ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό

Τη βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο. Αρχικά, η Ομάδα Εργασίας των διεθνών συναντήσεων, των 140 και πλέον Κομμουνιστικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο -- που απαρτίζεται από τα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας Τσεχίας -- εξέδωσε έκκληση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό για πολύμορφη δράση των λαϊκών κινημάτων σε όλες τις χώρες.

Σε αυτήν, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Αυτή η πολιτική γενοκτονίας και κρατικής τρομοκρατίας της κυβέρνησης του Ισραήλ γίνεται με την έγκριση και την υποστήριξη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ και με την ανοχή ορισμένων αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων».

Και καταλήγει: «Τα κόμματά μας επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς, με τις προοδευτικές, αντιιμπεριαλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με όλους εκείνους που παλεύουν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ταυτόχρονα, με ανακοινώσεις και εκκλήσεις τους, στις εφημερίδες τους και στον ιστοτόπο στο Διαδίκτυο SOLIDNET δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταγγέλλουν την εγκληματική επιθετική πολιτική του Ισραήλ που στηρίζει ο διεθνής ιμπεριαλισμός. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα: Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής, Βραζιλιάνικο ΚΚ, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κόμμα Κομμουνιστών του Μεξικού, Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS) Αλγερίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Εργατικό Κόμμα (EMEP) Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, Συριακό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, ΚΚ Πακιστάν.

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη
  • Αναχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή
  • Αύριο παραδίδεται η πρώτη παρτίδα με το φαρμακευτικό υλικό
  • Κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή στη συναυλία της Τετάρτης

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς τον παλαιστινιακό λαό

Motion Team

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς τον παλαιστινιακό λαό
Με την αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, την ερχόμενη Παρασκευή 9 Γενάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κορυφώνει τη δράση του, προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η συμπαράσταση της εργατικής τάξης της Ελλάδας στους εργαζόμενους και το λαό της Παλαιστίνης, που βρίσκονται στο δολοφονικό στόχαστρο του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει από την Ελλάδα το ξημέρωμα της Παρασκευής και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παλαιστινίων Εργατών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή του ΠΑΜΕ. Καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού για το δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, αύριο Δευτέρα 5 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ θα παραδώσει στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα την 1η παρτίδα από το υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί. Φαρμακευτικό υλικό και χρήματα συγκεντρώνουν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η παράδοση του φαρμακευτικού υλικού γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (2ος όροφος, 8 π.μ. - 2 μ.μ.), ενώ η κατάθεση χρημάτων γίνεται σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, με αριθμό 397/29611051 (αντιστοιχεί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας).

Εξίσου σημαντική είναι η ανταπόκριση της εργατικής τάξης και στη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που συνδιοργανώνει το ΠΑΜΕ με την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ και την «Πολιτιστική Παρέμβαση», την Τετάρτη 7 Γενάρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 6 το απόγευμα. Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συναυλία και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και για την έκφραση της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Στο πλευρό των Παλαιστινίων

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δεκάδες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Παλαιστίνης. Ανάμεσα σε άλλους, ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Υπόμνημα στον ΟΗΕ για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα
  • Εκπρόσωπος της ΠΣΟ συμμετέχει σήμερα στην Αραβική Συνδικαλιστική Σύσκεψη που διοργανώνεται στη Δαμασκό της Συρίας
  • Την ξεπουλημένη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι εργάτες

Υπόμνημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατέθεσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία μέσω του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας την άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ΕΓΚΛΗΜΑ», τονίζει η ΠΣΟ και σε άλλο σημείο του υπομνήματος ξεκαθαρίζει: «Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία αποτελεί διαρκή απειλή για την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του. Απαιτούμε όλες οι ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν απ' όλες τις αραβικές περιοχές. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ έχουν τεράστιες ευθύνες για την παροχή ουσιαστικής κάλυψης στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει και τώρα και γι' αυτό το λόγο είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να μάχεται για την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματός του, να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτός ο αγώνας είναι ιερός και δίκαιος και χρειάζεται την υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ανθρωπότητας. Η ΠΣΟ, πάντα στο πλευρό αυτού του αγώνα, απαιτεί την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και καλεί όλο το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό».

Σήμερα το πρωί, στη Δαμασκό της Συρίας διοργανώνεται Αραβική Συνδικαλιστική Σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και η ΠΣΟ, με τον εκπρόσωπό της Adib Miro, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Καταγγέλλουν τους ξεπουλημένους

Στο μεταξύ, μήνυμα απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης (GUPW) προς όλα τα Συνδικάτα του αραβικού κόσμου. Αφού καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν ηθικά και υλικά τον παλαιστινιακό λαό, η Συνομοσπονδία σημειώνει:

«Ευχαριστούμε όλους τους Αραβες για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για το λαό μας. Ευχαριστούμε και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), που, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΠΣΟ (WFTU) πήρε ξεκάθαρη θέση αυτή τη φορά, όπως κάνει πάντοτε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Εκανε ενέργειες προς τον ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ζητώντας να σταματήσει η δολοφονική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Η συμπαράσταση της WFTU είναι αληθινή, αδερφική και ταξική. Αντίθετα η στάση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) είναι απαράδεκτη. Βάζει στην ίδια θέση τους δολοφόνους με τα θύματα, βάζει στην ίδια θέση τους ιμπεριαλιστές με τους φτωχούς, πεινασμένους και απλούς ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταδικάζουμε τη στάση της ITUC. Καλούμε όλα τα αραβικά συνδικάτα να ενωθούμε με τη μεγάλη οικογένεια της ΠΣΟ που η πολιτική της εκφράζει τα αληθινά συμφέροντα όλων των Αράβων. Που η στρατηγική και η ταχτική της είναι ξεκάθαρα ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και των κυβερνήσεων του Ισραήλ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ