ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φορολογικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που φορολογεί ακόμη και τους ανέργους, με διατάξεις του πολεοδομικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ, χορηγεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεμονωμένους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν κερδοφόρες μπίζνες με ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και με πρόσχημα την ανάπλαση των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι χρόνια τώρα στο κέντρο της Αθήνας δρουν κυκλώματα που το γκετοποιούν, απαξιώνουν τα ακίνητα τα οποία στη συνέχεια τα καρπώνονται με εξευτελιστικές τιμές, ενώ τώρα με όχημα τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, παράλληλα με τα φορολογικά κίνητρα που θα τους παρασχεθούν θα τα ανακαινίσουν και θα αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες. Αλλωστε και το ίδιο το το ΥΠΕΚΑ με χτεσινή του ανακοίνωση παραδέχεται ότι ένας από τους στόχους των διατάξεων είναι η «μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων». Ειδικότερα τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτιρίων στις περιοχές Γεράνι, Κεραμεικός και Μεταξουργείο με:

α) Μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου για τις εταιρείες που θα κάνουν τις ανακαινίσεις στις ιδιοκτησίες τους ανέρχεται στο 80% του κόστους αποκατάστασης.

β) Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών. Συγκεκριμένα, ο φόρος μεταβίβασης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στις περιοχές αυτές μειώνεται στο 3% από 10% που ισχύει σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ο «Ρ» έχει, ήδη, γράψει για τη δραστηριότητα εταιρειών που είτε ανακατασκευάζουν ακίνητα, όπως παλιά εργοστάσια, είτε οικοδομούν σε οικόπεδα που αγόρασαν. Π.χ., στο Μεταξουργείο ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε συγκρότημα 40 πολυτελών κατοικιών. Στο Βοτανικό, ο όμιλος ΜΑΜΙΔΑΚΗ έχει αντίστοιχο συγκρότημα. Στα Κάτω Πετράλωνα, η ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ «αναδιαμορφώνει» σε πολυτελείς κατοικίες δύο διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια. Η ALPHA LAND DEVELOPMENT έχει τέσσερα τέτοια συγκροτήματα στο Γκάζι. Λίγο παραδίπλα, σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο, η εταιρεία «Ανάπτυξη Ακινήτων Oliaros» φέρεται να έχει αποκτήσει δεκάδες ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων. Ολοι αυτοί θα κάνουν τις χρυσοφόρες μπίζνες τους και με δημόσιο χρήμα και φοροαπαλλαγές που θα πληρώσει ο λαός...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εγιναν χτες οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ

Εγιναν χτες οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, στις τοποθετήσεις των παρατάξεων εκφράστηκαν και συγκρούστηκαν οι δύο γραμμές: Από τη μια, οι δυνάμεις της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές των ευρωμονόδρομου. Από την άλλη, οι ταξικές δυνάμεις όπως εκφράζονται στη σημερινή Τοπική Διοίκηση, μέσα από τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι αιρετοί του ΚΚΕ με καθαρό πρόταγμα αγώνα την ικανοποίηση των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.

Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι κυρίαρχες δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόταση της Λαΐκής Συσπείρωσης να τροποποιηθεί ο κανονισμός εργασιών της ΓΣ, ώστε στο νέο ΔΣ να εκφραστούν όλες οι παρατάξεις και όχι να αποκλειστούν ενοχλητικές για το σύστημα φωνές όπως καθόριζε το σχετικό για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ κυβερνητικό ΠΔ και ο κατ' εικόνα του κανονισμός της ΓΣ.

Ακολούθως, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής αναλώθηκαν σε ευχολόγια, εκκλήσεις για ...ομόνοια, ψευτοδιαμαρτυρίες, δικαιολογίες ή διαπιστώσεις παρακάμπτοντας ότι ήταν αυτοί ακριβώς που επεφύλαξαν για τους ΟΤΑ ρόλο διαχειριστή και εφαρμοστή της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, αποδέχτηκαν τις βασικές κατευθύνσεις του «Καλλικράτη», τη μερική απασχόληση, την παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ κ.ά.

Χαρακτηριστικά τα όσα τους απάντησε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, στηλιτεύοντας τα προσχήματα που προέβαλαν ότι τάχα παρατηρούνται στρεβλώσεις, λάθη, καθυστερήσεις στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ή ότι έπεσε έξω γιατί συνέπεσε με μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο. «Κρύβετε» τους είπε «ότι οι αναδιαρθρώσεις στην περιφερειακή οργάνωση και δομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από ΠΑΣΟΚ ΝΔ και υπάρχει συγκεκριμένη εμπειρία από την ΕΕ». Επίσης, στηλίτευσε τα φληναφήματα τύπου «ΤΑ ανεξάρτητη και ισχυρή πέρα και πάνω από κόμματα» ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα στέκεται ξεκομμένη από τα λαϊκά συμφέροντα, ισχυρή στην υπηρεσία της εξουσίας του κεφαλαίου και των κομμάτων του. «Σε αυτό πλαίσιο» συνέχισε «οι δήμαρχοι επιστρατεύονται από το σύστημα ως ατζέντηδες επιχειρηματιών, φοροεισπράκτορες των λαϊκών στρωμάτων, οργανωτές συσσιτίων για όσους εργαζόμενους πετά το σύστημα στους δρόμους, έχουν γίνει κυριολεκτικά "νύχι κρέας" με την κεντρική διοίκηση και συμμετέχουν στον πόλεμο που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο λαό».

Συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απαράδεκτη - αντιδημοκρατική διαδικασία για την εκλογή του ΔΣ δεν έχει το νόημα της νομιμοποίησής της, αλλά της ανάδειξης και της αποκάλυψης των αντιδραστικών νόμων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. «Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους, τους καλούμε να μη χάσουν άλλο χρόνο, έχουν σωρεύσει πείρα, να αναζητήσουν τους πραγματικούς τους συμμάχους. Θα τους βρουν εκεί που ματώνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στο χώρο εκπαίδευσης, στη γειτονιά τους. Τους αγωνιστές του ταξικού κινήματος που έχουν το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να τα βάλουν με την αστική εξουσία και το προσωπικό που την υπηρετεί, για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και να την κερδίσουμε. Βάζουμε στο προσκήνιο της πάλης τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και με όρους ταξικού κινήματος παλεύουμε για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις λειτουργίες και υπηρεσίες των Δήμων, κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και "έκτακτων" χαρατσιών, καμία απόλυση προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις μονίμων με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες και κοινωνικές δομές των Δήμων, έργα υποδομής και πόρους για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

  • Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών βγήκαν αργά το βράδυ. Αναμενόμενο το αλισβερίσι ανάμεσα στις δυνάμεις της ενσωμάτωσης ώστε να μοιραστούν μεταξύ τους τις θέσεις του ΔΣ (είναι καθαρό ότι τροφοδοτήθηκαν η ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ ώστε να εκπροσωπούνται στο όργανο). Συνεχίστηκε έτσι η συνεργασία που είχαν από πέρσι στις δημοτικές εκλογές με τα «κοινά» και «πολύχρωμα» ψηφοδέλτιά τους.
Δυναμική παρέμβαση στο ΔΣΑ

Τρεις αστυνομικοί έκαναν χτες την εμφάνισή τους στα γραφεία του ΔΣΑ λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου. Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση του Αγγ. Βρεττού, μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», ο οποίος έθεσε το θέμα και στον πρόεδρο του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλο και στη συνέχεια οι δύο άνδρες ζήτησαν να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Το γεγονός καταδίκασε ο Αγ. Βρεττός, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣΑ και ζήτησε και από το σύλλογο να καταδικάσει αυτή την ενέργεια της αστυνομίας. Στο μεταξύ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που οργανώνει αυτή τη βδομάδα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ενάντια στα χαράτσια, χτες πραγματοποίησε μια δυναμική και μαζική παρέμβαση στο ΔΣΑ, ζητώντας την κήρυξη απεργίας στις 5 και 19 Οκτώβρη, αλλά και διεκδικώντας την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των φοροχαρατσιών με όρους μαζικού κινήματος.

Ο Αγ. Βρεττός ζήτησε από το ΔΣΑ να συμπορευτεί με τους άλλους εργαζόμενους και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους σε πλατιά συσπείρωση και μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.

Τελικά, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους αύριο, στις 5 Οκτώβρη.

Ευχαριστήριο από την Τουρκάλα αγωνίστρια

Με τη σφραγίδα και την υπογραφή του Αρείου Πάγου η Τουρκάλα αγωνίστρια Gulaferit Unsal στέλνεται τελικά στη Γερμανία, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας έκαναν δεκτά τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος της συνδικαλίστριας από τη γειτονική μας χώρα.

Με ανοιχτή επιστολή της, η Gulaferit Unsal ευχαριστεί τον ελληνικό λαό, τους φορείς, τα συνδικάτα αλλά και το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που της επέδειξαν.

«Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράστασή σας. Στη χώρα σας ήρθα για να ζητήσω πολιτικό άσυλο. Εδώ και τρεις μήνες είμαι στη φυλακή, ενώ το δικαστήριο του Αρείου Πάγου αποφάσισε την έκδοσή μου στη Γερμανία». Η Τουρκάλα αγωνίστρια ζητάει επίσης να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ενώ προσθέτει ότι «παρ' όλη την καταπίεση και τις διώξεις, οι αγώνες των λαών του κόσμου για ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό, θα συνεχιστούν».

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ εκδήλωσε έμπρακτα τη συμπαράστασή του προς την αγωνίστρια Τουρκάλα. Ακόμα, ΠΑΜΕ και «Δημοκρατική Συσπείρωση» με μια σειρά εκδηλώσεις και παρεμβάσεις συμπαραστάθηκαν στην Τουρκάλα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org