ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά στις εκλογές

Είναι ώρα δράσης αλλά και περισυλλογής. Ωρα σκέψης για τα μελλούμενα. Στιγμές, που ο βομβαρδισμός της καθημερινής προπαγάνδας, των κάθε λογής αστών δημοσιολόγων που καμώνονται τους φίλους του λαού, πασχίζει να φτιάξει άλλους κόσμους, φανταστικούς. Η προβολή του όψιμου εθνικού συμφιλιωτή, αρχηγού της ΝΔ - να που απόχτησε και άλλο περιεχόμενο η κοινωνική συναίνεση, προς τέρψιν των πλουτοκρατών - συνοδεύεται από τον επερχόμενο μεσσιανισμό, που θα φέρει στους «μη προνομιούχους» ο πολλά υποσχόμενος στην ολιγαρχία διάδοχος του νυν πρωθυπουργού. Και ας φροντίζουν να κάνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους απόκληρους αυτής της κοινωνίας. Γιατί, αν δεν τους έκαναν, για ποιους θα έδειχναν αυτό το τόσο ξαφνικό ενδιαφέρον, να τους βγάλουν υποτίθεται από το τέλμα του βούρκου, όπου τους έχουν ρίξει οι ίδιοι και το σύστημα που υπηρετούν; Οποία υποκρισία! Εμείς είμαστε εδώ για όλους τους Ελληνες, φωνάζει η ΝΔ. Εμείς αλλάζουμε τη ζωή σας, απαντούν οι του ΠΑΣΟΚ. Και μπροστά στις εκλογές πασχίζουν μ' αυτήν τη συμπαιγνία να μιλήσουν για το μέλλον μας, για μας χωρίς εμάς. Γι' αυτό πασχίζουν για την ψήφο. Και όταν τους πεις πως την υφαρπάζουν, εξανίστανται και αυτοί και τα προπαγανδιστικά τους φερέφωνα. Μα, μιλούμε για το λαό εξ ονόματός του, λένε...

Πόσο ακόμη θα τους αφήνουμε να μπορούν να το κάνουν; Γιατί η εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνουν, προκειμένου να κάνουν τα λαϊκά οράματα για καλύτερες μέρες άπιαστα όνειρα, απαιτεί να φέρουμε μπρος στον καθωσπρεπισμό της υποκριτικής τους ευαισθησίας, τη βαρβαρότητα που σκοτώνει κάθε μέρα τη ζωή των καταπιεσμένων αρπάζοντας το μόχθο τους. Με το μεροκάματο του θανάτου, με την πείνα του ανέργου, με τη φτώχεια του ενοικιαζόμενου με μεροκάματο ανέχειας εργάτη για λίγες ώρες τη βδομάδα. Με το τσάκισμα του νου και της ψυχής του νεολαίου, που διψά για μόρφωση, αλλά τον σπρώχνουν στην ταξική αμορφωσιά, για να γίνεται μόνιμο θύμα της απασχολησιμότητας. Με τον ξεκληριζόμενο φτωχό αγρότη, με τον απόμαχο της δουλιάς, που τους δικούς του μόχθους μιας ολόκληρης ζωής τούς έκαναν θηλιά αργού θανάτου. Με τη γυναίκα των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, που την έχουν εφεδρεία για κάθε χρήση στην αναπαραγωγή του συστήματός τους, πολλαπλά καταπιεζόμενη στην άχαρη ζωή που διαμορφώνουν. Σ' αυτήν τη βαρβαρότητα της πλουτοκρατίας, έχουμε χρέος να δώσουμε απάντηση.

Ωρα σκέψης και περισυλλογής. Μας πρέπει μια τέτοια ζωή; Και θα αφήσουμε να τη διαφεντεύουν οι πολιτικοί προστάτες των αφεντικών; Θα αλλάξουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα ή θα ζούμε μέσα στα άλλοθι της εικονικής πραγματικότητας που μας κατασκευάζουν;

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και έχουμε ένα όπλο. Δεν είναι το μοναδικό, μα σ' αυτήν τη μάχη μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Αυτό που πασχίζουν να μας πάρουν. Την ψήφο. Και από το πού πρέπει να χτυπήσουμε μ' αυτό το βόλι, θα φανεί πόσο καλά σημαδεύουμε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τσακώνονται αγρίως για το πάπλωμα της εξουσίας. Μόνο για το πάπλωμα και όχι για τα προβλήματα του λαού. Συναγωνίζονται ποιος από τους δύο μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη και στις κάλπες, ρίχνοντας ψήφο καταδίκης τους. Στο λαό πρέπει να είναι αδιάφορο, ποιος από τους δύο θα γίνει κυβέρνηση. Ακόμη πιο πολύ, πρέπει να επιβάλει τον καταποντισμό τους. Γιατί είτε είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, θα συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή βάρβαρη επίθεσή τους. Η ίδια και ακόμη χειρότερη, γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Να εγκαταλείψει, λοιπόν, ο λαός το γρηγορότερο και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ! Να σκεφτεί για τον εαυτό του και κυρίως για τα παιδιά του. Να σκεφτεί το σήμερα, αλλά κυρίως να σκεφτεί το αύριο, που θα είναι πιο σκοτεινό, αν ο λαός συνεχίσει να στηρίζει τα κόμματα του κεφαλαίου. Και να ενισχύσει, με τον αγώνα του, με τη συσπείρωσή του και με την ψήφο του, το ΚΚΕ.

Και αν κάποιοι νομίζουν πως ψηφίζοντας ΝΔ τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ, ότι με τη ΝΔ στην κυβέρνηση θα 'ναι καλύτερα, ας το σκεφτούν καλά. Ετσι δεν πρόκειται να πειραχτεί στο ελάχιστο η αντιλαϊκή πολιτική. Ψήφος στη ΝΔ, σημαίνει ναι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ναι στην πολιτική της ΝΔ.

Πρέπει να τσακίσουμε την πολιτική της πλουτοκρατίας. Θα τρομοκρατηθούν όλοι τους, αν ο λαός τούς δώσει ένα γερό χαστούκι. Κι όταν αυτοί τρομοκρατούνται, οι εργαζόμενοι πρέπει να χαίρονται.

Ας σκεφτούμε, τι άνεμος αισιοδοξίας θα φυσήξει, αν καταποντιστούν τα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας και ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Και τι νέους αγώνες θα πυροδοτήσει μια τέτοια εξέλιξη, που θα δείχνει ότι ένα τμήμα των λαϊκών μαζών χειραφετείται από την κυρίαρχη πολιτική και τάσσεται με την αντιιμπεριαλιστική πάλη, με το ΚΚΕ και δίπλα στο ΚΚΕ, ενισχύοντας το ίδιο, ενισχύοντας το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Ορισμένοι, θέτουν το εξής ερώτημα: Γιατί να ψηφίσουμε το ΚΚΕ; Μήπως πρόκειται να γίνει κυβέρνηση στις εκλογές; Το ΚΚΕ, βεβαίως, και δε θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς θ' αλλάξει με εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η μια εκλογική επιτυχία θα διαδέχεται την άλλη.

Η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, των κομμάτων της πλουτοκρατίας και όλων των στηριγμάτων της, θα έρθει ως αποτέλεσμα σκληρών και μεγάλων ταξικών αγώνων, πολιτικών αγώνων του μετώπου των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που θα βαδίσουν στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, της σοσιαλιστικής. Πρόκειται για πάλη πολύμορφη, για πολλές μάχες. Και μέσα σ' αυτές τις μάχες είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Τις οποίες ο λαός πρέπει να αξιοποιεί σε όφελός του, για να δυναμώνει τη δική του δράση, για να παρεμβαίνει ολοένα και πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις. Γιατί οι εκλογές κρατάνε μόλις μια μέρα, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική για χρόνια.

Ο λαός πρέπει να πάει στην κάλπη, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα, για να φέρει πιο κοντά το δικό του αύριο. Οσο πιο γρήγορα θα κάνει το βήμα που πρέπει, τόσο λιγότερες θα γίνονται και οι δυσκολίες για να ανατραπεί η κατάσταση προς όφελός του.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, πλουτοκρατία θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την επίθεσή τους κατά του λαού. Ας θωρακίσει και ο λαός τη δική του αντεπίθεση τώρα. Μπορεί να χτυπηθεί η λογική, του «δε γίνεται τίποτα»! Αν ο λαός βγει στο προσκήνιο, μπορεί να συγκρουστεί με τις κυρίαρχες τάξεις, για το δικό του μέλλον.

Οι αριστεροί άνθρωποι, που ελπίζουν και πιστεύουν στο καλύτερο αύριο, μπορούν και πρέπει να στηρίξουν με την πάλη και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όπως και όλοι όσοι πίστεψαν πως μπορούν με τους εύκολους δρόμους, που τους υποσχέθηκαν οι «Μεσσίες» του ΠΑΣΟΚ, θα δουν τα οράματά τους να γίνονται πραγματικότητα και διαψεύστηκαν. Δεν πρέπει να χάνουν τις ελπίδες τους. Υπάρχει ο δρόμος, που προβάλλει και προωθεί το ΚΚΕ. Που επιβεβαίωσε η ζωή τις εκτιμήσεις του. Μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με την πολιτική του. Οι όποιες διαφωνίες τους, όμως, δεν πρέπει να γίνουν εμπόδιο ή λόγος να δώσουν την ψήφο τους στην αριστερά της διαχείρισης, στο ΣΥΝ.

Η πολιτική του ΣΥΝ κινείται στη ρότα του απραγματοποίητου καλού καπιταλισμού. Για έναν άλλο κόσμο εφικτό λένε, που ο άνθρωπος θα 'ναι πάνω από τα κέρδη. Μα, άνθρωπος και κέρδη είναι σαν το νερό με τη φωτιά. Και η πολιτική του ΣΥΝ σπέρνει αντινεοφιλελεύθερες αυταπάτες στο λαό, καλώντας τον να κάνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες καλούς Σαμαρείτες. Μα, δε θέλει την κοινωνία χωρίς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Γι' αυτό επιμένει στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ. Γι' αυτό δεν αντιτάσσεται στη μερική απασχόληση, προτείνει συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις κοινωνικές υπηρεσίες, συμφωνώντας έτσι με την εμπορευματοποίησή τους. Και αν ΣΥΝπροωθεί μια αναπαλαιωμένη «Συσπείρωση της Αριστεράς» με τις λεγόμενες δυνάμεις της ανανέωσης, δυνάμεις που ήδη συνεργάζεται με διάφορες μορφές, δεν προβάλλει τίποτε διαφορετικό από μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Μιά -ουτοπική κι αυτή- αναδιανομή λίγου από τον κλεμμένο μόχθο των απλών ανθρώπων προτείνουν.

Οι εργάτες, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία, όλοι με τους οποίους συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις για τα λαϊκά δικαιώματα, για το λαϊκό μόχθο που τον ληστεύουν. Ολοι όσοι πήραν μέρος στους αγώνες κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Ας αναλογιστούν:

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους, αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Θα ήταν πολύ χειρότερη, αν το ΚΚΕ δεν είχε αυτήν την πολιτική, που οι αντίπαλοί του τη χαρακτηρίζουν έξω από την πραγματικότητα. Το ΚΚΕ αρνείται αυτήν την πραγματικότητα, που φέρνει φτώχεια και πολέμους. Αρνείται την πραγματικότητα, που φέρνει την ανεργία και την ανασφάλεια. Αρνείται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος.

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ θα σημάνει και ενίσχυση των διεργασιών και των δυνάμεων, που θα συναποφασίσουν να χτίσουν το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Θα σημάνει μεγαλύτερη δυνατότητα, η λαϊκή πάλη να παρεμποδίζει, να δυσκολεύει την αντιλαϊκή πορεία, να αποσπά επιμέρους κατακτήσεις, μέχρι να 'ρθει η ώρα της ανατροπής.


Σ.Λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ