ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μάχες και νεκροί μετά την ολιγόωρη εκεχειρία

Συναντιούνται, σήμερα, στο Παρίσι με την Μαντλίν Ολμπράιτ οι Αραφάτ - Μπάρακ

Κλιμάκωση «βλέπει» ο υπαρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ αλλά και οι αναλυτές

Χιλιάδες οι διαδηλωτές χτες στην κηδεία του δωδεκάχρονου Ναμπίλ

Associated Press

Χιλιάδες οι διαδηλωτές χτες στην κηδεία του δωδεκάχρονου Ναμπίλ
ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Για ενδεικτικό σημάδι των περαιτέρω εξελίξεων μίλησαν πολλοί. Ως δείγμα μεγάλης έντασης το εξήγησαν κάποιοι άλλοι. Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, κατέρρευσε μετά από, μόνο, λίγες ώρες. Συγκρούσεις ξέσπασαν σε διάφορα σημεία των αυτόνομων περιοχών, διαδηλωτές Παλαιστίνιοι έπεσαν και πάλι νεκροί. Υπό το βάρος και αυτής της κατάρρευσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντιούνται, σήμερα, υπό την «επίβλεψη» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι και αύριο υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου Προέδρου στο Σαρμ ελ Σέικ.

Την εντολή αναδίπλωσης όλων των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και του συνόλου του εξοπλισμού τους διατείνονται Ισραηλινοί αξιωματικοί ότι άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Οπως δήλωνε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο στρατηγός Γκαλ Χιρς, διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων της Δυτικής Οχθης, οι δυνάμεις του υποχωρούσαν «για λίγα μέτρα» από τις θέσεις, όπου είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο των αυτόνομων περιοχών, «προκειμένου να μη συμβάλουν με την παρουσία τους στην παράταση της έντασης». Εντούτοις, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Voice of Palestine» υποστήριζε ότι καμία υποχώρηση δεν τέθηκε σε εφαρμογή, ενώ πάνω από τα αυτόνομα εδάφη πραγματοποιούσαν διαρκείς περιπολίες ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού.

Οι ισχυρισμοί του παλαιστινιακού σταθμού επιβεβαιώθηκαν, λίγες ώρες αργότερα, όταν αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές, αλλά και ενόπλους σε διάφορα σημεία των αυτόνομων περιοχών. Οι σφοδρότερες μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή γύρω από τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου και σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά 2 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε, στις επιχειρήσεις του και χθες, στρατιωτικά ελικόπτερα. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και στην πόλη Νάμπλους, όπου σε διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία ενός 15χρονου Παλαιστινίου. Επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, στη βόρεια έξοδο της Ραμάλα, στη Βηθλεέμ, στην Τζενίν, στη Χεβρώνα.

Σύμφωνα με το, μέχρι στιγμής, συνολικό απολογισμό, οι συγκρούσεις που μαίνονταν, χθες, για 6η συνεχόμενη ημέρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 39 είναι Παλαιστίνιοι, οι 8 είναι Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής και οι 3 Ισραηλινοί, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 1.500. Μετά την Ιορδανία, και το Κατάρ έστησε αερογέφυρα με τα αυτόνομα εδάφη, προκειμένου να μεταφερθούν αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίες στα νοσοκομεία του, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας, Ισμαήλ Σαλάμ, ανακοίνωσε την αποστολή έκτακτης ιατρικής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

Απόπειρες διαλόγου με αμφίβολο αντίκρισμα

Η κατάρρευση της εκεχειρίας, παρά το γεγονός ότι οι χθεσινές συγκρούσεις ήταν σαφώς πιο περιορισμένες σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι μειώνει τις, ήδη, ελάχιστες ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από την ανακοίνωση της σημερινής συνάντησης των Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ. Οι δύο άνδρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Μαντλίν Ολμπράιτ, την οποία και θα συναντήσουν ξεχωριστά (τουλάχιστον αυτό μόνο έχει ανακοινωθεί), σήμερα, στο Παρίσι. Οι Αραφάτ και Μπάρακ ανταποκρίθηκαν θετικά και στην πρόσκληση του Χόσνι Μουμπάρακ να μεταβούν την Πέμπτη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ, προκειμένου «να επανατεθούν οι βάσεις μιας γερής συνεργασίας».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, πάντως, ανακοινώνοντας τη συνάντηση, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η επίσκεψη Σαρόν, στο προαύλιο του Αλ Ακσά, ήταν πρόκληση για όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, και εξέφρασε την ελπίδα οι συνέπειές της να μην είναι τραγικές. Ο Μουμπάρακ, επίσης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την «τουλάχιστον αποτυχημένη», όπως είπε, προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να «καλύψει» την εν ψυχρώ δολοφονία του 12χρονου Παλαιστινίου και το σοβαρό τραυματισμό του πατέρα του, το Σάββατο, έξω από τον οικισμό Νετζαρίμ, που έκανε το γύρο του κόσμου. Ο υπαρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μοσέ Γιααλόν, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και δήλωσε ότι «κάποιος Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής μπέρδεψε τον 12χρονο με ένοπλο Παλαιστίνιο»!

Ο Μοσέ Γιααλόν, πάντως, δεν έκρυψε τη βαθιά ανησυχία του για τη νέα έκρηξη βίας και δε δίστασε να εκτιμήσει ότι «πιθανότατα δε θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά μάλλον το αντίθετο». Με τη γνώμη του Γιααλόν τείνουν να συμφωνήσουν και αρκετοί αναλυτές, αλλά και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στα αυτόνομα εδάφη και υπογράμμιζαν ότι η πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού μοιάζει να μην έχει άλλα όρια υπομονής. Χαρακτηριστικά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέφεραν δηλώσεις Παλαιστινίων πολιτών που εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους ότι «οι διαπραγματεύσεις δε θα μας δώσουν τίποτε περισσότερο από ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα, γι' αυτό μοναδική λύση είναι ο αγώνας», ενώ δεν έλειπαν οι παρατηρήσεις ότι «η εκεχειρία είναι για τον Αραφάτ και τον Μπάρακ, για εμάς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο».

Διαδηλώνει ο αραβικός κόσμος, δε συμφωνεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στις άλλες αραβικές χώρες, καθώς η ένταση παραμένει οξυμένη στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Στο Λίβανο χιλιάδες Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού. Μία πορεία οργανώθηκε από το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και τη «Χαμάς» και άλλη μία από το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ μίλησε για «συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ από το 1948» και τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος οριστικής ειρήνευσης είναι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στο Ιράκ. Η τουρκική ηγεσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης, για σήμερα, τριήμερης επίσκεψης στην Αγκυρα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, στρατηγού Σαούλ Μοφάζ, αναφέροντας, μόνο, ότι «αιτία της ακύρωσης είναι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα εδάφη». Μετά τη «Χαμάς», εκπρόσωπος και της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» κάλεσε, από τη Δαμασκό, τον Γιάσερ Αραφάτ να «μην παρέμβει, να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, να καταστείλουν και αυτήν την εξέγερση του παλαιστινιακού λαού».

Την αδυναμία του να προχωρήσει έστω και σε μία ανακοίνωση επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, μετά από πεντάωρη συνεδρίαση, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο απόφασης, καθώς οι ΗΠΑ απέρριψαν ένα προτεινόμενο ψήφισμα ως «υπερβολικά σκληρό για το Ισραήλ» και η Μαλαισία (εκπρόσωπος των Αδεσμεύτων) και η Τυνησία (εκπρόσωπος των αραβικών χωρών) απέρριψαν την αμερικανική πρόταση ως «υπερβολικά επιεική για το Ισραήλ». Σε ευχολόγια αρκέστηκε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών, «χωρίς να εξετάσει κανείς ποιος ευθύνεται για το κύμα βίας».

Για τους Ισραηλινούς Αραβες «ανησυχεί» η ισραηλινή ηγεσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έδειχνε, χθες, να είναι βαθιά προβληματισμένος από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, στη βόρεια περιοχή της Γαλιλαίας, όπου κατοικεί η πλειοψηφία των Ισραηλινών αραβικής καταγωγής. Τα επεισόδια, που στοίχισαν τη ζωή σε 8 Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής, είναι τα χειρότερα που έζησε ποτέ το Ισραήλ, εδώ και 52 χρόνια, και προκάλεσαν έντονη ανησυχία.

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν με αφορμή τις εξελίξεις στα αυτόνομα εδάφη, ενώ η βαθύτερη αιτία τους είναι η συνεχιζόμενη πολιτική διακρίσεων της ισραηλινής πολιτείας απέναντι στο 1/6 του πληθυσμού της, το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Εκτιμώντας ως κρισιμότατη την κατάσταση, ο Μπάρακ προχώρησε στη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει τα προβλήματα των Ισραηλινών Αράβων και είχε, χθες, επείγουσα συνάντηση με όλους τους Αραβες δημάρχους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
«Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας»

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τις σφαίρες των Ισραηλινών

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τις σφαίρες των Ισραηλινών
Με ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή του προς ευρωπαϊκά εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα, το Παλαιστινιακό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει τα εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και καλεί στην υποστήριξη, από το λαϊκό κίνημα της Ευρώπης, προς τις προσπάθειες για μια δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το Κόμμα του Παλαιστινιακού λαού επισημαίνει επίσης με μελανά χρώματα, τη συμπαιγνία των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων με αυτήν του Μπάρακ, η οποία, στην ουσία της, σε τίποτε δε διαφέρει από την πολιτική του προκατόχου του, Βενιαμίν Νετανιάχου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης - ανοιχτής επιστολής, έχει ως εξής:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Οι τρέχουσες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και η κλιμάκωση των πορειών και των διαδηλώσεων, που ήρθαν σε αντίδραση για την επίσκεψη του Αρέκ Σαρόν, αρχηγού του εξτρεμιστικού δεξιού Κόμματος Λικούντ, στο τέμενος αλ-Αξά την 29η Σεπτέμβρη 2000, αντανακλούν τη σοβαρότητα της κρίσης στη σημερινή πολιτική κατάσταση, που οφείλεται στην ισραηλινή θέση που απορρίπτει την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας, κυρίως τις Αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί με το Ισραήλ παρακωλύουν την εφαρμογή των δύο αυτών αποφάσεων, που σημαίνει την πλήρη απόσυρση από όλες τις παλαιστινιακές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, αφού είναι κατεχόμενες περιοχές, και όχι διαπραγματεύσεις πάνω σ' αυτές τις αποφάσεις ή το να λογίζονται αυτές οι περιοχές διαφιλονικούμενα εδάφη.

Ετσι, οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς έρχονται σε αντίθεση με την ισραηλινή θέση. Ο Μπάρακ περιέγραψε αυτό που όρισε ως κόκκινες γραμμές που αφορούν κάθε δυνάμει λύση. Η θέση του προβλέπει τη σε καμία περίπτωση πλήρη αποχώρηση, αλλά τη διατήρηση του ελέγχου του 80% των μπλοκ των εποικισμένων περιοχών στα παλαιστινιακά εδάφη, τη διατήρηση υπό ισραηλινό έλεγχο και των δύο τμημάτων της Ιερουσαλήμ και την απόρριψη της εφαρμογής της απόφασης 194 του ΣΑ/ΟΗΕ που προβλέπει το δικαίωμα επιστροφής και της αποζημίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων.

Ηταν φυσικό να δει κανείς αυτές τις αδιάλλακτες θέσεις, να οδηγούν στην αποτυχία της Συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ και στο αδιέξοδο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς. Επίσης προκάλεσαν τη διατύπωση ακόμη πιο σκληροπυρηνικών θέσεων από την πλευρά των ακροδεξιών στο Ισραήλ. Αυτό έγινε σαφές με την επίσκεψη του Σαρόν στο τέμενος Αλ-Αξά.

Ο Ισραηλινός στρατός προέβη στην πιο απάνθρωπη επιχείρηση δολοφονιών και καταστολής απέναντι στους άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς νεκρών μαρτύρων και τραυματιών. Η απόδειξη γι' αυτό είναι ο αριθμός των νεκρών μαρτύρων και των τραυματιών μέσα σε δύο μέρες μόνο (29η και 30ή Σεπτέμβρη) που είναι ίσος με τον αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών και τραυματιών τις πρώτες 20 μέρες της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, την 9η Δεκέμβρη του 1987.

Η ισραηλινή καταστολή, που συνάδει με τη λογική της αδιαλλαξίας της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς την ειρηνευτική διαδικασία, διαψεύδει τους επίσημους ισραηλίτικους ισχυρισμούς περί ειρήνης και επιβεβαιώνει ότι η άγρια αιματοβαμμένη απάντηση σε ειρηνικές διαδηλώσεις και πορείες εκφράζει μια πολιτική θέση, που αναιρεί τις προϋποθέσεις της ειρήνης.

Με μια γρήγορη ματιά από την άνοδο του Μπάρακ από τον Ιούλη του 1999 ως τώρα, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι αυτός δεν έχει κάνει τίποτε εκτός από το να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Ποταμού Ουάι που υπογράφτηκε από τον προκάτοχό του, Νετανιάχου. Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Μπάρακ δεν πήγε ούτε ένα βήμα μπροστά στο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, αλλά αντίθετα έθεσε εμπόδια σε αυτό το μονοπάτι. Αυτό έγινε σαφές στις διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες και άλλα ζητήματα.

Εμείς λέμε ότι η πολιτική του Μπάρακ δε διαφέρει στον πυρήνα της από την πολιτική του Βενιαμίν Νετανιάχου. Η μόνη διαφορά, ήταν η θέση των χωρών της Ευρώπης, που συμφωνούν μ' αυτόν και απέρριψαν την εφαρμογή οποιασδήποτε αποτελεσματικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ, στην κατεύθυνση της πίεσης στον Μπάρακ ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης ειρήνης. Φαίνεται ότι το γεγονός πως κυβερνά το Ισραηλινό Εργατικό Κόμμα, που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σε συνδυασμό με το ότι σοσιαλιστικά κόμματα κυβερνούν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε στον Μπάρακ τον πολιτικό χώρο να κινηθεί χωρίς να βρει καμία πραγματική σύγκρουση.

Απαιτούμε την άμεση σύσταση μιας Διεθνούς Ανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα εγκλήματα της κυβέρνησης του Μπάρακ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης και θα προσφέρει προστασία στον λαό της Παλαιστίνης. Επίσης απαιτούμε την απόσυρση του στρατού του Ισραήλ από τα περίχωρα των παλαιστινιακών πόλεων, χωριών και στρατοπέδων και την απομάκρυνσή τους από τις παλαιστινιακές περιοχές πληθυσμιακής συγκέντρωσης, ως προσωρινό μέτρο προς την πλήρη απόσυρση από όλα τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη.

Συνεπώς, σάς καλούμε ως φιλικά κόμματα που έχουν ρόλο και επιρροή στις χώρες σας, να ασκήσετε έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο για να εκτεθούν η πολιτική του Μπάρακ και τα εγκλήματα από την κυβέρνησή του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης και οι παραβιάσεις της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.

Σας καλούμε να υψώσετε τις φωνές σας εναντίον της κυβέρνησης του Μπάρακ και εναντίον των προσπαθειών του να δολοφονήσει την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και εναντίον της χρήσης διάφορων μορφών δύναμης και διαφόρων όπλων ενάντια σε έναν άοπλο λαό. Σας καλούμε στο όνομα της ειρηνευτικής διαδικασίας, που πρέπει να εφαρμοστεί στην πορεία προς την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και για την επιστροφή των άλλων προσφύγων.

Σας καλούμε ακόμη να ξεκινήσετε μια ευρεία εκστρατεία αλληλεγγύης με το σκοπό του παλαιστινιακού λαού μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, τις ενώσεις της νεολαίας και των γυναικών στις χώρες σας. Αυτές οι κινήσεις θα έχουν μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες να υπερασπιστούμε την ειρήνη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη»

Απο την διαδήλωση στην Αθήνα

Associated Press

Απο την διαδήλωση στην Αθήνα
Κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες, φορώντας το μαύρο χρώμα του πένθους για τους νεκρούς τους και έχοντας, αρκετοί από αυτούς, τα πρόσωπά τους καλυμμένα με το γνωστό παλαιστινιακό μαντίλι, δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, πορεία από την παλαιστινιακή προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των διπλωματικών αποστολών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία μία ισραηλινή και μία αμερικανική σημαία, ενώ φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ σε περίοπτη θέση υπήρχαν οι εικόνες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 12χρονου Παλαιστινίου στη Νετζαρίμ το Σάββατο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η τριμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Αράβων Πρεσβευτών στην Ελλάδα, την οποία αποτελούν οι πρέσβεις της Παλαιστίνης, της Τυνησίας και του Μαρόκου, είχε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ προκειμένου «να τερματιστούν οι σφαγές των αθώων Παλαιστινίων, να τιμωρηθούν από διεθνή επιτροπή οι Ισραηλινοί εγκληματίες που τις προκάλεσαν και να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για αποχώρηση από τα αραβικά εδάφη».

Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν γίνει γνωστές, μέχρι χτες το απόγευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί, τη Δευτέρα, σε μια ολιγόλογη ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια» και «την οδύνη του για την απώλεια τόσων ανθρώπων», ενώ καλούσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΝ
Επείγον κάλεσμα για δράση

Ανακοίνωση καταδίκης των δολοφονιών από πλευράς του ισραηλινού στρατού άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών εξέδωσε από την έδρα της στη Βουδαπέστη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας, που καλεί όλα τα μέλη της και τις φιλικές σ' αυτήν οργανώσεις να κινητοποιηθούν, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους στο σκοπό του παλαιστινιακού λαού. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (Π.Ο.Δ.Ν.) καταδικάζει με τον μεγαλύτερο αποτροπιασμό τις πρόσφατες σφαγές της κυβέρνησης Μπαράκ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, που έγιναν ενάντια σε ειρηνικούς και άοπλους διαδηλωτές, οι οποίοι αντιδρούσαν στην προκλητική επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος Λικούντ, Σαρόν, στο Τέμενος αλ-Αξά, την περασμένη Παρασκευή, 29 Σεπτέμβρη.

Η κλιμάκωση της ισραηλινής βαρβαρότητας ενάντια στους Παλαιστινίους, που μάχονται επί δεκαετίες για το δίκαιο σκοπό τους, είναι μια νέα ματωμένη προβοκάτσια, αυτή τη φορά ακόμη και με ρουκέτες και βαριά όπλα να χρησιμοποιούνται και με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες. Συνιστά ανάμεσα σε όλα τα άλλα και μια βάρβαρη προσβολή στο θρησκευτικό αίσθημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οχι μόνο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις 242, 338, 181 και 194 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επεκτείνει όλα αυτά τα χρόνια τους εποικισμούς μέσα στην Παλαιστίνη, «μπλοκάροντας» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την σαφή και κυνική πρόθεση να μη σεβαστεί το διεθνή νόμο και τις διεθνείς αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευθύνες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την ανεπίλυτη σύγκρουση είναι πολύ μεγάλες.

Η ΠΟΔΝ δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στις θέσεις των Παλαιστινίων για την πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες, από το 1967, περιοχές, την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του, την επιστροφή όλων των προσφύγων και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Η ισραηλινή καταπίεση δε σταμάτησε ούτε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αντιστοίχως και ο αγώνας της παλαιστινιακής νεολαίας και του λαού δε σταμάτησε. Αυτός ο αγώνας έχει την πλήρη υποστήριξή μας, ως την τελική νίκη.

Καλούμε την Διεθνή Κοινότητα και όλες τις οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ και τις φίλα προσκείμενες σ' αυτήν οργανώσεις να εκφράσουν τη σθεναρή και κατηγορηματική διαμαρτυρία τους, ενάντια στη βάρβαρη καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, να ξεκινήσουν και να συμμετάσχουν σε κινήσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους με τον λαό της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα και μετά την απόσυρση του Ισραήλ από το Νότιο Λίβανο, ζητούμε την άνευ όρων απόσυρσή του από τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία.

Η αντίσταση της νεολαίας και του λαού της Παλαιστίνης θα μεγαλώσει και θα επιτύχει. Η διεθνής αλληλεγγύη με το προοδευτικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βουδαπέστη, 2 Οκτωβρίου 2000

Το Συμβούλιο της ΠΟΔΝ»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ