ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέα σημαντικά πρωτότυπα ντοκουμέντα για τους εκτελεσμένους στην Τρίπολη

Η επιτροπή (διαχείρισης) του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ παρέλαβε και ενέταξε στο Αρχείο ορισμένα σημαντικά ντοκουμέντα, που αφορούν ήρωες συντρόφους μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949 και τους οποίους πρόσφατα τίμησε το Κόμμα, με την ανέγερση μνημείου και μεγάλη εκδήλωση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Το πρωτότυπο τελευταίο γράμμα του Ασημακόπουλου Βασίλη του Θεόδωρου (Περικλής ή Σπουργίτης), μαχητή του ΔΣΕ, 34 ετών, λογιστή, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, που εκτελέστηκε στις 20 Γενάρη του 1949. Η επιστολή είναι συγκλονιστική, την έγραψε ως μελλοθάνατος, λίγες μέρες πριν τον εκτελέσουν, προς την αδελφή του Κική. Το περιεχόμενό της φανερώνει τη μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τους δικούς του, καθώς οδηγείται με σεμνότητα και θάρρος προς τη θυσία. Ανάμεσα σε άλλα, γράφει προς την αδελφή του: «...Θα είσουνα η καλύτερη αδερφή αν έλεγες της μητέρας κανένα παραμύθι πως δραπέτευσα και γύρευε πόσα χρόνια θα κρύβουμαι, ώστε να ζει με την ελπίδα πως θα με δει τη λίγη ζωή που της απομένει...».
  • Μια πρωτότυπη φωτογραφία και ένα δελτάριο του Δημητρακά Παναγιώτη του Αθανασίου, μαχητή του ΔΣΕ, γεωργού από την Αμυγδαλιά Γορτυνίας, 34 ετών, που εκτελέστηκε στις 11 Ιούλη του 1949. Το δελτάριο το έστειλε προς τον αδελφό του από τις φυλακές της Τρίπολης.
  • Ενα φωτοαντίγραφο της ειδοποίησης που έλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας του Βυζικίου Γορτυνίας από το ληξίαρχο της Τρίπολης, με το οποίο τον ενημερώνει ότι στις 22 Ιούλη του 1949 εκτελέστηκε ο Παπανικολάου Νικόλαος του Πολυχρόνη, 34 ετών, δάσκαλος από το Βυζίκι.

Η επιτροπή ευχαριστεί τους συγγενείς για την προσφορά τους προς το ΚΚΕ αυτών των εγγράφων, που έχουν μεγάλη συναισθηματική μα και ιστορική σημασία και αξία. Τους διαβεβαιώνουμε ότι καταρχάς θα συντηρηθούν, ώστε να προστατευτούν από τη φθορά, θα ψηφιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν ποικιλόμορφα. Ο εμπλουτισμός του αρχείου με τέτοια ντοκουμέντα τροφοδοτεί με υλικό την ιστορική έρευνα και προσφέρει απτά πειστήρια που διδάσκουν και εμπνέουν τις νέες γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών. Η συλλογή, η προστασία και η ανάδειξη των γραπτών, των μηνυμάτων, άλλων υλικών που αφήσανε οι χιλιάδες αλύγιστοι κομμουνιστές, οι οποίοι με το αίμα τους και με την υπέρτατη θυσία τους συνέβαλαν να διαμορφωθεί η μεγαλειώδης ιστορική διαδρομή των αγώνων, των θυσιών και της προσφοράς του ΚΚΕ για το λαό και το σοσιαλισμό, αποτελεί ιδιαίτερο και ιερό καθήκον για τους κομμουνιστές του σήμερα και για όλους εκείνους που συναισθάνονται τη μεγάλη ιστορική τους αξία. Ο πολύμορφος εορτασμός των 100 χρόνων αναδεικνύει την ανάγκη, μα και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν.


Από τη μεγάλη εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έγινε το καλοκαίρι στην Τρίπολη
Από τη μεγάλη εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έγινε το καλοκαίρι στην Τρίπολη

Το μνημείο για τους εκτελεσμένους στον Αϊ Θανάση στην Τρίπολη
Το μνημείο για τους εκτελεσμένους στον Αϊ Θανάση στην Τρίπολη

ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ συνεχίζει τη δραστηριότητα προς τιμήν των εκτελεσμένων με αποφάσεις του Εκτάκτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949.

Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

Μετά τη μεγάλη συγκίνηση και το έντονο ενδιαφέρον που ευρύτερα τροφοδότησε η επιτυχία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης προς τους εκατοντάδες εκτελεσμένους που έγινε στις 12 Ιουλίου από το ΚΚΕ στην Τρίπολη και τον θετικό αντίκτυπο που είχε σε όλη την περιοχή, η ΚΟ Πελοποννήσου με νέα ορμή αναπτύσσει τη δράση της σε πολλές και νέες κατευθύνσεις.

Συνεχίζει με επιτυχία τη διακίνηση του λευκώματος για τους αλύγιστους του Μοριά που έχει εκδώσει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Το λεύκωμα διατίθεται από τις ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και από τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Επίσης, θα διατίθεται και στο χώρο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», όπου θα εκτίθεται και το ατομικό αυτόματο γερμανικό όπλο «Μαρσίπ» του θρυλικού Δημήτρη Γιαννακούρα - Πέρδικα, Ταγματάρχη της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Μάλιστα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε το σημαντικό λεύκωμα με τίτλο: «Μνήμες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης» με ιστορικό υλικό εκείνης της περιόδου που προσέφερε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ώστε να προβληθεί και να διατεθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες (σχολείων, Δήμων, Πανεπιστημίων, κ.λπ.).

Τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που ήταν κρατητήρια όλη τη δεκαετία του 1940 και στους τοίχους των κελιών είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατουμένων και των εκτελεσμένων αγωνιστών
Τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που ήταν κρατητήρια όλη τη δεκαετία του 1940 και στους τοίχους των κελιών είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατουμένων και των εκτελεσμένων αγωνιστών
Με τη φροντίδα της απόγονοι των αγωνιστών και των εκτελεσμένων συνεχίζουν να προσφέρουν προς αξιοποίηση από το Κόμμα πολύτιμα στοιχεία και ντοκουμέντα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται:

Το τελευταίο γράμμα του εκτελεσμένου σ. Ασημακόπουλου Βασίλη από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, που εκτελέστηκε στις 20/01/1949.

Το όπλο του Νίκου Μάστορη, γιατρού από τον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας, λοχαγού του ΔΣΕ, και αρχίατρου όλων των νοσοκομείων του Πάρνωνα. Αιχμαλωτίστηκε βαριά τραυματισμένος από απόσπασμα χωροφυλακοχυτομάυδων στο Μαλεβό του Πάρνωνα. Εκτελέστηκε στις 23 Ιούνη 1949 και βεβήλωσαν το σώμα του. Εκοψαν το κεφάλι του και μαζί με το κεφάλι του Θεόδωρου Πρεκεζέ, Διοικητή του Αρχηγείου του Πάρνωνα της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τα εξέθεσαν προς κοινή θέα (!!!) με σκοπό να τρομοκρατήσουν το λαό και να αμαυρώσουν τους ήρωες κομμουνιστές.

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όσο και όλοι οι Δήμοι της Αρκαδίας (Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας) και ο Δήμος Σπάρτης με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει την προσπάθεια απαλλοτρίωσης του χώρου των εκτελέσεων (για όλη τη δεκαετία του 1940) στον Αϊ - Θανάση στην Τρίπολη και όπου βρίσκονται θαμμένοι οι εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ώστε να γίνει πάρκο πολλαπλών χρήσεων αντάξιο της θυσίας τους. Επίσης, ζητούν, με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, να συντηρηθούν έγκαιρα τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που ήταν κρατητήρια όλη τη δεκαετία του 1940 και στους τοίχους των κελιών είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατουμένων και των εκτελεσμένων αγωνιστών, ώστε να μην καταστραφούν και να είναι επισκέψιμα για το λαό και τη νεολαία.


το τελευταίο γράμμα του Βασίλη Ασημακόπουλου του Θεόδωρου (Περικλής ή Σπουργίτης).
το τελευταίο γράμμα του Βασίλη Ασημακόπουλου του Θεόδωρου (Περικλής ή Σπουργίτης).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ