ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δε φαίνονται δυνατότητες ανάκαμψης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γεγονός ότι η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να περνά μεγάλες δυσκολίες και πάντως δε φαίνεται να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της ύφεσης. Οσο και αν συνεχίζονται οι προσπάθειες διερεύνησης για σημάδια ανάκαμψης, αυτά συνεχίζουν πεισματάρικα να αποκαλύπτουν την ίδια άσχημη πραγματικότητα. Ούτε καν οι μέρες των γιορτών, που θα ανέμενε κανείς αυξημένη κατανάλωση από τους Γερμανούς εργαζόμενους, δεν έδωσαν σημάδια αυξημένης ζήτησης, αλλά το αντίθετο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν στη χώρα το Δεκέμβρη. Και η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα παρέμεινε στάσιμη.

Σχετικά με την κατανάλωση, στοιχεία της ομοσπονδίας του λιανικού εμπορίου της Γερμανίας HDE, δείχνουν ότι οι πωλήσεις έπεσαν το Δεκέμβρη του 2003 κατά 3%-4% σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2002. Αλλά και σε σχέση με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η εταιρία ερευνών GfK, σε έρευνα που έκανε σε 2.000 Γερμανούς καταναλωτές, οι περισσότεροι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, ως προς τη δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης το 2004. Που σημαίνει ότι δε φαίνεται για την ώρα πως μπορεί να υπάρξει αυξημένη ζήτηση, που θα ήταν ένα σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο σχετικός δείκτης συγκεκριμένης εταιρίας ερευνών για τις προσδοκίες των καταναλωτών για το Γενάρη του 2004 παρέμεινε στάσιμος σε σχέση με τον Νοέμβρη, στο 5,5%. Το σχετικό ποσοστό ήταν υψηλότερο από εκείνο του Γενάρη του 2003, όταν αυτό είχε περιοριστεί στο 4,3%. Η πρόθεση αγοράς όμως υποχώρησε στο -32,2, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2003, ενώ και η γενική εκτίμηση για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας υποχώρησε σε σχέση με το Νοέμβρη του 2003.

Μετά απ' αυτά τα στοιχεία, και το γεγονός ότι δεν αναμένεται αυξημένη εσωτερική καταναλωτική ζήτηση, διάφοροι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι ελπίδες για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας περιορίζονται στις εξαγωγές. Την ίδια επισήμανση κάνουν και τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της Γερμανίας.

Βεβαίως, η εταιρία ερευνών GfK, σημειώνει ότι η παραπάνω έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έγινε πριν από την έγκριση των φοροαπαλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση για το 2004. Γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, ότι υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στους Γερμανούς καταναλωτές. Σύμφωνα με την εταιρία, «τώρα που έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, διατηρούνται αναλλοίωτες οι προοπτικές μιας περαιτέρω βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης». Τις ίδιες ελπίδες εκφράζει και η ομοσπονδία λιανικού εμπορίου της Γερμανίας HDE. Αλλά ως προς αυτό υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος είναι αποθαρρυντικός. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανεργία, για την οποία επίσης δε φαίνονται σημάδια μείωσης. Η ίδια η ερευνητική εταιρία GfK, στη συγκεκριμένη έρευνα, παρά τις όποιες προσδοκίες εκφράζει για αύξηση της ζήτησης λόγω των φοροαπαλλαγών, αναφέρει τα εξής: «Μια πειστική και διατηρήσιμη ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρξουν κάποια θετικά νέα από την αγορά εργασίας».


Κείμενα:
Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΗΠΑ
Ασταθής η πορεία της οικονομίας

Αν και υπάρχουν στοιχεία που εμφανίζουν τάσεις ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας, εντούτοις αυτά δεν αρκούν για να διαμορφώσουν την εικόνα οριστικής αντιμετώπισης της ύφεσης με μια συνεχή ανάπτυξη. Ετσι τα τελευταία στοιχεία περί καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μεταποίησης και πωλήσεων κατοικιών είναι χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα. Το βασικό στοιχείο το οποίο αποκαλύπτει ότι οι δυσκολίες είναι υπαρκτές, είναι η εκτίμηση των Αμερικάνων εργαζομένων για το πρόβλημα της ανεργίας. Η εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας θεωρείται όλο και πιο δύσκολη, παρά το γεγονός ότι διάφοροι οικονομολόγοι προβάλλουν δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης σ' όλους τους κλάδους εκτός από τη γεωργία. Αλλά φαίνεται ότι άλλο η έκφραση δυνατοτήτων και άλλο η πραγματικότητα, η οποία δε δίνει ελπίδες για μείωση της ανεργίας, παρά τα όποια σημάδια αύξησης του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών «Conference Board» σημείωσε πτώση στο 91,3 το Δεκέμβρη, σχετικά με το 92,5 του Νοέμβρη. Το ποσοστό των καταναλωτών που απάντησαν σε έρευνα σχετικά με την απασχόληση και απάντησε ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση μιας θέσης εργασίας αυξήθηκε στο 32,6% το Δεκέμβρη, ενώ το Νοέμβρη αυτό το ποσοστό ήταν 29,6%. Γεγονός που σημαίνει ότι η όποια ανάκαμψη δεν πείθει τους Αμερικανούς εργαζόμενους ότι θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης. Και πώς να τους πείσει όταν πράγματι τα μέτρα για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και μέσω αυτών της ανάκαμψης, συνοδεύονται από δραστική μείωση των θέσεων εργασίας;

Την ίδια ώρα που η ίδια εταιρία ερευνών «Conference Board» ανακοίνωσε πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Δεκέμβρη, ανακοίνωνε και πτώση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο Σικάγο. Ενώ ταυτόχρονα σημειωνόταν και νέα πτώση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος Το αμερικανικό νόμισμα έπεσε στα 1,2550 δολάρια ανά ευρώ (πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ), και στα 106,92 γεν, με συνέπεια να πέσουν οι τιμές των μετοχών στη Wall Street.

ΡΩΣΙΑ - «YUKOS».-- Το ρωσικό υπουργείο Φορολογικών Εσόδων έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «YUKOS» χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα το έτος 2000 προκειμένου ν' αποφύγει την καταβολή φόρων στο κράτος, ύψους 98 δισ. ρουβλιών (3,33 δισ. δολ.). Η συγκεκριμένη κατηγορία από το κράτος διατυπώνεται ύστερα από σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας διαπιστώνουν σε πόρισμά της τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Είναι η πρώτη φορά που η «YUKOS» κατηγορείται ευθέως από το κράτος για παραβίαση του νόμου, μετά μήνες διώξεων των βασικών μετόχων της και της φυλάκισης δύο εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της και πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, συνελήφθη τον Οκτώβρη με τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της «YUKOS» στην αγορά της Μόσχας, αλλά δεν αιφνιδίασε αφού η διατύπωση από το υπουργείο της κατηγορίας για φοροδιαφυγή ήταν αναμενόμενη μετά από επιστολές του στην εισαγγελία για οφειλές της «YUKOS» στο κράτος.

ΡΩΜΗ - «ALITALIA».-- Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα των εργαζομένων στην «Alitalia», που σημειωτέον είχαν προχωρήσει στις αρχές Δεκέμβρη σε δύο αιφνιδιαστικές στάσεις εργασίας και καταλήψεις στο αεροδρόμιο της Ρώμης προκαλώντας στη μία απ' αυτές την ακύρωση τουλάχιστον 80 πτήσεων, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι συμφώνησε να δώσει και αύξηση μισθών αλλά και να αναβάλει τις απολύσεις τις οποίες είχε προγραμματίσει για την εταιρία. Στο τριετές κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της υπερχρεωμένης αεροπορικής εταιρίας (2004-2006), προβλέπονταν πάγωμα μισθών των εργαζομένων και 2.700 απολύσεις. Το σχέδιο αυτό στόχευε το 2005 η επιχείρηση να επιστρέψει στην κερδοφορία και να συμμετάσχει στη συμμαχία της γαλλικής «Air France» με την ολλανδική KLM. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει νέα συνάντηση στο Γενάρη για συζήτηση εκ νέου του σχεδίου εξυγίανσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org