αυτό συμπίπτουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ζητούμενο είναι τα νέα πεδία κερδοφορίας για τα κεφάλαιά τους. Ποια είναι η ουσία; Οτι το αίτημα δεν είναι η διαφάνεια και άλλα παρόμοια. Αλλά το μοίρασμα της πίτας στους επιχειρηματίες να γίνεται με πιο ισότιμους όρους και, επιπλέον, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε οι επενδύσεις να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ετσι, τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και είναι λογικό αφού το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις σε τομείς όπως Ενέργεια, τουρισμός, real estate (σ.σ. να μην ξεχνάμε τα «κόκκινα» δάνεια και ότι σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις που μπορεί να ευνοούν μαζικές αγορές ακινήτων), είναι δεδομένο εδώ και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομογενείς επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων είπε: «Προχωρήστε άμεσα σε επενδύσεις. Δεν έχει καμιά σημασία αν είναι κάποιος αριστερός ή δεξιός, αλλά η πατρίδα και τώρα είναι που μας χρειάζεται». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λέει λοιπόν πως τώρα είναι η ώρα για να γίνουν επενδύσεις «σε ένα καλύτερο περιβάλλον, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατίες του παρελθόντος», με «χτύπημα της διαφθοράς». Και ανοίγει τις αγκάλες της για να υποδεχτεί την «επενδυτική έκρηξη», το «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται η χώρα για να «πάει μπροστά». Μία έκρηξη που για προσάναμμα έχει τις ζωές και το μέλλον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Ενα σοκ που για το λαό σημαίνει: Μείωση έως και κατάργηση συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, αύξηση της φορολογίας ακόμα και σε είδη ζωτικής ανάγκης για το λαό, περικοπές στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την Πρόνοια. Για δε τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει: Ανάκαμψη των κερδών τους, νέα πεδία κερδοφορίας, «πακέτα» που θα τσεπώσουν από την όποια αναδιάρθρωση του χρέους...

Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι στα αντιλαϊκά μέτρα ή να καταπιούν αμάσητη την προπαγάνδα ότι έδωσαν τη συναίνεσή τους για την εφαρμογή του μνημονίου και άρα να νομιμοποιήσουν αυτή την πολιτική.


Κ.Πασ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ