ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πόλεμος εντυπώσεων με ασκήσεις και απειλές

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν το FIR της Λευκωσίας και την ίδια ώρα αεροσκάφη του Ισραήλ ετοιμάζονται για περιπολίες πάνω από την Κύπρο

Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις κυπριακές πηγές ενέργειας περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις κυπριακές πηγές ενέργειας περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σταθερή στην πολιτική των απειλών, που αφορούν στη σύνδεση των διαπραγματεύσεων και την προοπτική λύσης του Κυπριακού με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αιχμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία το 2012, παραμένει η Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε δηλώσεις του για το θέμα εξέφρασε «φόβους» ότι επίκειται «έναρξη διαδικασίας, η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο», με υπαίτιο την ΕΕ, και αποτελέσματα «που όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν». Ο Α. Γκιουλ διεμήνυσε πως «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις», αν και υποτίθεται ότι χτες θα ολοκλήρωνε τις έρευνές του, όπως ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δεν επέστρεψε στην Τουρκία, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνές του σε νέες συντεταγμένες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένονται στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Κύπρο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, ακόμα και αν δεν προσγειωθούν θα κάνουν κύκλους πάνω από την Κύπρο «για να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία». Τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται και στο ρόλο του ρωσικού αεροπλανοφόρου που αναμένεται στην περιοχή, μαζί με πολεμικά πλοία, αν και επίσημα η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις παραβιάσεις σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές, εντός του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας νυχτερινές αεροπορικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή F-16, F-4 Terminator 2020 και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-325-100 και C-160. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την πρακτική της Τουρκίας στον ICAO, με την αποστολή ΝΟΤΑΜ, αναφέροντας ότι η δέσμευση των περιοχών έγινε παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τις αντιαεροπορικές του δυνάμεις. Σε ετοιμότητα φέρεται να έχει θέσει και το Ισραήλ αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην περιοχή, περιπολούν επίσης δύο ισραηλινές κορβέτες και πετούν ισραηλινά μαχητικά.

Εντονο το ρωσικό ενδιαφέρον

Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενδιαφέρον της Ρωσίας να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι οξύνουν τα πνεύματα και μεταξύ Μόσχας - Αγκυρας. Η ρωσική στάση υπέρ της Λευκωσίας έχει να κάνει με το ενδιαφέρον της Μόσχας σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες, που αναμένεται να προκηρυχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τα τέλη του 2011. Η ρωσική «Gazprom» φέρεται να ενδιαφέρεται τόσο για τα νέα οικόπεδα όσο και για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 12. Ενδιαφέρον για το νέο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζεται επίσης από τις γαλλικές «Total» και «Gaz de France», την αμερικανική «Chevron» και τη νορβηγική «Norway's Statoil».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για αποστολή ρωσικού στρατιωτικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Gazprom Export», η εταιρεία έλαβε επίσημη ανακοίνωση από την κρατική αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας για τερματισμό της αγοράς φυσικού αερίου μετά από 25 χρόνια, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί ανανέωση του σχετικού συμβολαίου που λήγει το Δεκέμβρη και ζητώντας μείωση της τιμής κατά 20%. Ο Τ. Γιλντίζ, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, επικαλείται θέμα κόστους και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της επιμένει στην πολιτική διατήρησης χαμηλών τόνων, καθώς, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, «η κυβέρνηση δε θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί, αλλά θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία». Χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση Μπεγλίτη - Γιλμάζ στην Αττάλεια

«Πρόοδο» στα ΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διαπιστώνει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας

«Πρόοδο» στην προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) διαπίστωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Ι. Γιλμάζ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

«Ειλικρινά, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά μπορούμε να εργαστούμε πολύ περισσότερο», είπε αναφερόμενος στα αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης ΜΟΕ, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προκλητικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, όπου επιχείρησαν να διακόψουν τα ελληνικά μαχητικά που πετούσαν προς τη Θράκη για την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων στο πλαίσιο ελληνικής άσκησης. Μάλιστα, ελληνικά και τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν και σε εικονικές αερομαχίες (εγκλωβισμός στα οπλικά συστήματα), για πρώτη φορά μετά από δύο σχεδόν χρόνια.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και να ανιχνεύσουμε νέους τομείς, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε σε δηλώσεις του ο Π. Μπεγλίτης και επιβεβαίωσε την κλιμακούμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου «που είχαμε να το δούμε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο».

Ο Π. Μπεγλίτης είπε ακόμη πως συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του «τις πρακτικές της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου» και «βεβαίως, είχαμε και τη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κύπρο, με αφορμή τις έρευνες που συνεχίζονται στο πλαίσιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για να προσθέσει ότι μετέφερε εκ μέρους του πρωθυπουργού την άποψη, πως «αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσουν ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δύο λαών».

ΣΥΣΜΕΔ
Ανησυχία και αβεβαιότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Ανακοίνωση με αφορμή τις περικοπές στο εισόδημα εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών

Την ανησυχία και την αβεβαιότητα που βιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), μέλη του οποίου είναι εν ενεργεία στελέχη και από τους τρεις κλάδους. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυξημένη ανησυχία παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της δυνατότητας αντιμετώπισης των αναγκών τους μετά την αποστρατεία τους».

Σε σχετική αναφορά για όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Αμυνας, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αποστράτων, όπου ομάδα τους μπήκε μέσα στον περίβολο του υπουργείου, επισημαίνεται πως «ανεξάρτητα από τις συμπεριφορές ελάχιστων που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του "εν αποστρατεία στελέχους" και τις γνωστές δηλώσεις του κυρίου Υπουργού Εθνικής Αμυνας για χρήση κατασταλτικής βίας εναντίον όλων των αποστράτων, έχει κλονιστεί η βεβαιότητα των ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τις προθέσεις της πολιτείας να σταθεί αρωγός και να συνδράμει τα στελέχη μετά τη ραγδαία συσσώρευση βιοποριστικών προβλημάτων, τα οποία παρεμποδίζουν την απεριόριστη αφοσίωσή τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει μεταξύ άλλων: «Η διατήρηση των δικαίων και νομικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα (...) Ως εκ τούτου οι στρατιωτικοί έχουν κάθε ηθικό αλλά και νομικό έρεισμα να τα υπερασπιστούν, και αυτό θα πράξουν με κάθε νόμιμο μέσον».

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - ομιλία με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή», την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org