ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπερκαλύφθηκε το πλάνο, συνεχίζουμε μέχρι το τελικό «κλείσιμο»

Τουλάχιστον στο 104% φτάνει η υπερκάλυψη, γεμίζοντας με αισιοδοξία τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας υπερκαλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, με το χτεσινό, 10ο κατά σειρά, «κλείσιμο» των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων.

Το πανηγυρικό και αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε από το προηγούμενο ακόμα «κλείσιμο», επιβεβαιώθηκε χτες, με το πανελλαδικό πλάνο να υπερκαλύπτεται κατά 104% μέχρι την ώρα που γραφόταν ο «Ριζοσπάστης».

Σε ό,τι αφορά την πανελλαδική άμιλλα, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με ποσοστό 130,85%, στη δεύτερη θέση η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας με 130,69% και στην τρίτη η ΟΠ Πελοποννήσου με 125,21%.

Ακολουθούν οι Οργανώσεις Θεσσαλίας με 110,06%, Εξωτερικού με 108,84%, Κρήτης με 104,97%, Αιγαίου με 104,04%, Αττικής με 101,3%, Ηπείρου με 100,16%, Κεντρικής Μακεδονίας με 100,11%, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 97,72% και Δυτικής Μακεδονίας με 97,10%. Η ΚΝΕ υπερκαλύπτει το πλάνο της τουλάχιστον κατά 108% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 102%.

Η επιτυχία της μεγάλης δίμηνης εξόρμησης, που σηματοδοτήθηκε από ένα πολύ πλατύ πολιτικό άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που είναι και το βασικό θέμα του 20ού Συνεδρίου του. Αποδεικνύει τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος με χιλιάδες εργαζόμενους που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να είναι δυνατό στις καθημερινές μάχες που δίνει. Η χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, εκτός από το Συνέδριο του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτη, περιλαμβάνει επετείους - σταθμούς, όπως τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αλλά και τη συνέχιση της πλούσιας δραστηριότητας για τα 100χρονα του Κόμματος που κορυφώνεται το 2018. Επομένως, η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης γεμίζει με αισιοδοξία τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες.

Η μάχη συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα 9 Γενάρη, με στόχο όλες οι Οργανώσεις του Κόμματος, σε όλη τη χώρα, να πιάσουν τους στόχους τους, υπερκαλύπτοντας τα πλάνα τους έως την τελευταία στιγμή. Με νέα ορμή και πολύτιμη πείρα από την οργάνωση της εξόρμησης και την επιτυχία της, συνεχίζεται η προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ από πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα, ως βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του Κόμματος. Η υπερκάλυψη των στόχων ατσαλώνει τους κομμουνιστές, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους οπαδούς και τους φίλους για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

  • Στον αυριανό «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν τα ακριβή στοιχεία από το χτεσινό «κλείσιμο».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 2017
Στο επίκεντρο οι ανάγκες των μονοπωλίων και οι ανταγωνισμοί

Την προσήλωσή της στην προώθηση των 10 προτεραιοτήτων που περιγράφονται στις Πολιτικές Κατευθύνσεις της «Επιτροπής Γιούνκερ» - μία προς μία στα μέτρα των αναγκών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων - εστιάζει το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν για το 2017, που δημοσιεύτηκε χτες.

Οι δέκα προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν ολόκληρο το φάσμα των ανοιχτών για το κεφάλαιο ζητημάτων, όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικοί τίτλοι των ενοτήτων: Ανάπτυξη και επενδύσεις, συνδεδεμένη ενιαία ψηφιακή αγορά, «ενεργειακή ένωση», ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ, μεταναστευτική πολιτική, «ισχυρότερος ρόλος» στις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής ένωσης και, βέβαια, οι μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών.

Πρόκειται για ζητήματα όπου εκδηλώνονται μεγάλες αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ, μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.

Το φάσμα όλων των «προκλήσεων» και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ιμπεριαλιστική ένωση περιγράφεται εξάλλου ήδη από την εισαγωγή του κειμένου, όπου η Κομισιόν ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως προτεραιότητα να εστιάσει στα μεγάλα ζητήματα, όπου η αποτελεσματική ευρωπαϊκή δράση μπορεί να κάνει μια διακριτή διαφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, τα κράτη - μέλη και η Ενωση ως σύνολο».

Επιπλέον, το φετινό πρόγραμμα εργασίας προτείνει 21 βασικές πρωτοβουλίες, καθώς και 18 ακόμη προτάσεις «REFIT» για τη βελτίωση της ποιότητας της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ και τη διασφάλιση της καταλληλότητας των κανόνων. Το πρόγραμμα προσδιορίζει επίσης 34 εκκρεμείς προτάσεις προτεραιότητας που υπέβαλε η Κομισιόν την προηγούμενη διετία και αναμένουν έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Τι εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για «μεγάλο μέγεθος υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου»;

Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο αναφέρεται ως ένα βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία «το μεγάλο μέγεθος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και η αδυναμία ελεγχόμενης απαξίωσής του (π.χ. στη μορφή του υπερβολικού κρατικού χρέους) με ικανοποιητικό τρόπο από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα» (Θ. 1).

Ουσιαστικό χαρακτηριστικό του κεφαλαίου που το διαφοροποιεί απ' το χρήμα είναι η δυνατότητα αυτοαύξησής του. Ενα τσουβάλι χρήμα δεν συνιστά κεφάλαιο αφού δεν αυξάνεται, γίνεται κεφάλαιο μόνο αν επενδυθεί, είτε απευθείας στην παραγωγή και στο εμπόριο, είτε έμμεσα μέσω του δανεισμού.

Υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο που δεν αποδίδει ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Το ποσοστό κέρδους δίνει τη σχέση ανάμεσα στην υπεραξία που παράγεται και το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί και είναι το μοναδικό κριτήριο για τις καπιταλιστικές επενδύσεις. Κεφάλαιο που «δεν αποδίδει» είναι τόσο κεφάλαιο που έχει ήδη επενδυθεί σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις όμως οι επενδύσεις δεν «βγάζουν» τα αναμενόμενα, όσο και κεφάλαιο για το οποίο δεν υπάρχουν ευκαιρίες τοποθέτησης, λιμνάζει, δεν έχει επενδυθεί.

Το μέγεθος του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου εκφράζεται, στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, με διάφορες μορφές. Το χαμηλό ποσοστό κέρδους, δηλαδή το γεγονός ότι το κέρδος δεν είναι ικανοποιητικό για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και η ύπαρξη πληθώρας κεφαλαίου για δανεισμό οδηγεί σε χαμηλά επιτόκια (σχεδόν μηδενικά διατραπεζικά επιτόκια σήμερα).

Το κρατικό χρέος επίσης εκτινάσσεται τόσο λόγω της ευκολίας δανεισμού όσο και λόγω κεφαλαίων που μέσα απ' το κράτος επενδύθηκαν χωρίς να αποδίδουν και για να διασωθούν προβληματικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κρατικό χρέος, στη φάση της κρίσης, αυξήθηκε περίπου κατά 40% στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες.

Εκφράζεται επίσης με τις προβληματικές τράπεζες αφού τα κεφάλαια που έχουν δανείσει και τα οποία έχουν επενδυθεί στην οικονομία δεν αποδίδουν το αναμενόμενο κέρδος και δεν μπορούν να αποπληρωθούν στις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια) καθιστώντας αδύνατο να αποδώσουν οι τράπεζες το κεφάλαιο που έχουν «δανειστεί» οι ίδιες μέσω των καταθέσεων.

Εκφράζεται ακόμα με τα τεράστια αποθέματα μετρητών, τα οποία δεν επενδύονται παραγωγικά. Μόνο οι εταιρείες του δείκτη S&P500 (χωρίς τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους - δείκτης που καταγράφει την πορεία των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου) έχουν περίπου 1,5 τρισ. δολάρια σε μετρητά.

Η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου αποτελεί από τους βασικούς παράγοντες εκδήλωσης των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων. Γι' αυτό όταν μιλάμε για καπιταλιστική οικονομική κρίση αναφερόμαστε σε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η κρίση, η απότομη δηλαδή διακοπή της αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με πριν, οδηγεί στην απαξίωση κεφαλαίου, που ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην υπερσυσσώρευση. Αυτό που εντοπίζουν οι Θέσεις ως πρόβλημα για τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία είναι η αδυναμία ικανοποιητικής ελεγχόμενης απαξίωσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου.

(Στο αυριανό φύλλο θα απαντήσουμε γύρω από τα ζητήματα της «απαξίωσης κεφαλαίου»)

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42), η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ στη Λάρισα

Την Τρίτη 10 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο μικρό θεατράκι του Μύλου, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Επίσης, στο χώρο θα διατίθεται η έκδοση της ΕΠ Θεσσαλίας με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία».

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΕΘ

Την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ