ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ 5 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Αύριο η μεγάλη απεργιακή μάχη
  • Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αύριο, Τετάρτη, δίνεται η πρώτη μεγάλη μάχη με την απεργία των εργαζομένων σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ. Με κοινή ανακοίνωσή τους τα Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Ενέργεια, στην Υγεία και στην Πρόνοια, Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο (κλαδικό ΟΤΑ Αττικής, κλαδικό Ενέργειας, Σωματείο «Ευαγγελισμού», Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών κ.ά.) καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11 π.μ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αυτή η απεργία καθώς και η γενική πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 19 Οκτώβρη αποτελούν δύο κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις, που στο κέντρο τους βρίσκεται η ανάγκη ν' απαντήσει ο ίδιος ο λαός στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία. Κρίνεται και από αυτή την απεργία - όπως και από το σύνολο των ταξικών αγώνων - αν την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οδηγούμενοι μαζικά στη φτώχεια και στη μιζέρια, ή αν με την πάλη τους καταφέρουν να εμποδίσουν τα βάρβαρα μέτρα, να τα ματαιώσουν και να ανατρέψουν την ίδια την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της. Διότι οι εργαζόμενοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνολικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα καλούνται, τελικά, ν' απαντήσουν στο ερώτημα: Θα πτωχεύσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ή η πλουτοκρατία;

Κάλεσμα της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, μπροστά στην αυριανή απεργία, τονίζει: «Ολοι στον αγώνα για να σταματήσουμε τις απολύσεις και την "εφεδρεία", τις περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και τα φοροχαράτσια και για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες». Ταυτόχρονα, καλεί στην αυριανή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., και τονίζει: «Εχουμε τη δύναμη. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε! Σκέψου! Το "κόστος του αγώνα" και των απεργιών αποδεικνύεται τελικά ότι είναι πολύ λιγότερο από το κόστος των κυβερνητικών μέτρων!!! Μην περιμένεις τίποτα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

Και καταλήγει: «Για κίνημα που θα βάζει εμπόδια στα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες

  • ΟΧΙ στις απολύσεις και την "εργασιακή εφεδρεία". Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ στους μισθούς. Κατώτερος βασικός μισθός στα 1.400 ευρώ.
  • ΚΑΝΕΙΣ να μην πληρώσει την έκτακτη εισφορά. Να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου.
  • Να μην κλείσει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομειακό κρεβάτι. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών».

Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί κι αυτή στη συγκέντρωση της Ομόνοιας, και τονίζει: «Ολα τα αντεργατικά μέτρα θα ισχύσουν και στη ΔΕΗ όπως με σαφήνεια προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ηδη στη ΔΕΗ προετοιμάζονται να τα υλοποιήσουν». Για να υπογραμμίσει: «Τα σχέδια της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και συνολικά της Ενέργειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η πορεία αυτή θα συνοδευτεί από αντεργατικά μέτρα (εφεδρεία, μισθολόγιο)».

Κλιμάκωση στις 19 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, εντείνεται η δραστηριότητα μπροστά στην απεργία στις 19 Οκτώβρη, η οποία μπορεί ν' αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών τονίζει: «Οργανώνουμε σε κάθε χώρο Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις ανά τμήμα ή βάρδια για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων με σκοπό την επιτυχία του αγώνα μας. Συσπειρωνόμαστε στα κλαδικά μας συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, παραμερίζουμε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα. Απαντάμε με συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν πάει άλλο! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ολοι στην απεργία στις 19 Οκτώβρη».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στην πλατεία Κοραή στις 12μ. η αυριανή συγκέντρωση

Κάλεσμα από πλήθος συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς

Κλιμακώνονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων της πειραιώτικης περιφέρειας με σταθμό της δράσης τους τη συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή του Πειραιά την οποία διοργανώνουν πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων. Η συγκέντρωση, ταυτόχρονα, αποκτά και χαρακτήρα προετοιμασίας για την πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Την αυριανή συγκέντρωση διοργανώνουν τα σωματεία Οικοδόμων, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστριών, Επισιτισμού, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Καραβομαραγκών, Αμμοβολιστών - Καθαριστών. Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Τα συνταξιουχικά σωματεία, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΙΚΑ Πειραιά, ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΟΑΕΕ Πειραιά, ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού. Γυναικείοι Σύλλογοι Κερατσινίου, Περάματος, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά. Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, οι Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας, Ναυτεργατών, οι Επιτροπές Αγώνα των νοσοκομείων Κρατικού Νίκαιας, Τζανείου, Μεταξά. Το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών Πειραιά, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στην ανακοίνωσή τους, οι φορείς απευθύνουν το κάλεσμα «τώρα λαϊκός ξεσηκωμός» και υπογραμμίζουν: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση. Δεν πληρώνουμε άλλο. Δεν αντέχουμε και δεν μπορούμε». «Μόνο όταν οργανωθούμε - συνεχίζουν - μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτή τη λαίλαπα. Μόνο με λαϊκή οργάνωση μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να τους υποχρεώσουμε να κάνουν πίσω. Μόνο με ισχυρά συνδικάτα, επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, δε θα βρίσκει τόπο να σταθεί αυτή η πολιτική και αυτοί που την προωθούν και τη στηρίζουν».

Ενώ δείχνοντας τη διέξοδο σημειώνουν: «Και όμως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Ο Πειραιάς με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τα πλοία, τη ναυπηγική και επισκευαστική ζώνη, θα μπορούσε να δώσει ψωμί στον εργάτη. Να δώσει ψωμί και ασφάλεια στον αυτοαπασχολούμενο, να εξασφαλίσει σύγχρονες υποδομές και φτηνές θαλάσσιες μεταφορές για το λαό. Είναι στα χέρια μας μια τέτοια προοπτική. Φτάνει να ξεφορτωθούμε τα τρωκτικά που ροκανίζουν τον πλούτο που παράγουμε με το αίμα και τον ιδρώτα μας. Φτάνει να ξεμπερδεύουμε με τις αυταπάτες ότι αυτοί που μας κυβερνούν ή τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μπορεί να γίνουν φίλοι του λαού».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη 5 Οκτώβρη και ώρα 1 το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Για αύριο, Τετάρτη, μέρα απεργίας σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

  • Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας
  • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Χαλκιδική, 12 μ., πλατεία Πολυγύρου.
  • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο
  • Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Πρέβεζα, 9 π.μ., «Φόρο»
  • Αγρίνιο, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κέρκυρα, 10 π.μ., Πλατεία Σαρόκο
  • Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος της Κουραμουρτζούνη
  • Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., στα «Λιοντάρια»
  • Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο
  • Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα
Οι εκδηλώσεις για τον Νίκο Βαβούδη και τον Αρη Βελουχιώτη

Αύριο Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλλιθέα (επί της Παναγή Τσαλδάρη, μεταξύ του Γυμναστηρίου του «Ατλαντα» και του σταθμού του ηλεκτρικού «Ταύρος») για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), που αποκατέστησε στο Κόμμα τον Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ακόμα, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Λαού στη Λαμία, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την πολιτική αποκατάσταση του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.

  • Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετέχουν στην εκδήλωση πολιτικής αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη και δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας (πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων κλπ. στα τηλ: 210.8831.368 και 210.8225.407).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ