ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού!

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν χτες στον Αμερικανό πρέσβη σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε η πρωινή κινητοποίηση
Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε η πρωινή κινητοποίηση
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή έστειλε ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε χτες, πρωί και βράδυ, στην Αλεξανδρούπολη. Απαίτησε «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», διαδηλώνοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι, αλλά και στις επιχειρηματικές δράσεις που συνδέονται με τους σχεδιασμούς τους.

Το πρωί, δυνάμεις της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, που αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς των συναντήσεων του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, και του γενικού πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, με τις τοπικές αρχές της πόλης. Με αλλεπάλληλα συνθήματα «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά τον πρέσβη, που μπήκε στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα και χάλασαν την πανηγυρική φιέστα. Κατήγγειλαν την πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη στάση της κυβέρνησης, που διαθέτει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και τη σοβαρή ευθύνη που φέρουν οι τοπικοί παράγοντες της πόλης, που έστρωσαν κόκκινα χαλιά για να υποδεχτούν τους εκπροσώπους των ΗΠΑ!

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν νέα μαζική μαχητική κινητοποίηση και πορεία στους δρόμους της πόλης, με συμμετοχή του φιλειρηνικού κινήματος, φορέων και εργατικών σωματείων και από τους γύρω νομούς. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο δημαρχείο μίλησε η Σταματία Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εξω οι βάσεις και τα ορμητήρια θανάτου από τη χώρα μας! Αυτό βροντοφωνάζουμε σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη οι Επιτροπές Ειρήνης και τα εργατικά σωματεία σε όλους αυτούς που άνοιξαν την αγκαλιά τους και έστρωσαν κόκκινα χαλιά στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, και τον Αμερικανό πρόξενο. Τους λέμε: Είστε ανεπιθύμητοι, κύριοι!».

Χειροκροτητές των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών κυβέρνηση και τοπικές αρχές

Στιγμιότυπο από την απογευματινή διαδήλωση
Στιγμιότυπο από την απογευματινή διαδήλωση
Αναφέρθηκε στις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για την προώθηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τους (ΥΦΑ) στην ευρωπαϊκή αγορά, με περιορισμό του ρωσικού φυσικού αερίου. Στάθηκε και στη στρατηγική σημασία του λιμανιού, που ελκύει το αμερικανικό ενδιαφέρον, αφού είναι «"κλειδί" για τον έλεγχο στα Στενά του Βοσπόρου. Διάφορα δημοσιεύματα και αναλύσεις Αμερικανών αξιωματούχων συγκλίνουν στη σπουδαιότητα που έχει το λιμάνι για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, μιας και είναι η μοναδική δίοδος του ρωσικού Ναυτικού μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας». Ανέδειξε ότι οι ΗΠΑ «μιλούν ακόμη και για ενδεχόμενο "σφράγισμα" από αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με άλλες που υπάρχουν ήδη σε ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Βαλκανική». «Αν αυτά τα ομολογούν σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, ανατριχίλα προκαλεί η σκέψη για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι σημερινές εξελίξεις σε μια φάση όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, η οποία κυοφορείται. Βλέποντας κανείς το χάρτη της περιοχής, αντιλαμβάνεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και "βλέπει" Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο».

Η ομιλήτρια σημείωσε ότι «η επίσκεψη Πάιατ στην πόλη μας επιβεβαιώνει για το τι ακριβώς ενδιαφέρει τους Αμερικανούς στην περιοχή, πέρα από τα επενδυτικά τους σχέδια στον τομέα της Ενέργειας, ή τα γνωστά έως τώρα "πλάνα" για την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων σε τμήμα του λιμανιού της πόλης. Και οι χειροκροτητές τους - κυβέρνηση, δημοτική αρχή - δηλώνουν πανευτυχείς και λένε ωμά ότι δεν έχουν στόχο να αξιοποιήσουν το λιμάνι της πόλης απλά ως "πύλη εισόδου" για το αμερικανικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια αλλά να αντιμετωπίσουν - εκτοπίσουν και τη Ρωσία. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ένας ικανός "πλασιέ", που βγαίνει στη γύρα για επενδυτές, διαφημίζοντας τις "ευκαιρίες" - ουσιαστικά την εργασιακή ζούγκλα - που συνδιαμορφώθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) στη χώρα».

Ξεκαθάρισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να περιμένει να υπάρχει δίκαιη, σταθερή και ειρηνική ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Η ανάπτυξη την οποία υπηρετούν όλοι τους είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους».


ΠΓΔΜ
«Προτεραιότητα η έγκριση της συμφωνίας», λέει η κυβέρνηση...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την εξασφάλιση των απαιτούμενων 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής καταβάλλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να εγκριθούν από τη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών για να ξεκλειδώσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε χτες στα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με δεδομένη τη διαφαινόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μίτσκοσκι να συναντήσει τον πρωθυπουργό και να συναινέσει στις αλλαγές, επέλεξε να αναφερθεί «στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». Οπως είπε, η κυβέρνηση αναμένει από αυτούς ότι θα ενεργήσουν «με βάση τη βούληση των πολιτών» που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Δεν υπάρχει δίλημμα. Η διαδικασία στη Βουλή ξεκίνησε και θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε τα 2/3 των ψήφων», κατέληξε.

«Παρούσα» στις εξελίξεις στα Σκόπια δήλωσε και η Τουρκία. Σε χτεσινή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, όταν ρωτήθηκε για το δημοψήφισμα στα Σκόπια απάντησε: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το υπάρχον συνταγματικό όνομά της από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε και από εδώ και στο εξής να υποστηρίζουμε την ευημερία και την ασφάλεια μαζί με την ένταξη της φιλικής Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως κάναμε μέχρι σήμερα».

Στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων κομμάτων CDU/CSU Γιόχαν Νταβίντ Βάντεφουλ δήλωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν την προοπτική της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχει η έγκριση της συμφωνίας και θέσπισης των συνταγματικών αλλαγών, «η χώρα θα απομονωθεί για πολύ καιρό». «Στο δημοψήφισμα της Κυριακής πάνω από το 91% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ονόματος σε "Βόρεια Μακεδονία" και ταυτοχρόνως τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής ένταξης της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ομως το απαιτούμενο 50% προσέλευσης στις κάλπες δεν επιτεύχθηκε. Γι' αυτό και η ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι αποφασιστικής σημασίας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που ξεκινά το Σάββατο τριήμερη επίσκεψη στη Σερβία με αφορμή ΝΑΤΟική άσκηση και το Φόρουμ Ασφαλείας του Βελιγραδίου, κληθείς και χτες να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Σκόπια, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» για τα Σκόπια, προκειμένου να μπουν στο ΝΑΤΟ, «παρά μόνο με την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα». Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν εναπόκειται στον ίδιο να πει «πώς θα συμπεριφερθούν οι πολιτικοί, οι βουλευτές και ο λαός της χώρας, γιατί αυτοί πρέπει να αποφασίσουν».

Ενδιαφέρον, το ίδιο διάστημα, παρουσίασε ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ», αναφορικά με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ρεπορτάζ επικαλείται τις παραγράφους 5, 6, 7 του άρθρου 20 της συμφωνίας των Πρεσπών, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα συζητήσει ούτε θα αποφανθεί επί της συμφωνίας, αλλά θα ενημερωθεί σχετικώς από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το ρεπορτάζ συνιστά μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που υπαινισσόταν πως μπορεί να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το μακεδονικό Σύνταγμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ