ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με νέα μαζική απεργιακή απάντηση συνέχισαν την πάλη ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Νέα μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα στους μισθούς, στις Συμβάσεις και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες έδωσε η προχτεσινή νέα πανελλαδική απεργιακή μάχη, μία βδομάδα μετά την απεργία στις 24 Σεπτέμβρη.

Χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι και μαζί τους συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και φοιτητές, με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε δεκάδες πόλεις όλης της Ελλάδας, απαίτησαν την άμεση απόσυρση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, διαδήλωσαν απαιτώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Με δύναμη από την προχτεσινή απεργία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τη μάχη χωρίς να χάνουν λεπτό, με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το έφτασαν οι προκάτοχοί της. Με ακόμα πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της αντεργατικής κλιμάκωσης, με προσπάθεια να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, να συνενώνονται σε ένα μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ανθρώπων τους μέσα στα συνδικάτα.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τις χιλιάδες των απεργών σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο που έδωσαν από τα ξημερώματα τη μάχη της απεργίας απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα διαρκείας, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Για να προστατεύσουν το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να αποφασίζουν οι εργάτες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αγώνων τους, τι διεκδικήσεις θα παλέψουν, πότε και με ποιον τρόπο θα αγωνιστούν».

«Εχουμε μπροστά μας δρόμο, αρκετές δυσκολίες και εμπόδια να προσπεράσουμε», υπογραμμίζει και ξεκαθαρίζει:

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, να συμβιβαστούμε με "τας υποδείξεις" του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των ανθρώπων τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Προσπερνάμε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που δικαίως οι εργαζόμενοι ονόμασαν "συνδικαλιστική μαφία" και η οποία προσπάθησε, ανεπιτυχώς και πάλι, να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση.

Τους προσπερνάμε όλους και οργανώνουμε την πάλη μας!

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα τους, τις συλλογικές διαδικασίες τους, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη συνέχεια.

Δεν καταθέτουμε τα όπλα του αγώνα! Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε το δίκιο μας!».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ καλεί την Τρίτη 8 Οκτώβρη σε κινητοποίηση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή του ΣΕΒ, ο οποίος διεκδικεί μόνιμο πάγωμα των τριετιών.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή συγκέντρωση που οργανώνει στο Σύνταγμα, στις 12 μ., η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Αθήνας

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας», διαδήλωσαν στην Αθήνα χιλιάδες απεργοί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πήραν μέρος στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία στη Βουλή.

Απέναντι στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δίνει «γην και ύδωρ» στους «επενδυτές» και τσακίζει τους εργαζόμενους, διεκδίκησαν σύγχρονα δικαιώματα. Διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία που «θέλουν να τελειώνουν με τα σωματεία» πως «δεν τους παραδίδουμε μητρώα κι απεργία».

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Λίγο νωρίτερα, ο Βάλσαμος Συρίγος, εκ μέρους της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενημέρωσε για την κινητοποίηση που είχε προηγηθεί σε συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας (βλ. περισσότερα στη σελ. 16). «Οπως λέγαμε, "Κανένας μόνος του στην κρίση", έτσι και τώρα λέμε "Κανένας μόνος του στην ανάπτυξή τους"», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή. Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καταδίκασαν την πολιτική που «για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» τούς θέλει «δούλους χωρίς διεκδικήσεις». Προειδοποίησαν κυβέρνηση και εργοδοσία να μην τολμήσουν να απλώσουν χέρι στα σωματεία και την απεργία, στη συλλογική οργάνωση και δράση. Ταυτόχρονα καταδίκασαν τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, διεκδικώντας «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Ανάμεσα στα πρώτα πανό που τέθηκαν στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε αυτό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αφιερωμένο στις 3 Οκτώβρη, μέρα την οποία η ΠΣΟ έχει κηρύξει Παγκόσμια Μέρα Δράσης «ενάντια σε φασισμό, ξενοφοβία, ρατσισμό».

Με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν στην κινητοποίηση η ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αποφάσισαν στη σύσκεψή τους την περασμένη βδομάδα.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ.

Στιγμιότυπα από τη μάχη σε κάθε κλάδο για την επιτυχία της απεργίας

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε στον κλάδο των Κατασκευών, τόσο στα μεγάλα εργοτάξια όσο και σε γιαπιά στις γειτονιές. Εργαζόμενοι του κλάδου διαδήλωσαν πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων.

Με αφετηρία το ξενοδοχείο «Electra Metropolis» ξεκίνησε την απεργιακή κινητοποίηση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή. Στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο προχώρησαν σε περιφρούρηση της απεργίας και σε παρέμβαση στην εργοδοσία αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση, διεκδικώντας να μπει τέρμα στο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με το οποίο δουλεύει μεγάλο μέρος του προσωπικού, αλλά και να αποσυρθεί η απαράδεκτη μήνυση που έχει κατατεθεί ενάντια σε εκπροσώπους του επιχειρησιακού σωματείου για «συκοφαντική δυσφήμηση»!

Στα μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου διαδήλωσαν δεκάδες απεργοί από το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Οι περίπου 60 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα», καθώς επίκειται αλλαγή του εργολάβου που διαχειρίζεται το εστιατόριο, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν και με τι όρους. Στη συνέλευση που έκαναν την Τρίτη, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, διεκδικώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Επίσης, διεκδικούν την εξόφληση οφειλών από επιδόματα και άδειες που δεν έχουν χορηγηθεί από τον σημερινό εργοδότη τους. Οσο για τη συμμετοχή τους στην απεργία και την κινητοποίηση, όπως οι ίδιοι περιγράφουν, ήταν καθολική και άφησε την διευθύντρια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας να σερβίρουν καφέδες και να απολογούνται στους πελάτες για την «ταλαιπωρία»...

Μαζική παρουσία στην εταιρεία «ΣΟΛ» οργάνωσε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο αλλά και να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Από νωρίς το πρωί επίσης περιφρούρησαν την απεργία οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων».

ΠΑΜΕ
Την Τρίτη 8/10 η κινητοποίηση για τις τριετίες

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί, διοργανώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και όλους τους εργαζόμενους.

Εκείνη τη μέρα εκδικάζεται η προσφυγή των βιομηχάνων, του ΣΕΒ, που απαιτούν τη μονιμοποίηση του «παγώματος» των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους.

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «είναι μια προσφυγή που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν την κατάργησή τους. Επιδιώκουν να αμείβουν τους εργαζόμενους όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν. Στοχεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς ώριμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, με γενικευμένη "ευελιξία". Σταθερός τους στόχος είναι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

«Απάντηση στους σχεδιασμούς τους», τονίζει το ΠΑΜΕ, «έδωσαν ήδη οι εργαζόμενοι με την επιτυχία των απεργιών στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη και συνεχίζουμε με την κλιμάκωση του αγώνα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις. Για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Για ζωή με δικαιώματα».

  • Επιπλέον, στο πλαίσιο της έντασης της προσπάθειας για πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μαζικές εξορμήσεις στον ΗΣΑΠ και το Μετρό, σήμερα Παρασκευή και την Πέμπτη 10/10.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ