ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επαναλειτουργία της γραμμής επικοινωνίας Βορρά - Νότου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ειρωνεύεται τον ηγέτη της Β. Κορέας και απειλεί

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος ελέγχει τη γραμμή επικοινωνίας που επαναλειτουργεί μετά από 2 χρόνια

<¿˙¿€±«¿⁄ ®œ 1980-2017 ¢flø¨«'¥

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος ελέγχει τη γραμμή επικοινωνίας που επαναλειτουργεί μετά από 2 χρόνια
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξυνση των διεργασιών που αφορούν την Κορεατική Χερσόνησο αλλά και διευρύνονται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού προμηνύει η επαναλειτουργία της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή χτες. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό ότι «η βορειοκορεατική πλευρά έκανε την πρώτη κλήση, και οι δύο πλευρές έλεγξαν για 20 λεπτά αν το τηλέφωνο και το φαξ λειτουργούν κατάλληλα». Επίσης, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της Βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας, Ρι Σον-Γκουόν, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έδωσε εντολή για την αποκατάσταση της διμερούς επικοινωνίας, ώστε να συζητηθούν λεπτομέρειες για την αποστολή αντιπροσωπείας της χώρας του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το Φλεβάρη στη νοτιοκορεατική πόλη Πιόνγκτσανγκ.

«Θα επικοινωνούμε στενά με τη Νότια Κορέα με ένα σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ μετέφερε και εκτίμηση του Κιμ - σύμφωνα πάντα με τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ - ότι η αποστολή Βορειοκορεατών στους Αγώνες θα είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων, ενώ έδωσε και αντίστοιχες οδηγίες στους σχετικούς οργανισμούς.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαιρέτισε επίσης τη στήριξη που έδειξε η Σεούλ στην πρότασή του για ειρηνευτικές συνομιλίες, επισήμανε από την πλευρά του ο Ρι Σον-Γκουόν.

Παρότι φαίνεται να επιχειρείται μια προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση, ειρωνευόμενος τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για το μήνυμά του την Πρωτοχρονιά. Σε μήνυμά του στο διαδίκτυο («Τwitter») ανέφερε: «Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι "το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια". Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν την Τρίτη την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τις μπάλωμα, ένα «band-aid», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, και επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποδεχθεί ποτέ πως η Πιονγιάνγκ αποτελεί πυρηνική δύναμη.

Οι ΗΠΑ «δεν θα πάρουν καμιά συνάντηση στα σοβαρά» εάν αυτή δεν αφορά την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, ξεκαθάρισε η Χέιλι λίγες ώρες πριν από το «τουίτ» του Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ανέφερε πως δεν είναι ενήμερη για το ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον ως προς την προσφορά της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και θα είναι οι πρώτες μετά το Δεκέμβρη του 2015.

Από την άλλη, η Κίνα διά στόματος εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, έσπευσε να χαιρετίσει ως «θετικές» ενδείξεις από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα τις επικείμενες συνομιλίες και «μια καλή εξέλιξη για τη βελτίωση των σχέσεων και την άμβλυνση της κατάστασης», ενόψει της «πραγμάτωσης της αποπυρηνικοποίησης της (Κορεατικής) Χερσονήσου».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων

Εν μέσω συνεχιζόμενων - αν και λιγότερο συχνών - βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται από χτες στη χώρα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ. Το πρόγραμμα επίσκεψης του Γερμανού αξιωματούχου ολοκληρώνεται σήμερα και περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν και επίσκεψη στην πόλη της Μαριούπολης στα ανατολικά. Εκεί θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Μια συμφωνία που επί της ουσίας έχει μείνει στα χαρτιά, αφού συνεχείς είναι οι παραβιάσεις της, κυρίως από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών νεοναζιστικών ταγμάτων που τον υποστηρίζουν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά των πολιτοφυλακών και κατοικημένων περιοχών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προβλέπουν στη σύνδεση με τη Ρωσία.

Πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι «ο περασμένος χρόνος σημαδεύτηκε από τα περισσότερα βίαια περιστατικά από την περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας του Μινσκ, ακόμα γίνεται ανταλλαγή πυρών στο Ντονμπάς και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά βαρέα όπλα, ωστόσο είναι ενθαρρυντικά στοιχεία η πρόσφατη ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων των δύο πλευρών και η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». Και κατέληξε ότι «η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει το λαό της Ουκρανίας στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στη σύγκρουση και της επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Φυσικά, το «ενδιαφέρον» του γερμανικού ιμπεριαλισμού, που συνέβαλε στη σύγκρουση - την οποία φούντωσαν βεβαίως οι ΗΠΑ - δεν είναι γιατί «τον πήρε ο πόνος» για τον ουκρανικό λαό. Αυτό που κυρίως υπερασπίζεται και ο Γκάμπριελ είναι η δυνατότητα των γερμανικών μονοπωλίων να συνεχίσουν τις μπίζνες τους τόσο στην Ουκρανία, όσο και με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της Ενέργειας. Γι' αυτό η Γερμανία εκφράζει κατά καιρούς επιφυλάξεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια σύγκρουση που από την αρχή ήταν ενδοαστική και ταυτόχρονα ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και των αγωγών μεταφοράς τους.

Οσο για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας του Μινσκ, αυτές εξακολουθούν να είναι καθημερινές, αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αισθητή κάμψη. Πάντως το τελευταίο 24ωρο οι πολιτοφυλακές καταγγέλλουν παραβίαση σε τρεις περιπτώσεις, με όλμους και ατομικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές στις κοινότητες Ζαΐτσεβο, Σπαρτάκ και Τρουντόφσκιγιε. Κατήγγειλαν επίσης, με βάση πληροφορίες από την πόλη Κρασνογκορόφκα την οποία ελέγχει ο ουκρανικός στρατός, ότι γίνονται λεηλασίες σπιτιών για κλοπή σομπών και κλινοσκεπασμάτων, όχι μόνο από τα εθνικιστικά τάγματα αλλά και από μονάδες του ουκρανικού στρατού: Το 30ό μηχανοκίνητο τάγμα και το 3ο σύνταγμα. Στις δε διαμαρτυρίες κατοίκων δίνεται η προκλητική απάντηση ότι «εσείς είσαστε αυτονομιστές και σε λίγο δεν θα έχετε καν αυτά τα σπίτια». Δόθηκε ακόμα η πληροφορία ότι ο θάνατος ενός Ουκρανού στρατιώτη στην ίδια περιοχή δεν προήλθε από πυρά αλλά ως αποτέλεσμα έκρηξης κατά τη διάρκεια της παγίδευσης ενός σπιτιού, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για τον εκφοβισμό του ντόπιου πληθυσμού, που θεωρείται ότι στηρίζει τις πολιτοφυλακές.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις για τις απειλές «ενεργοποίησης» του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέο κλίμα έντασης προκαλούν στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου οι πρόσφατες δηλώσεις του Κοσσοβάρου βουλευτή Νταούτ Χαραντινάι, πως σε περίπτωση που γίνουν διώξεις ενόψει της συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ, «θα ενεργοποιηθεί» εκ νέου η οργάνωση για να αναλάβει δράση...

Ο Νταούτ Χαραντινάι, που είναι αδελφός του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ως διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ από τη Σερβία, είχε κάνει την παραπάνω δήλωση στις 28 Δεκέμβρη στο κοσσοβάρικο τηλεοπτικό δίκτυο «Kosova Klan TV». Είχε, μάλιστα, ισχυριστεί ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του «είναι ο πόλεμος», ότι είναι πάντα «ανοικτός και έτοιμος» να υποστηρίξει τους πρώην συντρόφους του, ότι ο ΟΥΤΣΕΚΑ «δεν διέπραξε ποτέ εγκλήματα... μόνο η Σερβία» και ότι η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της οργάνωσης των Αλβανών αυτονομιστών, που δημιουργήθηκε πριν μία 20ετία από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για να ολοκληρώσει τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν στοιχείο που θα βλάψει την εικόνα του Κοσσόβου».

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», κληθείς να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πάρουν θέση «μπροστά στις απειλές της Πρίστινας». Πρόσθεσε πως «εάν η Σερβία προσπαθεί να δικάσει όλους τους εγκληματίες πολέμου, με δίκαιο τρόπο, και να απονείμει δικαιοσύνη και στα θύματα», είναι «φυσικό και λογικό» να απαιτεί να συμβεί το ίδιο και για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων. «Δεν μπορεί να επιτρέψουμε οι Σέρβοι να είναι πάντα εκείνοι που δολοφονούνται, ακρωτηριάζονται, βασανίζονται ή τους αφαιρούνται ζωτικά όργανα και κανείς δεν θεωρείται υπεύθυνος», είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας τις προσπάθειες της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου να καθυστερήσει, με διάφορα μέσα, τις δίκες σε βάρος πρώην στελεχών και μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κατηγορούνται για τις σφαγές Σέρβων, Αλβανών και άλλων αμάχων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα με το Καμερούν

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Νέα σφαγή σε βάρος αμάχων στη μεθόριο της Νιγηρίας με το Καμερούν εξαπέλυσαν χτες τα ξημερώματα Νιγηριανοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων.

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν πως την επίθεση πραγματοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας που είχε στρατολογηθεί από την οργάνωση στο εσωτερικό τεμένους στην περιοχή Γκαμπόρου, την ώρα της πρωινής προσευχής, στις 5 π.μ. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε τη σχεδόν ολοσχερή κατάρρευση του τεμένους και το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από τα ερείπια ώρες αργότερα. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές εξέφρασαν φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Η περιοχή Γκαμπόρου είναι πολυσύχναστος εμπορικός κόμβος και είχε καταληφθεί από τους Νιγηριανούς τζιχαντιστές τον Αύγουστο του 2014. Το Σεπτέμβρη του 2015, ο νιγηριανός στρατός σε συνεργασία με το στρατό του γειτονικού Καμερούν κατάφερε να την ανακαταλάβει μετά από πολύμηνες επιχειρήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ