ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυναμικό περιεχόμενο, χρωματική τόλμη

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού εικαστικού μας δημιουργού Δημοσθένη Κοκκινίδη

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και φιλοξενείται στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου) και περιλαμβάνει την ενότητα «Πόλεμος - Βία, 1964 - 1967». Ο τίτλος της έκθεσης μας εισάγει στο θέμα που διαπραγματεύεται ο μεγάλος ζωγράφος: τον πόλεμο και τα πάντα οδυνηρά αποτελέσματά του. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το σύνολο του έργου του Δ. Κοκκινίδη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μολονότι οι δημιουργίες του έχουν ως κεντρικό άξονα τον πόλεμο του Βιετνάμ, αποδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρες ακόμα και σήμερα, δίνοντας το στίγμα τους με το αντιπολεμικό μήνυμα του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ομάδα θαρραλέων θεματολογικά έργων, τα οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στα χρόνια 1964 - 1967.

Στα παρουσιαζόμενα έργα συνδυάζονται, με τρόπο ανεπιτήδευτο, άμεσο, δραστικό και ρηξικέλευθο, η υψηλή ζωγραφικότητα με την πολιτική διαμαρτυρία. Η ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή και η χρωματική τόλμη με το δυναμικό περιεχόμενο. Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου, με θέμα τη μητρότητα. Τα έργα αυτά, κρατώντας ως θεματικό και ηθικό πυρήνα την πρωταρχική σχέση μητέρας και παιδιού και χρησιμοποιώντας τα ίδια ζωγραφικά μέσα με την ενότητα «Πόλεμος - Βία», ψηλαφούν το πυκνό πλέγμα των αισθημάτων και των σκέψεων γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού. Η σειρά «Μητρότητες» φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας μαζί με τη μεγάλη σειρά «Ταυτότητες». Οι «Ταυτότητες» αναφέρονταν σε πρόσωπα αντιστασιακών που φυλακίστηκαν από τη χούντα. Με την ευκαιρία της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15/2, κυκλοφορεί πλήρης κατάλογος της ενότητας «Πόλεμος - Βία» (εκδόσεις «Αδάμ»), με εισαγωγικό κείμενο του Σάββα Κονταράτου.

Ο Δ. Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Κατά τη δεκαετία του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το ντιζάιν. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης Α» (1961 - '67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της τέχνης» (1976 - 1981). Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθήνας, όπου διατέλεσε πρύτανης από το 1979 έως το 1982. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 έγιναν στην περιοχή της Αθήνας.


Κυριακή 4/1
  • Σταμάτης Κραουνάκης
    Σταμάτης Κραουνάκης
    Δύο τελευταίες παραστάσεις σήμερα και την Τετάρτη του «Καρυοθραύστη», που παρουσιάζει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την παραγωγή υπογράφει ο Πιερ Λακότ. Χορεύουν οι: Α. Στεργιανού, Μ. Μηλιοπούλου, Στ. Παπανούσης, Γ. Βαρβαριώτης κ.ά.
Δευτέρα 5/1
  • Στη μουσική θεατρική σκηνή «Αθηναΐς», σήμερα (10 μ.μ.), ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα - Σπείρα παρουσιάζουν εκτάκτως την «Κλασική συνταγή». Η παράσταση επαναλαμβάνεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Στον ίδιο χώρο αύριο (5 μ.μ.), εκτάκτως, θα παρουσιαστεί η «Συνωμοσία των Λουκουμάδων», η οποία επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή (12 μ.μ.).
  • Μία παράσταση κρουστών... χωρίς τέλος, παρουσιάζουν κάθε Δευτέρα (10.30 μ.μ.), στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78), τα «Κρόταλα».
  • Μνήμες από παραστάσεις του Κουν, για τις οποίες έγραψε τα πιο αγαπημένα τραγούδια ο Μάνος Χατζιδάκις, καταθέτει η παράσταση «Ο ύμνος στους Θεούς ας πάει», που θα παρουσιαστεί στο «Θέατρο Τέχνης - Κουν» στο Υπόγειο (5, 6, 12 και 13 Ιανουαρίου). Η επιλογή του υλικού και η μουσική διδασκαλία είναι του Φίλιππου Τσαλαχούρη και η σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.
Τετάρτη 7/1
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Λιάπη. Θα παρουσιαστούν 24 έργα - λάδια μικρών και μεσαίων διαστάσεων - δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων.
  • Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «Metamorfosis» (Χρ. Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη), η έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Μανωλίδη. Οπως σημείωνε ο Νίκος Αλεξίου: «Η τέχνη του Μανωλίδη σκιαγραφείται - διαχρονική - δισδιάστατη - συμβολική, επιτυγχάνοντας την οπτική εναρμόνιση του χτες και του σήμερα. Οι πίνακές του ξεκινούν από το παρελθόν, είναι στη σημερινή εικαστική αίσθηση».
Πέμπτη 8/1
  • Εργο της Ρ. Παπασπύρου
    Εργο της Ρ. Παπασπύρου
    «Μία ημέρα - σύνθεση σε 15 ενότητες», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Νίκης Παπασπύρου, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Πρόκειται για έργα δουλεμένα σε μουσαμά με ακριλικά χρώματα, που αναφέρονται στο χώρο, στο χρόνο, σε προσωπικές αναζητήσεις και προβληματισμούς.
  • Εκθεση έργων της Οπυς Ζούνη εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά).
Παρασκευή 9/1
  • Εγκαινιάζεται στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), έκθεση έργων του Ανδρέα Γιαννούτσου. Θα εκτεθούν 50 επιτοίχια ιδιώματα ζωγραφικής, σχέδια, επιζωγραφισμένα ανάγλυφα, αλλά και ολόγλυφα αντικείμενα πλαστικής, δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων.
  • Κάθε Παρασκευή στις 12 τα μεσάνυχτα και κάθε Κυριακή (9.30 μ.μ.), η θεατρική ομάδα «Στούντιο υπό το μηδέν» οργανώνει βραδιές playback Theatre, στο θέατρο «Αργώ». Μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου, όπου οι θεατές εμπιστεύονται τις ιστορίες τους στους ηθοποιούς και τις «αναδημιουργούν».
Σάββατο 10/1
  • Στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής των: Σούλας Ρεπάνη, Μιγκέλ Καρμπάγιο.

Εργο του Θ. Μανωλίδη
Εργο του Θ. Μανωλίδη


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ