ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για τους μισθούς των χαμηλόβαθμων πυροσβεστών

Eurokinissi

Στο πρόβλημα της ανυπαρξίας βαθμολογικής εξέλιξης για τους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες, η οποία επιδεινώνει τη μισθολογική τους κατάσταση, αναφέρεται σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Κώστας Στεργίου, αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων με νέες μεγάλες περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων κ.ο.κ.

Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, εφαρμόζει νέο αντιλαϊκό μισθολόγιο, με νέα μείωση μισθών και αύξηση εισφορών.

Οι πυροσβέστες όμως, με τη σκόπιμη ένταξή τους στο στρατιωτικό μισθολόγιο και γενικότερα με τη στρατιωτικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, έχουν υποστεί χρόνια τώρα σοβαρές μειώσεις στο εισόδημά τους. Η βασικότερη είναι η απλήρωτη υπερεργασία στην οποία υποχρεώνονται κυρίως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να καλύψουν με την εντατικοποίηση της εργασίας τους τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Παρότι όμως οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ενταγμένοι στο στρατιωτικό μισθολόγιο, για λόγους σκοπιμότητας, οι πιο χαμηλόβαθμοι από αυτούς στερούνται βαθμολογικής εξέλιξης αντίστοιχης των υπολοίπων Σωμάτων Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εφαρμογή του μισθολογίου που ψήφισε η κυβέρνηση, μέσω του οποίου καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές και αποδίδει μισθολογικά κλιμάκια σύμφωνα με τον φέροντα βαθμό του υπαλλήλου, οι χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες θα υποστούν περαιτέρω απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της έλλειψης βαθμολογικής εξέλιξης.

Δικαιολογημένα λοιπόν εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, γιατί παρά τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθ' όλο το έτος στην κατάσβεση πυρκαγιών, την αντιμετώπιση των πλημμυρών και γενικότερα τις συνεπειών που δημιουργούνται από φυσικές και άλλες καταστροφές, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προκατόχων της, αρνείται να τους αναγνωρίσει το επάγγελμα ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο, αρνείται να τους αποζημιώσει για την πραγματική υπερωριακή τους απασχόληση και επιπρόσθετα δημιουργεί σε βάρος τους ακόμη μία κατάφωρη αδικία με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει την βαθμολογική τους εξέλιξη.

Ερωτάται ο υπουργός:

-- Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή βαθμολογική τους εξέλιξη καθ' όλο τον εργάσιμο βίο τους, με την αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξη.

-- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη θέσπιση ενός μισθολογίου που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας όλων των πυροσβεστών, μονίμων, πενταετών και εποχικών, καθώς και τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά αύξηση αποδοχών για τους πυροσβέστες με αναπηρία

Την προσαύξηση των αποδοχών των πυροσβεστών που τελούν σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας με αναπηρία 80% και άνω, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και τη χορήγηση των προσαυξήσεων σε όλους τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα, ζητά με ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ορισμένες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στις αποδοχές των πυροσβεστών, αλλά και άλλων υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονται σε κατάσταση «μόνιμης διαθεσιμότητας» με αναπηρία 80% και άνω (λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που υπέστησαν σε ώρα υπηρεσίας), σε σχέση με αξιωματικούς που βρίσκονται σε κατάσταση «πολεμικής διαθεσιμότητας» ως απόρροια παθήματος σε καιρό πολέμου. Οι ανισότητες αυτές οφείλονταν στο γεγονός ότι οι προαναφερόμενοι πυροσβέστες και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων παίρνουν μειωμένες αποδοχές σε σχέση με τους αξιωματικούς - ανάπηρους πολέμου με τα ίδια ποσοστά αναπηρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι μειωμένες αποδοχές τους προέρχονταν από διατάξεις του νόμου 4254/2014, με τις οποίες προσαυξήθηκαν με προσωπική διαφορά σε μηνιαία βάση από 1-4-2014 μόνο οι αποδοχές των ανάπηρων πολέμου αξιωματικών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, που έχουν ενταχθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας. Οι προσαυξήσεις αυτές προήλθαν από την επαναχορήγηση και τον επιμερισμό σε δωδεκάμηνη βάση του συνολικού ποσού των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, που είχαν περικοπεί από τις αποδοχές τους από 1-1-2013. Με βάση τις παραπάνω προσαυξήσεις χορηγήθηκαν και εφάπαξ αναδρομικές αποδοχές, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 και μετά, σύμφωνα με το ν. 4093. Οι υπόλοιποι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε μόνιμη διαθεσιμότητα για τους προαναφερόμενους λόγους, εξαιρούνταν από την παραπάνω διάταξη που αφορά τις προσαυξήσεις. Επίσης, προσαυξήθηκαν αναδρομικά οι αποδοχές και σε συνταξιούχους του Δημοσίου, με αναπηρία άνω του 80%.

Σημειώνεται πως με περσινή της παρέμβαση προς το υπουργείο Εργασίας, η ΕΑΚΠ είχε ζητήσει να προσαυξηθούν - εξισωθούν οι αποδοχές των πυροσβεστών και όλων των εργαζομένων των ΣΑ, ΕΔ και των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας ή ανάλογες καταστάσεις, εξαιτίας τραυματισμού ή προβλημάτων υγείας ένεκα της υπηρεσίας. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο έγγραφο της ΕΑΚΠ δεν δόθηκε απάντηση.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην παρέμβαση της ΕΑΚΠ: «Σε σχετική αντίστοιχη Ερώτηση που έγινε από βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή στις 28-6-2017 απάντησε μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, όπου αναφερόμενος κυρίως σε έγγραφα - απαντήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν δύναται να εξισωθούν - προσαυξηθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων που βρίσκονται σε μόνιμη διαθεσιμότητα (ανέφερε όμως αποκλειστικά μόνο το αστυνομικό προσωπικό), με τις αποδοχές των αξιωματικών που τελούν σε πολεμική διαθεσιμότητα (αναπηρία ως απόρροια παθήματος εν καιρώ πολέμου).

Από την επισκόπηση όμως των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας (νόμοι 4093, 4111, 4151) διαπιστώσαμε: Στους δικαιούχους των προαναφερόμενων προσαυξήσεων (εξαίρεση από τις μειώσεις - δικαιούχοι προσαυξήσεων) που μέχρι πρότινος από όσο γνωρίζαμε ανήκαν μόνο οι αξιωματικοί - ανάπηροι πολέμου με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (πολεμική διαθεσιμότητα), προστέθηκε και η κατηγορία των υπηρετούντων σε κατάσταση μονίμου διαθεσιμότητας στην Ελληνική Αστυνομία με τα αντίστοιχα ποσοστά αναπηρίας. Ως εκ τούτου και από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρέθηκαν οι πυροσβέστες και όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε κατάσταση μονίμου διαθεσιμότητας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Περαιτέρω, πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, από τις μειώσεις των παραπάνω διατάξεων εξαιρέθηκαν (και αντίστοιχα προσαυξήθηκαν) και οι αποδοχές όλων των συνταξιούχων του Δημοσίου, που είναι ανάπηροι με ποσοστό 80% και άνω».

Καταλήγοντας η ΕΑΚΠ αναφέρει πως «λαμβάνοντας όμως υπόψη την παραπάνω σχετική ισχύουσα νομοθεσία, ζητάμε:

  • Να εξαιρεθούν άμεσα και αναδρομικά από τις ως άνω μειώσεις όλοι οι συνάδελφοί μας πυροσβέστες καθώς και όλοι οι ένστολοι που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας με αναπηρία 80% και άνω, εξαιτίας τραυματισμού ή προβλημάτων υγείας ένεκα της υπηρεσίας. Να τους χορηγηθούν άμεσα και αναδρομικά όλες οι οικονομικές διαφορές (προσαυξήσεις) που δικαιούνται - λόγω της μη εξαίρεσής τους από τις ως άνω μειώσεις - επί των αποδοχών τους.
  • Να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης από τις ανωτέρω μειώσεις, καθώς και η χορήγηση των αντίστοιχων προσαυξήσεων και για όλους τους ένστολους, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπηρεσίας».
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες στήριξης λαϊκών οικογενειών

Ο δήμος Πατρέων, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τους πλειστηριασμούς, δημιούργησε αντίστοιχη υποδομή, με βάση και σχετική απόφαση (κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου, αναφέρεται: «Οι συμπολίτες μας μπορούν να απευθύνονται στον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Πελεκούδα και στα τηλέφωνα: 6980305906 και 2610462053. Επίσης, μπορούν να στείλουν e-mail στην εξής διεύθυνση: proedros.patras@gmail.com».




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org