ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολεμά το λαό για λογαριασμό των «επενδυτών»

Κήρυγμα για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου κάνει με άρθρο του και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα, πρόταξε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τονίζοντας σε συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ο ίδιος, εξήρε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση των αντιλαϊκών νόμων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που ενιαία υπηρετούν κυβέρνηση και κόμμα στο τσάκισμα του λαού.

Δίνοντας ανάγλυφα τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι κοινωνικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ», είναι οι «επενδυτές» που επενδύουν στην Ελληνική οικονομία και «οι τράπεζες που στηρίζουν την πραγματική οικονομία». Τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τη βάφτισε «υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» και απαίτησε από τους εργαζόμενους να υποταχθούν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών ανατροπών. Τέλος, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι «με τη βίαιη προσαρμογή που εφαρμόζεται, έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός» και ζήτησαν να υπάρξει «κοινωνική προστασία για τους ανέργους και τις ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες». Πρόκειται, βέβαια, για τους ίδιους βουλευτές που υπερψήφισαν τα αντιλαϊκά μέτρα και χτες ζήτησαν την «επιτάχυνση των αυτονόητων μεταρρυθμίσεων», επειδή οι ίδιοι βλέπουν «καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο».

Ρόλο στη συνολικότερη προσπάθεια των αστικών επιτελείων να γονατίσουν το λαό, ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος με άρθρο του στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι «οι νομικοί κανόνες για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν καθοριστεί». Ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας, που από τη θέση του πρωθυπουργού για οκτώ χρόνια επιτέθηκε σφοδρά στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας τεράστια κερδοφορία στην ντόπια πλουτοκρατία, ο Κ. Σημίτης δήλωσε «παρών» στην κλιμάκωση του πολέμου.

Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι υπαρκτός, σημείωσε ο Κ. Σημίτης και συμπλήρωσε ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014». Γι' αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη λεηλασία του λαού σημειώνοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια». Ο ίδιος και ενώ οι εργαζόμενοι βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια, περιγράφοντας τις «συνέπειες» της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ανέφερε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αναταραχή» και «χωρίς προηγούμενο φτώχεια και ανεργία».

Η παρέμβαση Σημίτη, αν και επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου ότι προκάλεσε «δυσφορία» στον πρωθυπουργό, έρχεται να στηρίξει απόλυτα την κυβερνητική προπαγάνδα εκβιασμού των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία Σημίτη, προέτρεψε τους υπουργούς της κυβέρνησης, «να λάβουν υπόψη τους τα μηνύματα κινδύνου που εκπέμπει ο πρώην πρωθυπουργός». Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου στην ίδια συνεδρίαση φέρεται να σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα, για κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, καθώς θα προκληθεί πανικός».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία

Επίσκεψη στο Νταχάου και εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας της ΚΝΕ στις 8 και 9 Οκτώβρη διοργανώνει στο Μόναχο της Γερμανίας διήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σάββατο 8/10

Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς - Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θ. Χιώνης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Κυριακή 9/10

Επίσκεψη στο κολαστήριο - στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου και θα γίνει εκδήλωση για την τοποθέτηση πλακέτας προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 1931-1956. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Θ. Χιώνης και θα διαβαστεί η Απόφαση αποκατάστασης του Ν. Ζαχαριάδη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο 5ο Τεύχος της ΚΟΜΕΠ και μετά τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για το Β' Τόμο της Ιστορίας του, που αφορά στην περίοδο 1949-1968.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφοθηρεί κοροϊδεύοντας το λαό

Αυταπάτες με τη σέσουλα μοιράζει στο λαό η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας τη ρητορεία της για διέξοδο δήθεν απ' την κρίση μέσω εκλογών και μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εφτασε ο Αλ. Τσίπρας να ισχυριστεί χτες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ «ας έχουμε μια νέα κυβέρνηση, ισχυρή λαϊκή εντολή και να δείτε τότε αν θα πέσουν τάβλα και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί και το ελληνικό κεφάλαιο και ο ΣΕΒ και η διαπλοκή»!

Συμπλήρωσε πως «δε διακυβεύεται ο σοσιαλισμός, τούτη την ώρα διακυβεύεται η βαρβαρότητα», θέλοντας να «μπολιάσει» στις λαϊκές συνειδήσεις τη λογική της διαχείρισης του συστήματος και να τις αποστρέψει απ' την πραγματική διέξοδο, η πάλη για την οποία είναι προϋπόθεση για το αντιπάλεμα της βαρβαρότητας όπως εκφράζεται σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε στη βάση αυτή ότι την καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να την αποτρέψει μια συσπείρωση δυνάμεων «σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας», που κινείται στο πλαίσιο της διαχείρισης, όπως επιβεβαιώνουν οι στόχοι πάλης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα επικαλέστηκε το σύνθημα του ΚΚΕ «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» για να δηλώσει «το μεγάλο δυστύχημα σήμερα είναι ότι ο εργάτης χάνει το αφεντικό του». Καλεί δηλαδή το λαό να δεχτεί να πληρώσει την κρίση, με την αυταπάτη ότι έτσι θα διατηρήσει τουλάχιστον τη δουλειά του, για την οποία κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί στον καπιταλισμό και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την προοπτική «να έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό να επενδύσουν στη χώρα μας» κοροϊδεύοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πλαίσιο «σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος». Διαχειριστική κριτική επεφύλαξε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι απέτυχε να σώσει(!) τη χώρα και ότι πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ. Οργάνωση της λαϊκής ανυπακοής στα χαράτσια και στη φοροληστεία» διοργανώνει σήμερα Τρίτη η Κομματική Οργάνωση Β' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ, στις 7μ.μ., στο Θεατράκι (οδός 34ου Συντάγματος, Ευριπίδου και Ευαγγελίστριας-Γούβα). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., περιοδεία στην Η.ΔΙ.ΚΑ, περιοδεία με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Τρίτη, κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη θα περιοδεύσει στις 7.30 π.μ. στο νοσοκομείο Αγρινίου και στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ.
  • Αύριο Τετάρτη 5/10, στις 10 π.μ., περιοδεία στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη.
Ο λαχνός της ΕΕΔΥΕ

Συνεχίζεται η διακίνηση λαχνών της ΕΕΔΥΕ με σκοπό την οικονομική ενίσχυσή της, καθώς μετατέθηκε η κλήρωση για τις 21 Νοέμβρη 2011. Για όσους ενδιαφέρονται για ένα ταξίδι στην Κούβα ή στο Βερολίνο, μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς από τα Γραφεία της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ, καθώς και από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Εκδήλωση από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, συνδιοργανώνει με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org