ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στις ΗΠΑ με τις «ευχές» της αστικής τάξης και την «ομοφωνία» των αστικών κομμάτων

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

INTIME NEWS

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα
Με όλη την ατζέντα του κεφαλαίου και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο τραπέζι ξεκινά τη Δευτέρα η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο οποίος στις «βαλίτσες» του έχει το νομοσχέδιο για τη νέα διμερή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, όπως και τη Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό «East Med», σε άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, από κοινού με τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, να παίξει το ρόλο του «πυλώνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την «αναβάθμισή» της στην περιοχή.

Αλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη Κυριακή στο «Βήμα», δίνοντας και το στίγμα της παραπέρα εμπλοκής, «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones». Ανακοίνωσε ότι «θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη "F-35"».

Περιγράφοντας τους στόχους της αστικής τάξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε την Παρασκευή, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως (...) τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο "μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα βρεθούν ακόμη τα ευρωατλαντικά σχέδια για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου ενόψει και του Ενεργειακού Φόρουμ «East Med Gas» στις 15 - 16 Γενάρη, με στόχο τη μετεξέλιξή του σε μόνιμο σχήμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο φόντο των συναντήσεων στις ΗΠΑ, την Παρασκευή ανακοινώθηκε η «ολιγοήμερη αναβολή» της προγραμματισμένης για το Σαββατοκύριακο τριμερούς (σε επίπεδο ΥΠΕΞ) Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

Επιπλέον, αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσει και το «κόκκινο χαλί» που στρώνει η κυβέρνηση στους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αυτά των «κόκκινων» δανείων για τα «κοράκια» των funds. Σημειωτέον, οι ΗΠΑ ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών το ζήτημα των δικτύων 5G, με τον ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα να λέει ορθά - κοφτά πως η Ελλάδα «πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές», αποκλείοντας την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα μιλήσει σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού ινστιτούτου «Atlantic Council», το πρωί της Τρίτης 7/1, με θέμα «τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το 2020 και τα επόμενα χρόνια». Ακολουθεί συνάντηση Μητσοτάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Την Τετάρτη το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το μεσημέρι, θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές. Το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, M. Πομπέο.

Μαθήματα... ευρωατλαντισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με καθέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης και του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Αλλωστε, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, παρουσιάζουν ως βασικό «ατού» την πλήρη στοίχιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Με πρώτο πρώτο βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε μέσα στη βδομάδα, τόσο με άρθρο του προέδρου του όσο και με ανακοίνωσή του για τον αγωγό «East Med», να παραδώσει μαθήματα... ευρωατλαντισμού στην κυβέρνηση ενόψει του ταξιδιού Μητσοτάκη, ζητώντας ως προϋπόθεση για να υπάρξει «εθνική ομοψυχία στις κρίσιμες προκλήσεις» να αξιοποιηθεί η «προίκα» της εμπλοκής επί δικής του διακυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά τους ανοιχτούς «διαύλους» διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων, όσο και τις «σαφέστερες δεσμεύσεις» για τη στήριξη του «East Med», ως «αντάλλαγμα» υποτίθεται για τη συμφωνία για τις βάσεις, με την οποία φυσικά «συμφωνεί και επαυξάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «EAST MED»
«Αγωγός» νέων κινδύνων με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με στόχο την προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και των επικίνδυνων ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο για τις μπίζνες του κεφαλαίου, υπογράφτηκε την Πέμπτη στο Ζάππειο η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med» από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυρ. Μητσοτάκη και Μπ. Νετανιάχου αντίστοιχα, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Σε απόδειξη μάλιστα της αστικής διακομματικής συναίνεσης και σε αυτό το ζήτημα, στη φιέστα παρευρέθηκαν και οι αρμόδιοι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μανιάτης και Γ. Σταθάκης αντίστοιχα, ενώ την υπογραφή υποδέχτηκαν με «διθυράμβους» τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ακολούθησαν δηλώσεις των τριών ηγετών, στις οποίες δεν έλειψαν οι διαβεβαιώσεις ότι στόχος είναι να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός για «μείωση της ενεργειακής εξάρτησης» της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, πλασάροντάς τα ως τάχα διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και παράγοντες «εμπέδωσης της ειρήνης και της ασφάλειας» στην περιοχή.

Στην πράξη βέβαια τέτοιες κινήσεις, υπαγορευόμενες από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προσθέτουν περισσότερη «καύσιμη ύλη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, περιπλέκουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση, που βάζει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε μια διακρατική συμφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, με επιδιαιτησία της Χάγης.

Επιπλέον, η εξέλιξη εμπλέκει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στον «ενεργειακό πόλεμο» των ΗΠΑ με Ρωσία και Γερμανία ο οποίος διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης, αλλά και στις αντιπαραθέσεις του Ισραήλ με τον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τα κυβερνητικά παραμύθια περί «ενεργειακής διασφάλισης» της χώρας και ωφελημάτων που θα αποκομίσει από τον αγωγό, αποσιωπούν ότι - όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό TAP - ωφελημένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι όμιλοι που θα εμπλακούν στην κατασκευή και τη διαχείριση του αγωγού, ενώ ο λαός χρυσοπληρώνει για ρεύμα και βιώνει την ενεργειακή φτώχεια, χώρια το ενδεχόμενο περιβαλλοντικών κινδύνων από τις εξορύξεις και τα σχέδια μεταφοράς.

Ανακοίνωση από το ΔΣ της παλαιστινιακής παροικίας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για την υπογραφή της συμφωνίας το ΔΣ της παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδας σημειώνει πως «με γνώμονα τη διαφύλαξη της ιστορικής φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν τον παλαιστινιακό και τον ελληνικό λαό, αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει» μεταξύ άλλων πως «ο σχεδιαζόμενος αυτός αγωγός προκαλεί εύλογες απορίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Παλαιστίνη, καθώς το Ισραήλ ελέγχει παράνομα ως δύναμη κατοχής όλη τη θάλασσα της Γάζας, ληστεύει εδώ και δεκαετίες όλο τον φυσικό πλούτο της κατεχόμενης Παλαιστίνης και αγνοεί πλήρως τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου και έχει γίνει δεκτή σχεδόν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Συνεπώς, είναι λογικό και θεμιτό να επιδιώκει και η Παλαιστίνη την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της, μετά τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων της με όλες τις γειτονικές και ενδιαφερόμενες χώρες, σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας. Και είναι αυτό ακριβώς που προσπαθεί να προλάβει το Ισραήλ, δημιουργώντας τετελεσμένα σε βάρος της Παλαιστίνης».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Φόρα - παρτίδα» τα σχέδια συνδιαχείρισης και αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων»

Από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι φυσικά και τα Ελληνοτουρκικά, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στο σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή διασφαλίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την «ασφάλεια και σταθερότητα».

Ενδεικτικά άλλωστε είναι και τα όσα είπε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι αναμένει η κυβέρνηση από τις επαφές στις ΗΠΑ σχετικά με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μιλώντας για «ξεκάθαρη στάση» και καταδίκη του μνημονίου από την αμερικανική διπλωματία και προσθέτοντας πως «αναμένουμε (...) μια ανάλογη τοποθέτηση σε όλα τα επίπεδα, και περιμένουμε φυσικά και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τραμπ μια συζήτηση που θα φαίνονται ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις (...) Και φυσικά να έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», ισχυριζόμενος πως η «ισορροπία» που υπήρχε στα Ελληνοτουρκικά διαχρονικά, «το τελευταίο διάστημα τείνει προς τις ελληνικές θέσεις».

Την ίδια ώρα βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας εκ νέου και τα επικίνδυνα σχέδια αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που είναι στο τραπέζι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μπ. Παπαδημητρίου πως «η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος», δεν απέκλεισε τίποτε, βάζοντας έναν «οδικό χάρτη» προς αυτήν την κατεύθυνση: «Για να φτάσουμε σε τέτοιου είδους ζητήματα (...) έχουμε να διανύσουμε έναν πολύ μεγάλο δρόμο, ο οποίος περνά καταρχήν από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιοχή (...) Από εκεί και μετά, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, αν προχωρήσουν όπως πρέπει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τεχνικό επίπεδο που διεξάγονται, θα μπορέσουμε να μιλάμε για μια αποκλιμάκωση όλης αυτής της ρητορικής, που θα επέτρεπε να λύσουμε και το βασικό νομικό μας πρόβλημα, που μένει άλυτο εδώ και δεκαετίες (...) Εχει ένα πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση τέτοιου είδους συζητήσεων ώστε να δούμε, μετά την επίλυση του νομικού ζητήματος (σ.σ. υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), τι μορφή μπορεί να πάρει» η συνεκμετάλλευση.

Αλλά και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ