ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Στήνουν στο απόσπασμα και τον κατώτερο μισθό

Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία, μεθοδεύουν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το χτύπημα που μεθοδεύουν στην ΕΓΣΣΕ είναι συνέχεια της επίθεσης στις κλαδικές συμβάσεις και πρέπει να απαντηθεί με πόλεμο από τους εργαζόμενους και το λαό
Το χτύπημα που μεθοδεύουν στην ΕΓΣΣΕ είναι συνέχεια της επίθεσης στις κλαδικές συμβάσεις και πρέπει να απαντηθεί με πόλεμο από τους εργαζόμενους και το λαό
Νέο συντριπτικό πλήγμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα επιχειρούν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία, βάζοντας αυτή τη φορά ευθέως ζήτημα κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) . Μόλις μία μέρα μετά το «κρέμασμα» των δημοσίων υπαλλήλων, με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ' απαίτηση των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και συνολικά της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή την κατάργηση του κατώτερου μισθού (751 ευρώ μεικτά σήμερα), των ελάχιστων παροχών και όσων θεσμικών προβλέπει η Εθνική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σχεδιάζεται να προέλθει ως αποτέλεσμα «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων, διαφορετικά θα επιβληθεί με νόμο. Αργά χτες βράδυ, πηγές του υπουργείου Εργασίας εμφανίζονταν να αιφνιδιάζονται δήθεν από την εξέλιξη και για να ελιχθούν διέρρεαν ότι το ζήτημα τέθηκε από την τρόικα και ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκαν με νόμους της κυβέρνησης οι κλαδικές συμβάσεις, οι διαδοχικές εξαιρέσεις νέων εργαζομένων από τη Συλλογική Σύμβαση και η νομοθεσία για τις επιχειρησιακές Συμβάσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που τώρα μελετάει σε συνεργασία με την τρόικα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να την προωθήσουν, ενσωματώνοντας τις λαϊκές αντιδράσεις που αναμένεται να είναι σφοδρές.

Αυτό επιβεβαίωσε αργά χτες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας σε δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα: «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει θέμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν προκλητική δημαγωγία μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, όταν ενημερώθηκε από τον Γ. Κουτρουμάνη για τις συζητήσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, με τους οποίους συναντιόταν εκείνη την ώρα, ότι «στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε "Ινδία" και ούτε πρόκειται να γίνουμε».

Γενικευμένο σάρωμα

Εκτός από την ΕΓΣΣΕ, σχεδιάζεται η απαγόρευση της επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για 3 ολόκληρα χρόνια, για όσους εργαζόμενους και επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από την υπογραφή της, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνονται οι εργοδότες να υπογράφονται οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», δίνοντας τη δυνατότητα να τις υπογράφουν όχι με τα σωματεία αλλά με «ενώσεις» όπου θα εκπροσωπούνται τα 3/5 των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις, μόνο τους 20 τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μαζικών απολύσεων, μείωσε τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, μείωσε τις αμοιβές των υπερωριών, διευκόλυνε την εκ περιτροπής εργασία, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αύξησε τη δοκιμαστική περίοδο από δύο μήνες σε ένα χρόνο, για να μπορούν να απολύουν οι εργοδότες χωρίς να αποζημιώνουν τους εργαζόμενους, ενίσχυσε τη μερική απασχόληση, δηλαδή το μισό μεροκάματο. Με άλλα λόγια, άνοιξε ήδη το δρόμο για το χτύπημα των μισθών και τώρα κλιμακώνει την επίθεση με κατάργηση και του κατώτερου μεροκάματου και όλων των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΑΤΑΡ
Στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ο ορυκτός πλούτος

Καταριανή κρατική επιχείρηση προσδοκά τεράστια κέρδη από τη συνεργασία της με Ελληνες επιχειρηματίες στο ορυχεία χρυσού

Κερδοφόρα πεδία δράσης για τα συσσωρευμένα κεφάλαια του Κατάρ, με παράλληλο στόχο την ενίσχυση και χρηματοδότηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργεί η κυβέρνηση, στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. «Η επένδυση κεφαλαίων στη χώρα μας σημαίνει επένδυση στην Ελλάδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν το προηγούμενο Σάββατο η επενδυτική εταιρεία «Qatar Holdings» συμφερόντων Κατάρ με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο «European Goldfields», που ελέγχει την «Ελληνική Χρυσός» και εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Η συμφωνία που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπει τόσο το δανεισμό, όσο και την απόκτηση μετοχών της «European Goldfields» (ελέγχεται από τους επιχειρηματίες Μπόμπολα - Καλλιτσάντη και Κούτρα) από την εταιρεία του Κατάρ. Αποτελεί τονωτική ένεση ρευστότητας για τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του Κατάρ στον τομέα της εξόρυξης χρυσού και την εξασφάλιση τεράστιων κερδών από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, που αποδεδειγμένα υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα, βρίσκεται όμως στα χέρια ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Βάσει της συμφωνίας, η επένδυση θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ με τα εμπλεκόμενα μέρη να καλλιεργούν δημαγωγικά προσδοκίες για «1.800 θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» την επένδυση του Κατάρ, η οποία έρχεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας που υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον Αλ Θάνι. Στις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας μισθούς και τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Οι «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης» θα καταστήσουν την «Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαληθεύοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα που έφεραν το Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ο Αλ Θανί στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο «ενδιαφέρον» του Κατάρ για την «επένδυση στο Ελληνικό, για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τον τομέα της Ενέργειας». Σύμφωνα με πληροφορείς, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση των μετοχών των κρατικών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ στο Κατάρ.

ΠΑΜΕ
Να σημάνει παντού συναγερμός!

Σε ανακοίνωσή του για τα σχέδια που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα σχετικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Οποιος τολμήσει να υιοθετήσει, να συμφωνήσει ή να παζαρέψει την κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Η απαίτηση για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ είναι 100% η φωνή των βιομηχάνων, είναι απαίτηση του κεφαλαίου. Ας αφήσει η κυβέρνηση τα παραμύθια. Αυτούς υπηρετεί. Σ' αυτούς δίνει "γην και ύδωρ". Να μην τολμήσουν. Εδώ δεν είναι ούτε Γερμανία ούτε Γαλλία. Θα περάσουν πάνω από σώματα των εργατών και των εργατριών της χώρας μας. Το ΠΑΜΕ καλεί τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, από σήμερα το πρωί αμέσως να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, μαχητικά να αποφασίσουν τη μαζική συμμετοχή τους στη γενική πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτώβρη».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org