ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Εκδηλώσεις συνδικάτων σε περισσότερες από 60 χώρες

Μονόδρομος ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια με ταξική αλληλεγγύη

Η διαδήλωση στο Πακιστάν
Η διαδήλωση στο Πακιστάν
Με μεγάλη επιτυχία έγιναν χτες οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 3ης του Οκτώβρη, Μέρας Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης που είχε κηρύξει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Με εκδηλώσεις σε πάνω από 60 χώρες τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές της ΠΣΟ πρόβαλαν την ανάγκη συντονισμού των αγώνων της εργατικής τάξης για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες, κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Ινδία σε 18 πόλεις έγιναν μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις.

Στη χώρα μας εκδηλώσεις ενταγμένες στη Μέρα Διεθνούς Δράσης οργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα

Ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, επισκέφτηκε χτες την επιχείρηση «Καρφούρ» στα Σπάτα και μίλησε σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Ο Γ. Μαυρίκος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε και ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης στην πάλη της εργατικής τάξης και της αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών εργατών στη χώρα.

Το απόγευμα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών από το Κογκό, το Μαλί, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, την Ινδία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, τη Μολδαβία, τη Σερβία και αλλού. Στην εκδήλωση αναδείχθηκε η ανάγκη της συντονισμένης δράσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα από τα συνδικάτα μέσα και έξω από την Ελλάδα. Σημειώθηκε η ανάγκη για ενεργό δράση όλων των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και της συμμετοχής τους στην απεργία στις 19 Οκτώβρη. Στην ομιλία του ο Βαλεντίν Πάτσο, εκ μέρους της ΠΣΟ, αναφέρθηκε στον ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό των συνδικάτων όλου του κόσμου που συμμετέχουν στην ΠΣΟ, τονίζοντας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του ΠΑΜΕ.

Από τη συγκέντρωση στην Ινδία
Από τη συγκέντρωση στην Ινδία
Στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «ΧΙΛΤΟΝ» μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος στάθηκε στις αρνητικές, για την εργατική τάξη, εξελίξεις στη χώρα και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζικά να οργανώσουν την πάλη τους. Να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 του Οκτώβρη, να σταθούν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ που απεργούν αύριο.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της «Καρφούρ» στην Ευκαρπία και στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπου και μοίρασαν προκήρυξη πλατιά στους εργαζόμενους της επιχείρησης και τους εργαζόμενους που πήγαν εκεί για τις αγορές τους.

Στην Κοζάνη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν μαζική εξόρμηση στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και μίλησαν σε συγκέντρωση εργαζομένων στην καντίνα.

Με συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα «Καρφούρ», χτες το απόγευμα, συμμετείχε το ΠΑΜΕ, στη Λάρισα, στη Μέρα Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης. Στη Μαγνησία συνδικαλιστές της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στο «Καρφούρ», στο Βόλο.

Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ χτες το απόγευμα με μετανάστες εργάτες
Η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ χτες το απόγευμα με μετανάστες εργάτες
Απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, καθώς και συζητήσεις, σεμινάρια και συνεντεύξεις Τύπου πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά χώρες, όπως σε Αυστρία, Μπαγκλαντές, Χώρα των Βάσκων, Βραζιλία, Καταλονία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρο, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο, Ελ Σαλβαδόρ, Φινλανδία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Λίβανο, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμά, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία, Σενεγάλη, Ισπανία, Σρι Λάνκα.

Στη Βενεζουέλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα κινητοποίηση των ταξικών αγωνιστικών συνδικάτων έξω από το Εθνικό Κοινοβούλιο διεκδικώντας τη ριζική αλλαγή της Εργατικής Νομοθεσίας, αφού παρά τις αλλαγές που έγιναν με τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία», της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, οι κεφαλαιοκράτες εξακολουθούν να καταπατούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΕΘΕΛ
Αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Απαιτείται η μαζική συμμετοχή όλων για την υλοποίησή τους

Χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα γενική συνέλευση των οδηγών στα μπλε λεωφορεία με αντικείμενο τον περαιτέρω προγραμματισμό της δράσης του κλάδου στην επίθεση που δέχεται μαζί με το σύνολο των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τις άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η συνέλευση έγινε, παρά τα εμπόδια και τους ελιγμούς των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση που αρχικά είχαν προτείνει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΔΑΣ.

Η απόφαση περιλαμβάνει: Το κλείσιμο από σήμερα των ακυρωτικών μηχανημάτων από τις 5 το πρωί έως τις 8 το πρωί, στη λογική της δωρεάν μετακίνησης των επιβατών, δηλαδή των εργαζομένων που εκείνες τις ώρες χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες για να πάνε στις δουλειές.

Από εκεί και πέρα καθορίστηκε το εξής απεργιακό πρόγραμμα: 24ωρες απεργίες αύριο, στις 11 Οκτώβρη και συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια στις 13 Οκτώβρη και συγκέντρωση ενάντια στη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ στις 19 Οκτώβρη (μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας). Επίσης, στάση εργασίας στις 17 Οκτώβρη και νέα γενική συνέλευση. Σε περίπτωση που βγει λίστα με ονόματα για εργασιακή εφεδρεία ξεκινάνε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων, Γ. Κιούσης, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει καταρχάς να υπερασπιστούν το παραπάνω αγωνιστικό πρόγραμμα με τη συνεχή μαζική τους συμμετοχή στη διαδικασία πραγματοποίησής του. Σημείωσε ότι το μέτωπο αγώνα δεν είναι μόνο ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, αλλά και για την υπογραφή μια ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει τους όρους διασφάλισης των θέσεων εργασίας και μισθούς που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Οτι, ακόμα, ο αγώνας απαιτεί το συντονισμό της δράσης με τους άλλους κλάδους, με στόχο όχι να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά να μην ξαναβγούν ποτέ κυβερνήσεις που θα μιλάνε για απολύσεις και για χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από τη μεριά της η ΠΑΣΚΕ δεν αναγνώρισε τη γενική συνέλευση ως τέτοια, θέτοντας εξαρχής ζήτημα απαρτίας. Η ΔΑΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία, με διάφορα προσχήματα. Από τη στάση τους αναφαίνεται η πιθανότητα να προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης, κάτι που προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Τα άλλα μέσα

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί ποια άλλα μέσα αστικής συγκοινωνίας θα συμμετάσχουν τουλάχιστον στην αυριανή απεργία, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα το τι θα κάνουν το επόμενο διάστημα.

Πάντως αύριο δεν θα γίνουν πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς στην αυριανή απεργία θα μετάσχουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ