ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Η υπουργική εγκύκλιος και οι κυριότερες προθεσμίες

Να διασφαλιστεί άμεσα το δικαίωμα ψήφου των νέων εκλογέων (γεννηθέντων το 1997) ζητά το ΚΚΕ

MotionTeam

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 31 Δεκέμβρη 2014, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, καθώς και ανακοίνωσή του για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών και των κατοίκων του εξωτερικού.

  • Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει με τους νέους εκλογείς (όλους τους γεννηθέντες το 1997). Παρότι οι γεννηθέντες από 1/1/1997 έως και 31/12/1997 (περίπου 100.000 άτομα), με βάση τα προβλεπόμενα, από την 1η Γενάρη 2015 αποκτούν δικαίωμα ψήφου, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ψηφίσουν τελικά, καθώς με βάση την πρακτική των τελευταίων χρόνων οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται το Φλεβάρη κάθε έτους.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και που αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων. Λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων πρέπει να εξασφαλιστεί».

  • Σε σχέση με τους ετεροδημότες, δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να ψηφίσουν εκεί που ήταν έως τώρα εγγεγραμμένοι.
  • Για τους κατοίκους του εξωτερικού αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας τη μέρα των εκλογών, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται. Ψηφίζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στο δήμο του οποίου στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.
  • Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζεις, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.1361.500.

Οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες

Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, μέχρι τις 25 Γενάρη, οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες είναι οι εξής:

9 Γενάρη

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών, μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τη δήλωση του ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση των προτάσεων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου κατά τόπο πολυμελούς πρωτοδικείου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου και κατάθεση στην υπηρεσία τους της παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας για να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτή.

10 Γενάρη

-- Ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών από τα κατά τόπους αρμόδια πρωτοδικεία.

-- Λήγει η προθεσμία των (10) δέκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας, της έδρας κάθε νομού των εκλογικών τμημάτων.

12 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (12) δώδεκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων (των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας) και των βουλευτών επικρατείας.

14 Γενάρη

Ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

16 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (8) οκτώ πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

18 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (6) έξι πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

MotionTeam

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει την επικράτεια με νωπά ακόμα τα σημάδια του χιονιά των προηγούμενων ημερών. Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενα τα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα έκαναν αισθητή την παρουσία του χειμώνα παραμονές του νέου έτους, πολλές πόλεις της χώρας και χιλιάδες οδηγοί έμειναν μετέωροι, καθώς για άλλη μία φορά η Πολιτική Προστασία παρουσιάστηκε απροετοίμαστη.

Ετσι, αυτοκίνητα έμειναν ακινητοποιημένα σε Εθνικές Οδούς (σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα να εγκλωβιστούν για ώρες), ακόμα και στα κέντρα πολλών πόλεων, συνεργεία της Πυροσβεστικής συνέδραμαν προκειμένου να βγάλουν τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους αλλά και να κόψουν δέντρα που είχαν προκαλέσει μπλακ - άουτ σε περιοχές της Αττικής. Επίσης, εκτός των παραπάνω, μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους αγρότες, ενώ πολλά ήταν τα χωριά που έμειναν αποκλεισμένα λόγω του ύψους του χιονιού.

Η προσωρινή ανάπαυλα του χιονιά ακολουθείται τις επόμενες ημέρες από νέα επιδείνωση του καιρού, με βασικά στοιχεία το πολικό ψύχος, τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους σε όλη την επικράτεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, αύριο, Δευτέρα, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Μάλιστα, από το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για σταδιακή επιδείνωση στα δυτικά και τα βόρεια, με τους ανέμους να πνέουν στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις, ενώ τα χιόνια θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους ακόμα και στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, η ΕΜΥ προβλέπει πως κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα στραφούν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά και τα βόρεια αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ειδικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να αγγίξει τους 3 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Σημειώνεται πως θα κάνει την εμφάνισή του ο παγετός, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδιο το σκηνικό του καιρού μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι θα κοπάσουν, με εξαίρεση τα νότια της χώρας όπου θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο παγετός θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.

Εκθεση ζωγραφικής του Γ. Κακουλίδη

Τίτλο «Οράματα» έχει η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κακουλίδη, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Γενάρη, στις 8 το βράδυ, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στον Ταύρο (Πειραιώς 206, τηλ. 210.3418. 550). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 31 Γενάρη.

«Εφυγε» ο σ. Παναγιώτης Αφαλής

Πέθανε την Παρασκευή ο σ. Παναγιώτης Αφαλής, κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για χρόνια δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης. Η κηδεία του ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Συκεών.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο του σ. Παναγιώτη Αφαλή. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ο σ. Αφαλής γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1936. Υπήρξε μέλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Σωματείου Αρτεργατών. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Για τη συνδικαλιστική του δράση εξορίστηκε στον Αη Στράτη.

Το 1964 εκλέχθηκε δήμαρχος Συκεών, μέχρι και το 1967 οπότε εξορίστηκε στη Γυάρο. Το 1975 επανεκλέγεται δήμαρχος Συκεών, μέχρι και το 1988.

Ο σ. Αφαλής έμεινε πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Εκδήλωση - Συνεστίαση στον Αποκόρωνα

Οι ΚΟΒ Αποκόρωνα του ΚΚΕ σε προσκαλούν στην πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση, την Παρασκευή, 9/1, στις 8:00 μ.μ, στο Δημοτικό Σχολείο Ραμνής.

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία και συζήτηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνεστίαση, με πλούσιο φαγητό και κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Γαλάνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ